ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώτος τρισδιάστατα εκτυπωμένος κερατοειδής χιτώνας ματιού είναι γεγονός

EPA/Grzegorz Michalowski POLAND OUT/ Φωτογραφία αρχείου

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν τον πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο κερατοειδή χιτώνα ματιού. Η τεχνική ανοίγει το δρόμο, ώστε στο μέλλον να υπάρξει απεριόριστη διαθεσιμότητα κερατοειδών χιτώνων, που αποτελούν το εξωτερικό στρώμα του ανθρώπινου ματιού, καθώς σήμερα υπάρχει έλλειψή τους για μεταμόσχευση.

Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Experimental Eye Research” από ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Νιούκαστλ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής Τσε Κόνον. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βιο-εκτυπωτή χαμηλού κόστους καθώς και βιο-μελάνι, το οποίο αποτελείται από βλαστικά κύτταρα από τον δωρητή ενός υγιούς κερατοειδούς χιτώνα, κολλαγόνο και άλατα αλγινικών οξέων (προερχόμενα από φύκια), παράγοντας έτσι ένα υλικό αρκετά σκληρό για να διατηρεί το σχήμα του, αλλά και αρκετά μαλακό για να εκτυπώνεται.

Η εκτύπωση διήρκησε περίπου 10 λεπτά. Το βιο-μελάνι εκτυπώθηκε σε ομόκεντρους κύκλους και σταδιακά σχημάτισε το σχήμα ενός κερατοειδούς χιτώνα, ενώ στη συνέχεια τα βλαστοκύτταρα αναπτύχθηκαν σε κανονικό ιστό, ο οποίος μπορεί να προγραμματισθεί εκ των προτέρων, ώστε να έχει τις ακριβείς διαστάσεις του ματιού του ασθενούς.

Αυτοί οι 3-D κερατοειδείς χιτώνες θα περάσουν από διάφορες δοκιμές και αναμένεται να χρειασθούν μερικά χρόνια, προτού αξιοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις.

Περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρειάζονται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του κερατοειδούς για να αποφύγουν την τύφλωση εξαιτίας ασθενειών όπως το τράχωμα, μια λοιμώδης νόσος. 'Αλλα πέντε εκατομμύρια ασθενείς έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας καταστροφής του κερατοειδούς λόγω εγκαυμάτων, πληγών, εκδορών κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης