ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδός πρωθυπουργός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αμβλώσεων και για γυναίκες της Β. Ιρλανδίας

Ιρλανδός πρωθυπουργός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αμβλώσεων και για γυναίκες της Β. Ιρλανδίας
REUTERS/ CLODAGH KILCOYNE/ Φωτογραφία αρχείου

Μετά το ιστορικό δημοψήφισμα της Ιρλανδίας στο θέμα των αμβλώσεων που έλαβε χώρα το Σάββατο και στο οποίο πλειοψηφία 66,4% των αμβλώσεων, ο πρωθυπουργός της χώρας Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι οι γυναίκες της Βόρειας Ιρλανδίας πιθανώς μπορούν να κάνουν εκτρώσεις στα ιρλανδικά νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι, καθώς ήδη επιτρέπεται στους πολίτες της Βόρειας γειτόνισσας να ταξιδεύουν στην Ιρλανδία για την παροχή υπηρεσίων υγείας, πολύ πιθανό είναι να μπορούν γυναίκες να διασχίζουν τα σύνορα και για αμβλώσεις. Προσέθεσε όμως ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από τους νομοθέτες που θα αναλάβουν την νομοθέτηση της απόφασης του δημοψηφίσματος.

Το σχόλιο του έρχεται ύστερα από την αμφιλεγόμενη αντίδραση της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία από την μία συνεχάρη στο Twitter την απόφαση των Ιρλανδών πολιτών αλλά παράλληλα δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να πιέσει για την φιλελευθεροποίηση των νόμων περί αμβλώσεων στην Βόρεια Ιρλανδία.

Οι νόμοι αυτοί είναι οι πιο περιοριστικοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά με το να υποστηρίξει την φιλελευθεροποίησή τους, η Μέι θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεργασία της με το κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, το οποίο την βοήθησε να διατηρήσει την θέση της αφού έχασε τις γενικές εκλογές.

Η στάση της Μέι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των οποίων και η αυτή της Βρετανίδας πολιτικού Σάμι Τσακραμπάρτι η οποία σε άρθρο της στην εφημερίδα The Mirror κάλεσε την «αυτοαποκαλούμενη φεμινίστρια» πρωθυπουργό να υποστηρίξει τις γυναίκες της Βορείου Ιρλανδίας, υπογραμμίζοντας ότι η περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας πρόκειται για «τεστ φεμινισμού».

Ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος Φιάνα Φάιλ, Μικαέλ Μαρτίν, άλλαξε επίσης την στάση του μετά από συζητήσεις με γυναίκες της Ιρλανδίας και εξέφρασε την υποστήριξή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την πρόσβαση των γυναικών της Βόρειας Ιρλανδίας στις υπηρεσίες που θα προσφέρονται μετά την νομοθέτηση στη χώρα του και τόνισε ότι η Ιρλανδία φέρει μεγάλη ευθύνη να νομοθετήσει άμεσα λόγω της «επείγουσας φύσεως του θέματος για πολλές γυναίκες στην κοινωνία μας», σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Παρότι ο πρωθυπουργός συμμερίζεται την διάθεση να νομοθετηθεί άμεσα το θέμα ξεκαθάρισε ότι, καθώς πολλοί δεν αποδέχονται τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, πιθανώς να το αμφισβητήσουν νομικά. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξουν βιασύνες στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος.