ΚΟΣΜΟΣ

Το σχολείο-καταφύγιο στη Σεούλ για μαθητές-πρόσφυγες από τη Βόρεια Κορέα

Το σχολείο-καταφύγιο στη Σεούλ για μαθητές-πρόσφυγες από τη Βόρεια Κορέα
EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT/ Φωτογραφία αρχείου

Ένα σχολείο στη Σεούλ "διδάσκει" σε περίπου εκατό μαθητές-πρόσφυγες από τη Βόρεια Κορέα πώς να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή και να ενσωματωθούν ομαλά στην νοτιοκορεατική κοινωνία.

Πέραν της "παραδοσιακής" εκπαίδευσης των μαθητών, στόχος του σχολείου είναι να προωθήσει την ενοποίηση της Βορείου και Νοτίου Κορέας, με την ελπίδα ότι οι περίπου 100 Βορειοκορεάτες που είναι εγγεγραμμένοι στο σχολείο θα μπορέσουν να αποτελέσουν ηγετικές φιγούρες στην εξέλιξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Βορειοκορεάτες μαθητές μαθαίνουν πώς να κάνουν καθημερινά πράγματα, που για άλλους μπορεί να είναι... αυτονόητα, όμως για τους ίδιους είναι πρωτόγνωρα, όπως για παράδειγμα η χρήση πιστωτικών καρτών, η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και οι δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο.

«Θέλουμε να αποτελέσουμε εκπαιδευτικό μοντέλο για την Νότια Κορέα μετά την ενοποίηση,» λέει στον Guardian ο διευθυντής του σχολείου Λι Χουνγκ-Χουν και προσθέτει πως «επίσης θέλουμε οι μαθητές μας να αποτελέσουν δύναμη ενοποίησης, συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα και προωθώντας το μήνυμά του».

Μετά από την πρόσφατη ιστορική συνάντηση μεταξύ των Μουν Τζέι-Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, οι δηλώσεις των δύο ηγετών για πιθανή πρόοδο διπλωματικών σχέσεων έχουν δημιουργήσει κύμα θετικών αντιδράσεων στην Νότια Κορέα και ελπίδες για το μέλλον της χερσονήσου.

Παρά τις θετικές προθέσεις του σχολείου όμως, οι δυσκολίες για τους μαθητές από τη Βόρεια Κορέα δεν λείπουν. Κάποιοι από αυτούς παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα λόγω των σκληρών καταστάσεων και δύσκολων συνθηκών ζωής που αντιμετώπιζαν στη χώρα τους, ενώ άλλοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά τις οικογένειές τους που ζουν ακόμα στη γειτονική χώρα.

Αλλά και η συνύπαρξη με τους Νοτιοκορεάτες συμμαθητές τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς δεν λείπουν τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού ή ακόμη και ο χλευασμός, καθώς οι νεαροί μαθητές από τον Νότο δεν μπορούν να διανοηθούν πώς είναι δυνατόν κάποιος συνομήλικός τους να μην γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί το ίντερνετ.

Παρόλα αυτά, πολλοί από τους μαθητές διατηρούν θετική στάση και ελπίζουν να μπορέσουν να συμβάλλουν μελλοντικά στην εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το μέλλον των δύο χωρών.