ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Δεν περιμέναμε ότι θα ζήσουν, λέει ο γιατρός τους

REUTERS/ file photo

Την αποκάλυψη ότι δεν περίμενε να ζήσουν ο Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, οι οποίοι δηλητηριάστηκαν από τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Νοβιτσοκ, έκανε ο σύμβουλος θεραπείας Dr Stephen Jukes που είχε αναλάβει την φροντίδα τους.

«Όταν πρωτομάθαμε ότι πρόκειται για νευροπαραλυτικό παράγοντα, δεν περιμέναμε να ζήσουν. Θα δοκιμάζαμε όλες τις θεραπείες και θα διασφαλίζαμε την καλύτερη κλινική φροντίδα. Αλλά όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι δεν θα ζούσαν», λέει ο Jukes σε συνέντευξή του στο Newsnight του BBC2.

Το νοσοκομειακό προσωπικό περιγράφει επίσης την ασυνήθιστη κατάσταση με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι, όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο ο Σεργκέι και η κόρη του. Υπήρχε ανησυχία ανάμεσα στους γιατρούς σχετικά με τις διαστάσεις που θα μπορούσε να λάβει το περιστατικό, καθώς και για το αν θα γίνονταν περισσότερες εισαγωγές εξαιτίας της μόλυνσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, κατά την εισαγωγή των Σκριπάλ, η ιατρική ομάδα υποψιαζόταν αρχικά ότι οι δυο τους είχαν λάβει υπερβολική δόση οπιοειδών, αλλά η διάγνωση γρήγορα άλλαξε σε δηλητηρίαση από νευροτοξικό παράγοντα.

Ο επικεφαλής της ομάδας Dr Duncan Murray θυμάται το σοκ, έπειτα από τη συνομιλία του με την επικεφαλής νοσοκόμα, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα, να έχει τέτοια συζήτηση με οποιονδήποτε.

Μόλις διαγνώστηκε ο νευροτοξικός παράγοντας, το ζητούμενο ήταν απλά να τους κρατήσουν ζωντανούς. Τους έθεσαν σε καταστολή και τους χορήγησαν βαριά φάρμακα σχεδιασμένα για να προστατεύουν από τις επιδράσεις του δηλητηρίου και για να βοηθήσουν στην επανέναρξη της φυσικής παραγωγής ενός βασικού ενζύμου του σώματος.

Όταν εισήχθη στο νοσοκομείο με τα ίδια συμπτώματα ο αστυνομικός Nick Bailey, που βρέθηκε στο σημείο που εντοπίστηκαν αναίσθητοι οι Σκριπάλ, το νοσοκομειακό προσωπικό άρχισε να αναρωτιέται εάν και οι ίδιοι θα μπορούσαν να πέσουν θύματα του νευροτοξικού παράγοντα.

Ερωτηθείσα για την μακροπρόθεσμη πρόγνωσή της, η διευθύντρια των γιατρών του νοσοκομείου Dr Christine Blanshard, λέει ότι απλά «δεν τη γνωρίζουν», ενώ όπως επισημαίνει η ίδια, «ακόμα μαθαίνουμε».

Το νοσοκομείο έλαβε συμβουλές και βοήθεια στη διεξαγωγή δοκιμών από διεθνείς εμπειρογνώμονες, μεταξύ άλλων από το εργαστήριο αμυντικής έρευνας Porton Down, γνωστό για την τεχνογνωσία του σε χημικά όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης