ΚΟΣΜΟΣ

Ρήξη στο παρά πέντε: Ανοιχτό το σενάριο νέων εκλογών μετά την ασυμφωνία για ΥΠΟΙΚ

REUTERS/Alessandro Bianchi

Μετά από πολιτικό αδιέξοδο σχεδόν τριών μηνών με ατέρμονους κύκλους διαπραγματεύσεων μεταξύ των επικεφαλής των κομμάτων, η Ιταλία μοιάζει να βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν. 

Αφορμή του νέου αδιεξόδου που, σύμφωνα με ιταλικές πολιτικές πηγές δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους Ιταλούς ξανά στις κάλπες, το βέτο του Ιταλού προέδρου στο πρόσωπο που προόριζε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός για νέο υπουργό Οικονομικών.

Κόντρα στις επίμονες πιέσεις της Λέγκας, ο Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την υποψηφιότητα του 81χρονου ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου, Πάολο Σαβόνα.

Ως εκ τούτου, ο Τζουσέπε Κόντε, καθηγητής νομικής με αμφιλεγόμενο βιογραφικό και χωρίς πολιτική εμπειρία, παρέδωσε στον πρόεδρο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως επιβεβαίωσε ο γραμματέας του προεδρικού μεγάρου Κυρηνάλιου.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν», τόνισε ο Κόντε.

«Έχω έναν ρόλο εγγυητή, ο οποίος δεν δέχεται επιβολές. (…) Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και Ιταλούς επενδυτές. Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά τους προς τους Ιταλούς πολίτες - REUTERS/Alessandro Bianchi

Είχε προηγηθεί ανεπίσημη συνάντηση του επικεφαλής των «Πεντάστερων», Λουίτζι Ντι Μάιο με τον Ματαρέλα, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις και να αποτραπεί νέο «ναυάγιο». «Το πρόβλημα είναι ο Σαβόνα», τόνισε πηγή του κυβερνητικού συνασπισμού, εξηγώντας πως ο 81χρονος οικονομολόγος παραμένει αμετακίνητος σε κάποιες από τις πιο ακραίες θέσεις του κατά της Ευρώπης.

Η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία τρομάζει την Ευρώπη

Ο Σαβόνα, αν και διεθνούς φήμης και με πλούσιο βιογραφικό (που περιλαμβάνει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου βιομηχανίας της Ιταλίας, στις αρχές του ’90), είναι ορκισμένος πολέμιος του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ταχθεί πολλάκις υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από τη ζώνη του ευρώ. Ο ίδιος επιχείρησε να μετριάσει την γενικευμένη ανησυχία για τις απόψεις του, στην πρώτη δημόσια δήλωση επ’αυτού: «Θέλω μία διαφορετική Ευρώπη. Ισχυρότερη αλλά πιο ισότιμη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του.

Όπως έγινε γνωστό από πηγή της προεδρίας, ο πρόεδρος Ματαρέλα κάλεσε τη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο τον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κίνηση που εκλαμβάνεται ως πρόθεση να του αναθέσει εντολή κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο Κοτταρέλλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι - REUTERS/International Monetary Fund/Yo Nagaya/Handout/File Phot

Οι αντιδράσεις και η «εσχάτη προδοσία» του Ματαρέλα

Ο πρόεδρος Ματαρέλα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το λαό, επέμεινε πως η παραμονή της Ιταλίας στη ζώνη του ευρώ είναι θεμελιώδους ουσίας για τη χώρα. Όπως τόνισε ο ίδιος, έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία. Ο Ιταλός πρόεδρος υπερθεμάτισε για το ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών ενώ πρόσθεσε πως θα αποφασίσει προσεχώς για τα επόμενα βήματα.

Την υποστήριξή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας εξέφρασε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, δηλώνοντας πως «τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα».

Από την άλλη, ο Λουίτζι Ντι Μάιο χαρακτήρισε την απόρριψη της επιλογής Σαβόνα από τον πρόεδρο «απαράδεκτη»: «Ποιο το νόημα να πηγαίνουμε να ψηφίζουμε, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;» διερωτήθηκε ο ίδιος, προσθέτοντας μαινόμενος: «Πρόκειται για μία θεσμική σύγκρουση άνευ προηγουμένου. Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Σαβόνα, θα μας πουν και πάλι όχι. Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη», τόνισε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, σε μήνυμά του στο διαδίκτυο.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σε εκπομπή της Rai ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία.

Ο ίδιος μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος.

Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης