ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία τρομάζει την Ευρώπη

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ALESSANDRO DI MEO

«Περικοπές φόρων και παράλληλη αύξηση των δημοσίων δαπανών»: Αυτή είναι η ατζέντα της νέας ιταλικής κυβέρνησης που έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών, κυρίως στο Βερολίνο, υπό το φόβο μίας νέας κρίσης αλά… ελληνικά.

Η οικονομική διάσταση των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία δεν είναι το μόνο που φοβίζει την Ευρώπη. Η Ιταλία ετοιμάζεται για την πιο αντισυστημική κυβέρνηση, από το τέλος του φασισμού, που αναμένεται να επιβάλλει ένα αλλόκοτο μείγμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής και κοινωνικού προστατευτισμού, κόντρα στην ευρωπαϊκή πολιτική ή θέληση.

Ο ηγέτης του αντισυστημικού κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά συναντήθηκαν με τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, προωθώντας την υποψηφιότητα του Τζιουζέπε Κόντε – ενός καθηγητή νομικής με αμφιλεγόμενο βιογραφικό και χωρίς πολιτική εμπειρία – για τη θέση του πρωθυπουργού.

Τζουζέπε Κόντε: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Κόντε ίσως πάρει καιρό. Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: Ο νέος συνασπισμός που θα στελεχώνουν ξενοφοβικοί, λαϊκιστές, εθνικιστές και ακροδεξιοί είναι άλλο ένα σοβαρό πλήγμα κατά του ευρωπαϊκού κατεστημένου που θα ενισχύσει τη διάχυση του ευρωσκεπτικιστικού αισθήματος.

Πριν καν δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η προαλειφόμενη κυβερνηση βρίσκεται ενώπιον της πρώτης κρίσης της. Αιτία, το βιογραφικό του μέλλοντος πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε. Σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει ο ίδιος στο βιογραφικό του για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 2008 και '09, το συγκεκριμένο ίδρυμα δεν έχει στη διάθεσή του αρχείο με το όνομά του, είτε ως φοιτητή είτε ως καθηγητή - REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε, η νέα κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη, αξιώνοντας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη διαγραφή 250 δισεκατομμυρίων ευρώ του ιταλικού δημοσίου χρέους. Παρότι για πολλούς κάτι τέτοιο δε συνιστά ρεαλιστικό σενάριο, και μόνο ο φόβος της εικοτολογίας και η επίμονη αμφισβήτηση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής των Βρυξελλών, ίσως δείξει το δρόμο και σε άλλους, κάνοντας τον λαϊκισμό από τάση, κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Εκάλ, πρώην σύμβουλο του γραφείου δημοσίων εσόδων της Γαλλίας, αν οι «Πεντάστεροι» και η Λέγκα κάνουν πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες περί αύξησης δημοσίων δαπανών και μείωσης των φόρων, η επακόλουθη αύξηση του ιταλικού ελλείμματος και χρέους είναι πιθανό να προκαλέσουν πανικό στις αγορές.

«Αν οι επενδυτές φοβηθούν, τα επιτόκια θα αυξηθούν και θα γίνει ακόμη πιο ακριβή η εξυπηρέτηση του χρέους για την Ιταλία», λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο FRANCE 24, κάνοντας μνεία στο πρόσφατο παρελθόν: «Οι έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Και μπορεί να εκτοξευτούν απότομα όπως συνέβη το 2012, στο ζενίθ της κρίσης χρέους, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεωκοπίας».

Ομοϊδεάτες κατά της μετανάστευσης και της λιτότητας

Φαινομενικά, οι «Πεντάστεροι» και η Λέγκα δε μοιράζονται πολλά κοινά. Το πρώτο κόμμα ιδρύθηκε από έναν Ιταλό κωμικό που επιβλήθηκε με αιχμή του δόρατος την πάταξη της διαφθοράς και την πράσινη οικονομία. Το άλλο έχει τις ρίζες του σε ένα αποσχιστικό κίνημα που αξίωνε την αυτονόμηση του πλούσιου βορρά από τον «υπανάπτυκτο» νότο και πορεύεται με «σημαία» του τη σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα.

Στην πραγματικότητα, τα δύο κόμματα δεν διαφέρουν και τόσο. Και η συνεργασία τους μόνο συγκυριακή δεν είναι… Αμφότεροι στήριξαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες στο δόγμα της «λευκής ιταλικής πλειοψηφίας που χάνει τα προνόμια της μεσαίας τάξης και περιθωριοποιείται από τις φιλελεύθερες ελίτ και τους μετανάστες». Κάπως έτσι, συμφώνησαν σε κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα που, μεταξύ άλλων, υπόσχεται επιβολή φόρου 20% για υψηλά εισοδήματα και επιχειρήσεις, βασικό εισόδημα 780 ευρώ για τους ανέργους, ενίσχυση της συμμαχίας με το ΝΑΤΟ, απόσυρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δημιουργία νέων κέντρων κράτησης για μετανάστες χωρίς έγγραφα, «σφράγισμα» τζαμιών και οικισμών Ρομά, ακύρωση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

«Τα πεπρωμένα μας είναι αλληλένδετα. Και δεν είναι ούτε δυνατό ούτε επιθυμητό να πορευτούμε αυτόνομα στην Ευρώπη», τόνισε η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας, Ναταλί Λουαζό, προειδοποιώντας την Ιταλία για τον κίνδυνο του μοναχικού δρόμου...

Όπως εκτιμά ανάλυση του CNN, «ενώ η Ιταλία είναι απίθανο να γίνει μία μη δημοκρατική και απολυταρχική όπως άλλες χώρες (βλ.Ουγγαρία και Πολωνία), ενδεχομένως θα αρχίσει να μοιάζει με χώρα όπως η Αυστρία. Που πρακτικά θα σημαίνει την εφαρμογή σκληρής αντιμεταναστικής πολιτικής υπό το προσωπείο της δημοκρατικής κανονικότητας. Η ιστορία έχει δείξει πως άπαξ και βρεθούν στην εξουσία, οι λαϊκιστές δεν εγκαταλείπουν τις απολυταρχικές ιδέες τους. Αν συμβεί αυτό, η Ιταλία και η Ευρώπη θα αρχίσουν να μοιάζουν όλο και πιο πολύ με την Αμερική του Τραμπ».

Όπως και να’χει, η νέα κυβερνητική συμμαχία προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες. Κι, όπως επισημαίνει το CNN, αν η Ευρώπη αρνηθεί να ακούσει, για άλλη μια φορά, τους πολίτες του Νότου της, θα κάνει άλλο ένα βήμα προς την «προφητεία» του Νάιτζελ Φάρατζ πως «οι μέρες της Ε.Ε είναι μετρημένες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης