ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμες για «τις αυστηρότερες κυρώσεις στην ιστορία» κατά του Ιράν οι ΗΠΑ

REUTERS/Jonathan Ernst

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αντιδράσουν αν το Ιράν αποφασίσει να ξαναρχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και σκοπεύουν να «συντρίψουν» την Τεχεράνη ασκώντας οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις, εκτός κι αν αλλάξει τη συμπεριφορά της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αποκαλύπτοντας τη νέα πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν.

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν σκληρά ώστε να αντιμετωπίσουν τις δραστηριότητες της Τεχεράνης και να περιορίσουν την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο.

«Θα διασφαλίσουμε ότι η ναυσιπλοΐα στις θάλασσες της περιοχής θα γίνεται ελεύθερα. Θα εργαστούμε για την πρόληψη και την εξουδετέρωση κάθε κακόβουλης ιρανικής δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο. Θα εντοπίσουμε τους Ιρανούς πράκτορες και τους συνεργάτες τους της Χεσμπολάχ σε όλο τον κόσμο και θα τους συντρίψουμε. Το Ιράν δεν θα έχει ποτέ ξανά λευκή επιταγή για να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή», είπε ο Πομπέο, προειδοποιώντας την Τεχεράνη πως «αυτά είναι μόνο η αρχή».

«Τα αιτήματά μας προς το Ιράν δεν είναι παράλογα: εγκαταλείψτε το πρόγραμμά σας» είπε. «Αν επιλέξουν να επιστρέψουν στο παρελθόν, αν ξεκινήσουν τον εμπλουτισμό (ουρανίου), είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε», τόνισε, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους θα μπορούσε να είναι αυτή η «απάντηση». «Ελπίζω ότι θα λάβουν μια διαφορετική απόφαση, ότι θα επιλέξουν ένα διαφορετικό μονοπάτι», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του πρώην διευθυντή της CIA ήταν ιδιαίτερα σκληρές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «οικονομικές πιέσεις άνευ προηγουμένου» και θα επιβάλουν «τις σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία».

«Οι κυρώσεις θα επιστρέψουν σε πλήρη ισχύ και θα ακολουθήσουν και νέες», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσθέτοντας πως βρίσκεται σε στενή συνεργασία τόσο με το υπουργείο Άμυνας όσο και με τους συμμάχους των ΗΠΑ για το θέμα.

Ανέφερε επίσης τους δώδεκα όρους που θέτει η Ουάσινγκτον προκειμένου να συνάψει μια «νέα συμφωνία». Σ' αυτούς τους "δρακόντειους" όρους περιλαμβάνονται ο τερματισμός του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν αλλά και η εμπλοκή της χώρας στις συγκρούσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αλλαγή στη συμπεριφορά της Τεχεράνης, τότε η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να χαλαρώσει τις κυρώσεις, να αποκαταστήσει τις εμπορικές σχέσεις και να επιτρέψει στο Ιράν να διαθέτει προηγμένη τεχνολογία, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως είναι διατεθειμένη ακόμη και να διακινδυνεύσει τις σχέσεις με της συμμάχους της, επιβάλλοντας και σε εκείνους κυρώσεις αν χρειαστεί.

«Αντιλαμβανόμαστε πως η νέα επιβολή κυρώσεων και η επερχόμενη εκστρατεία πίεσης προς το ιρανικό καθεστώς θα δημιουργήσει αρκετές οικονομικές δυσκολίες και σε κάποιους από τους φίλους μας. Όμως πρέπει να ξέρετε πως θα τα βάλουμε και με εκείνους που κάνουν απαγορευμένες συναλλαγές με το Ιράν», τόνισε ο αμερικανός υπουργός και άσκησε δριμύτατη κριτική στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, λέγοντας πως έχει «θανατηφόρα ελαττώματα» κατακρίνοντας και την κυβέρνηση Ομπάμα που την επεδίωξε.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα έβαλε στοίχημα ότι η συμφωνία θα ωθήσει το Ιράν να σταματήσει τις ενέργειές του και ότι θα συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες. Αυτό το στοίχημα ήταν χαμένο με τεράστιες επιπτώσεις για τους ανθρώπους που ζουν στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Πομπέο.

Θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για να αντιμετωπίσουμε τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του καθεστώτος στην περιοχή, να εμποδίσουμε τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και θα ασχοληθούμε με τον πολλαπλασιασμό των πυραύλων και άλλων προηγμένων όπλων που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επιπλέον θα διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα βρει ποτέ το δρόμο για την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης