Τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας για την περιβόητη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ
Στη δημοσιοποίηση χιλιάδων σελίδων με το υλικό των ακροάσεων που έκανε με πολλούς συμμετέχοντες στην συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2016 στον Πύργο Τραμπ, έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, παραθέτοντας μια πιο λεπτομερή εικόνα για την συνάντηση κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ανέμενε να λάβει επιβλαβείς πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον.
Οι πέντε από τους οκτώ συμμετέχοντες στην συνάντηση, συμπεριλαμβανομένου και του Τραμπ Τζούνιορ εξήγησαν στα μέλη της επιτροπής, την εντύπωση που είχαν για το περιεχόμενο της συνάντησης, αλλά και το πώς αντέδρασαν όταν το κεντρικό θέμα του ενδιαφέροντός της, μετατοπίστηκε στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με το CNNi εξήγησαν τι έπραξαν έναν χρόνο μετά, όταν η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συνάντησης έγινε ευρύτερα γνωστή.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν απαντούν μερικές ερωτήσεις, ενώ εγείρουν άλλες, σχετικά με τις καταστάσεις γύρω από την πραγματοποίηση της συνάντησης στον Πύργο Τραμπ, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της έρευνας των επιτροπών του Κογκρέσου για τον Τραμπ και την Ρωσία, αλλά και για την έρευνα του ειδικού ανακριτή, με εισαγγελικές αρμοδιότητες Ρόμπερτ Μάλερ.
Μερικά από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα που εξάγονται από τα δημοσιοποιημένα έγγραφα των ακροάσεων:
-Η ομάδα του Τραμπ επεδίωκε την συνωμοσία. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι θα αποδειχτεί συνωμοσία, ενώ το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται γύρω από τις αποκαλύψεις ότι η ομάδα του Τραμπ ήθελε να πάρει επιβλαβείς πληροφορίες από τους Ρώσους, ενώ υπήρξε εκνευρισμός από το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές, δεν ελήφθησαν ποτέ. Ο Τραμπ Τζούνιορ είχε προκαταβολικά δηλώσει ότι “ήθελε πολύ” να ενημερωθεί για τις “επιβλαβείς” πληροφορίες αναφορικά με την Χίλαρι Κλίντον που θα ήταν επιβαρυντικές για την προεκλογική της εκστρατεία.
Ο Βρετανός υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Ρομπ Γκόλντστοουν κατέθεσε ότι ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ εμφανίστηκε “εκνευρισμένος” κι “έγινε έξω φρενών,” όταν η δικηγόρος από την Ρωσία που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην συνάντηση, έθεσε ζητήματα σχετικά με τις υιοθεσίες από την Ρωσία και δεν ανέφερε κάτι σχετικό με την Κλίντον. Ο Κούσνερ της είχε ζητήσει “να επικεντρωθεί” στο θέμα της συνάντησης και να ξαναρχίσει την τοποθέτησή της, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο Γκόλντστοουν.
Ο ίδιος, είπε πως πίστευε ότι έφερνε “κάτι πολύ σημαντικό” στην ομάδα του Τραμπ, παρά την άποψη που είχε σχηματίσει ότι η συνάντηση αυτή, ήταν “μια κακή ιδέα.”
Σε νομικό επίπεδο, δεν υπάρχει κάποιος ομοσπονδιακός νόμος κατά της συνωμοσίας. Παράλληλα, ούτε “η προσπάθεια συνωμοσίας,” αλλά ούτε και η “επιθυμία για συνωμοσία” είναι πιθανό ότι θα θέσουν τους ανθρώπους του στενού κύκλου του προέδρου Τραμπ, σε σημαντικές νομικές περιπέτειες.
-Η συνάντηση ήταν χαμένος χρόνος. Οι σύμμαχοι του Τραμπ στο Καπιτώλιο μπορούν να συμπεράνουν από τις καταθέσεις των μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων του Κούσνερ και του Γκόλντστοουν ότι έφυγαν από την συνάντηση με την εντύπωση ότι ήταν χάσιμο χρόνου, για όλους. Ο Ρωσό-Αμερικάνος λομπίστας Ρίνατ Ακμετσίν, είπε ότι η Ρωσίδα δικηγόρος Ναταλία Βεσελνίτσκαγια “απογοητεύτηκε” κι “ενοχλήθηκε” αισθανόμενη ότι όλες οι προσπάθειές της, απέτυχαν παταγωδώς. Έτσι, αποδείχτηκε ότι οι πρωτοβουλίες της για τις υιοθεσίες από την Ρωσία, αλλά και την κατάργηση της εφαρμογής των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, απέτυχαν, καθώς τόσο τα μέλη της οικογένειας Τραμπ, όσο και τα στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας ανέμεναν κάποιες σημαντικές πληροφορίες σε βάρος της Κλίντον. Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων στην αναφορά της, επεσήμανε ότι δεν εντόπισε στοιχεία για συνωμοσία, ενώ χαρακτήρισε την συνάντηση στον Πύργο Τραμπ ως ένα εγχείρημα “ελλιπούς πληροφόρησης,” το οποίο και απέδωσε σε κακή αξιολόγηση των γεγονότων.
-Σημαντικές ερωτήσεις προκύπτουν και πρέπει ν’ απαντηθούν. Υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες στις 2.500 σελίδες του υλικού που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, αλλά από την άλλη μεριά, υπάρχουν και σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Η ερώτηση με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ίσως εντοπίζεται στο ερώτημα για το τι πραγματικά γνώριζε ο Ντόναλντ Τραμπ για την συνάντηση αυτή, αλλά και τι του είχαν πει για το περιεχόμενο της.
Ο Τραμπ Τζούνιορ από την πλευρά του, κατέθεσε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί εάν είχε ενημερώσει τον πατέρα του για την συνάντηση, ενώ οι Δημοκρατικοί εστίασαν την προσοχή τους στα τηλεφωνικά αρχεία των συνδιαλέξεων του, υποστηρίζοντας ότι δεν τους λέει όλη την αλήθεια. Τα μέλη της επιτροπής, εστίασαν την προσοχή τους σε δύο τηλεφωνικά αρχεία, στα οποία ο Τραμπ Τζούνιορ έλαβε δύο τηλεφωνήματα από τον Εμίν Αγκαλάροφ, που είναι ένας Ρώσος σταρ της ποπ μουσικής και βοήθησε στην οργάνωση της συνάντησης, στον Πύργο του Τραμπ. Μεταξύ των δύο τηλεφωνημάτων υπήρξε ένα τηλεφώνημα από κρυφό αριθμό τηλεφώνου. “Δεν έχω ιδέα,” απάντησε ο Τραμπ Τζούνιορ, όταν ρωτήθηκε για το ποιος του είχε τηλεφωνήσει. Ο ίδιος είπε, ότι δεν θυμόταν σχετικά με τα τηλεφωνήματα του Αγκαλάροφ και είχε την εντύπωση ότι είχαν ανταλλάξει φωνητικά μηνύματα.
Ο Τραμπ Τζούνιορ δεν έδωσε επίσης σαφή εικόνα για το τι ακριβώς γνώριζε ο πρόεδρος Τραμπ, ενώ δεν έχουν απαντηθεί ερωτήσεις σχετικά με την ακριβή χρονική παραμονή του Κούσνερ στην συνάντηση, όπως επίσης και για το αν υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε την πραγματοποίηση της συνάντησης. Οι ίδιοι, οι συμμετέχοντες αρνήθηκαν μεταγενέστερες επικοινωνίες, ερχόμενοι σε αντίθεση με αποδείξεις που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό τους.
-Υπάρχει ενδιαφέρον για τις γενικότερες συνθήκες γύρω από την συνάντηση. Τα ίδια στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ότι η επιτροπή προσπάθησε να διερευνήσει τις καταστάσεις γύρω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, μέσω της επεξεργασίας του υλικού των ακροάσεων, μηνυμάτων κινητών τηλεφώνων, αλλά κι άλλων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν και πεδία άλλων κατευθύνσεων της έρευνας που δεν διερευνήθηκαν. Η επιτροπή δεν εξέτασε τον Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, ενώ δεν προχώρησε στην έκδοση κλήσεων για την διάθεση εγγράφων ή την κατάθεση του Τζάρεντ Κούσνερ, όπως είχαν ζητήσει οι Δημοκρατικοί.
“Αφήστε τον Μάλερ να βρει τι συνέβη. Δεν γνωρίζω για τα τηλεφωνήματα, δεν γνωρίζω ποιος τηλεφώνησε σε ποιον. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε τον Μάλερ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα, που είναι πρόεδρος της υποεπιτροπής η οποία και διενήργησε μερικά από τα πρώτα στάδια των ερευνών για την Ρωσία.
Ο Κούσνερ κι ο Μάναφορτ έχουν καταθέσει στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλα στοιχεία από τις καταθέσεις αυτές, για την συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, τα οποία και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Από την πλευρά του, τόσο ο Γκράχαμ, όσο κι άλλα μέλη του Κογκρέσου πιστεύουν ότι η έρευνα του Μάλερ (για την οποία σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξή της) έχει τις καλύτερες πιθανότητες να εντοπίσει τα στοιχεία της υπόθεσης σε βάθος. “Αυτό που με ανησυχεί είναι όταν ένας πολιτικός προσπαθεί να το αποφασίσει αυτό. Δεν γνωρίζω και δεν ενδιαφέρομαι να το κάνω αυτό. Γι’ αυτό έχουμε τον Μάλερ.”
-Υπάρχουν νέα στοιχεία ενδιαφέροντος. Από τα έγγραφα της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Γερουσία, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως, η εντύπωση του Γκόλντοστοουν ότι θα αποκάλυπτε κάτι σημαντικό για την Κλίντον, αλλά και η περιγραφή που έκανε για τον “εκνευρισμό” του Κούσνερ. Τα στοιχεία αυτά, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τις έρευνες του Κογκρέσου, αλλά και του Μάλερ αναφορικά με την υπόθεση της εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Τα νέα στοιχεία προσφέρουν ένα βαθύτερο επίπεδο κατανόησης σχετικά με τις σκέψεις και τα αισθήματα των συμμετεχόντων στην συνάντηση του Πύργου Τραμπ τόσο πριν από αυτό, αλλά όσο και κατά την διάρκειά της, αλλά και μετά από αυτή.
Οι εξελίξεις στις έρευνες του Κογκρέσου για την ίδια υπόθεση, διασυνδέονται με τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων ή την Γερουσία, επίκειται αλλαγή των προέδρων των αντίστοιχων επιτροπών.