ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνητές ανίχνευσαν ένα… απρόσμενο σήμα στο βαθύ διάστημα

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), NASA/ESA Hubble Space Telescope, W. Zheng (JHU), M. Postman (STScI), the CLASH Team, Hashimoto et al.

Ένα σήμα οξυγόνου στο βαθύ διάστημα εντόπισαν επιστήμονες, κάτι που ισχυρίζονται ότι φέρνει τα πάνω… κάτω σε όλα όσα γνωρίζαμε για τη δημιουργία του σύμπαντος.

Το σήμα οξυγόνου αυτό είναι το μακρινότερο που έχει εντοπιστεί ποτέ με τηλεσκόπιο και, όπως εξηγούν οι ερευνητές, πιθανώς να αλλάξει όσα θεωρούνταν δεδομένα για τον σχηματισμό του σύμπαντος αλλά και τη δημιουργία των άστρων.

Βρίσκεται στον γαλαξία MACS1149-JD1, ο οποίος είναι τόσο μακριά, που ουσιαστικά εδώ στη γη βλέπουμε 13,3 δισ. χρόνια πίσω στον χρόνο ή 500 εκατομμύρια χρόνια από το Big Bang.

Για αρκετά χρόνια μετά το Big Bang δεν υπήρχε οξυγόνο στο σύμπαν.

Δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τη δημιουργία των πρώτων άστρων και απελευθερώθηκε όταν αυτά πέθαναν και πάλι. Έτσι, η ανίχνευση του σήματος οξυγόνου είναι αναπάντεχη. Και αυτό γιατί εντοπίστηκε όταν το σύμπαν ήταν αρκετά νέο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανίχνευση ενός τόσο μακρινού σήματος οξυγόνου είναι μια ανακάλυψη που αλλάζει θεμελιωδώς όλα όσα γνωρίζαμε για τη γέννηση του σύμπαντος. «Αντί να πω ότι είμαι χαρούμενος, θα ήταν πιο ακριβές να πω ότι είμαι εκστασιασμένος» είπε ο Takuya Hashimoto, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας που δημοσιεύτηκε και ερευνητής το πανεπιστήμιο Osaka Sangyo και το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Ιαπωνίας. «Ήμουν τόσο χαρούμενος που το σήμα αυτό το έβλεπα στον ύπνο μου και δυσκολευόμουν να κοιμηθώ» συμπλήρωσε ο ίδιος, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα The Independent.

H ηλικία αυτών των άστρων εγείρει ερωτήματα για το πότε σχηματίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες, μια περίοδος που οι ερευνητές ονομάζουν «κοσμική αυγή».

«Ο προσδιορισμός της κοσμικής αυγής θεωρείται το… ιερό δισκοπότηρο της κοσμολογίας» εξηγεί ο αστρονόμος στο UCL Ρίτσαρντ Έλις, που συνυπογράφει τη μελέτη.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, με αυτές τις νέες παρατηρήσεις του MACS1149-JD1 οι ερευνητές είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο να «δουν» τη γέννηση των πρώτων άστρων.

«Ο ώριμος πληθυσμός άστρων του MACS1149-JD1 μας δείχνει ότι τα αστέρια δημιουργηθηκαν πολύ παλαιότερα απ’ ότι βλέπουμε με τα τηλεσκόπιά μας. Αυτό έχει πολύ συναρπαστικές συνέπειες για τον εντοπισμό της κοσμικής αυγής, όταν και εμφανίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες» είπε με τη σειρά του το μέλος της επιστημονικής ομάδας Nicolas Laporte, ερευνητής του University College London και το Université de Toulouse.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης