ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Άρωμα... διεύρυνσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας στο θέμα της ασφάλειας

Βρυξέλλες: Άρωμα... διεύρυνσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας στο θέμα της ασφάλειας
European Commission

Την άρση των εμποδίων που είχε θέσει το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την οδηγία που επιτρέπει την πρόσβαση των κρατών - μελών της ΕΕ στα στοιχεία των επιβατών αεροπορικών πτήσεων αποφάσισαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης στο πρώτο μέρος της σημερινής τους συνεδρίασης που αφορούσε στα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για μια ισορροπημένη συμφωνία μεταξύ της ασφάλειας των πολιτών από τη μια και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από την άλλη.

Από τη μεριά του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζανέβ, εξήγησε ότι "έχουμε λάβει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις και οι πτήσεις charter θα συπεριλαμβάνονται" στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Επιπλέον, οι 28 υπουργοί ενέκριναν και την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol, το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού που "οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση", εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς, από τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, η εικόνα ενότητα που επιχειρεί να περάσει η Ευρώπη δειχνεί να "χλωμιάζει" από την απόφαση μέσω δημοψηφίσματων των Δανών να ταχθούν κατά της ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας της χώρας τους σε θέματα αστυνομίας και ασφάλειας.