ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κλείνει τις σχολές Γαλλικής Φιλολογίας ο Ερντογάν

REUTERS/Murad Sezer/File Photo

«Λουκέτο» σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας που λειτουργούν στην Τουρκία σκοπεύει να βάλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο του ηχηρού μανιφέστου «εναντίον του νέου αντισημιτισμού» που υπέγραψαν τον προηγούμενο μήνα 300 προσωπικότητες της Γαλλίας και ζητούσαν κυρίως να ακυρωθούν αποσπάσματα του Κορανίου. Την ίδια ώρα, οι εκκαθαρίσεις καλά κρατούν, καθώς λίγο πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, τέθηκαν υπό κράτηση 65 ύποπτοι, στο πλαίσιο επιχείρησης με στόχο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που κατηγορείται για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε περίπτωση που ο Ερντογάν όντως προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολών, όπως προανήγγειλε, αυτό σημαίνει πως όσοι φοιτούν ήδη στα τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, όμως στις συγκεκριμένες σχολές δεν θα επιτραπούν οι εγγραφές νέων φοιτητών.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Τουρκίας η κατάργηση των τμημάτων αποδίδεται αφενός στην έλλειψη ισορροπίας στη σχέση του αριθμού των αποφοίτων με την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας και αφετέρου στην έλλειψη αμοιβαιότητας από τη Γαλλία, όπου δεν υπάρχει σχολή Τουρκικής Φιλολογίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικρίνει δριμύτατα τις περίπου 300 προσωπικότητες της Γαλλίας που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα το ηχηρό μανιφέστο.

«Κατ' αρχάς, ποιοι είστε εσείς που επιτίθεστε σ' αυτό που είναι για εμάς ιερό;» είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω κείμενο «αχρείο».

Στο μανιφέστο που δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου από την εφημερίδα Le Parisien, 300 υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και τρεις πρώην πρωθυπουργοί, καταγγέλλουν έναν «νέο αντισημιτισμό» στη Γαλλία που χαρακτηρίζεται, σύμφωνα μ' αυτούς, από την «ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση».

Ζητούν κυρίως «οι στίχοι του Κορανίου που καλούν για τον φόνο και την τιμωρία των εβραίων, των χριστιανών και των απίστων να χαρακτηριστούν άκυροι από τις θεολογικές αρχές (...)».

Συνεχίζονται οι διώξεις

Η Τουρκία έθεσε σήμερα υπό κράτηση 65 υπόπτους σε μια επιχείρηση με στόχο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που κατηγορείται για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, κάτι που ο ίδιος αρνείται, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος συνολικά 96 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 91 από την Πολεμική Αεροπορία, και η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί τους υπόλοιπους υπόπτους στην επιχείρηση αυτή που επικεντρώνεται στη Σμύρνη της δυτικής Τουρκίας και έχει επεκταθεί σε 15 επαρχίες, μετέδωσε το πρακτορείο.

Οι τουρκικές αρχές έχουν προφυλακίσει 160.000 ανθρώπους και έχουν απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων μετά την αποτυχημένη στρατιωτική επέμβαση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου που εξέδωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεταξύ των συλληφθέντων, έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες εις βάρος περισσότερων από 50.000 και οι ίδιοι έχουν παραμείνει στη φυλακή για όσο διαρκεί η δίκη τους.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν ασκήσει κριτική εναντίον των επιχειρήσεων καταστολής. Οι επικριτές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα για να πατάξει τους διαφωνούντες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των απειλών προς την εθνική της ασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης