ΚΟΣΜΟΣ

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος: Στόχος τώρα η Βρετανία για ISIS

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος: Στόχος τώρα η Βρετανία για ISIS
REUTERS/Peter Nicholls

Χάθηκαν πλέον τα ίχνη του Σαλάχ Αμπντελσλάμ, του όγδοου δράστη των επιθέσεων του Παρισιού καθώς έμειναν αναξιοποίητες οι όποιες πληροφορίες έγιναν γνωστές ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής που μίλησε αργά την Πέμπτη στο CNN.

Για τον Αμπντελσλμάμ είπε ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν ίχνος του από τη στιγμή που τον άφησε φίλος του στην περιοχή Σάερμπικ των Βρυξελλών στις 14 Νοεμβρίου, την ημέρα μετά τις επιθέσεις. Πρόσθεσε πως οι ερευνητές πλέον πιστεύουν ότι φοβήθηκε λίγο πριν ανατιναχθεί στο Παρίσι όπως είχε συμφωνηθεί.

"Είχε φρικάρει, ήταν φοβισμένος όταν τηλεφώνησε στους φίλους του στις Βρυξέλλες να έρθουν να τον πάρουν εκείνη τη νύχτα στο Παρίσι", είπε στο CNN.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το ISIS ενδέχεται να μην τον υποδεχόταν με... ανοιχτές αγκάλες, ακόμα και εάν κατάφερνε να φθάσει στη Συρία.

"Μετά το Παρίσι, σειρά έχει η Βρετανία"

Πρόσθεσε ο αξιωματούχος ότι σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, το Ισλαμικό Κράτος επιθυμεί να χτυπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως συνέχεια των επιθέσεων στο Παρίσι.

Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για αποστολή που έχει ανατεθεί σε Βρετανούς τζιχαντιστές να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να διενεργήσουν επίθεση.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο το πόσο άμεση είναι η απειλή και ποιο είναι το ακριβές μέρος στο οποίο πιθανότατα θα λάμβανε χώρα.

Σημείωσε όμως ότι οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων που έδωσε το πράσινο φως για βομβαρδισμούς στόχους τζιχαντιστών στη Συρία.

Πρόσωπο - κλειδί ένας Τυνήσιος που σχεδιάζει χτυπήματα

Αποκάλυψε μάλιστα ο αξιωματούχος ότι οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών συγκλίνουν στην ύπαρξη ενός Τυνήσιου που αποτελεί ένα από τα ανώτερα πρόσωπα στην ιεραρχία του ISIS που ασχολείται με τις επιθέσεις στο εξωτερικό και πιστεύεται ότι είναι ένας από τους εγκεφάλους που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στο Παρίσι, ετοιμάζοντας πλέον και άλλες εναντίον της Δύσης.

Πρόσθεσε ότι μυστικές υπηρεσίες χωρών της Δύσης γνωρίζουν καλά την ταυτότητά του αλλά και το γεγονός ότι συνεργαζόταν με αρκετούς Γάλλους μαχητές στη Ράκα και γύρω από αυτή.

Υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος ότι είναι πιθανό η ομάδα "εξωτερικής λειτουργίας" να αναφέρεται μέχρι και στον Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, κορυφαίο ηγέτη του ISIS στη Συρία και ο οποίος έχει επανειλημμένως καλέσει σε επιθέσεις κατά δυτικών χωρών που εμπλέκονται σε αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ