ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Ένταση μεταξύ Λιμενικού και ΜΚΟ για τη διάσωση μεταναστών

Φωτογραφία Αρχείου EPA/Mathieu Willcocks/WORLD PRESS PHOTO HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα ύψη ανέβηκε η ένταση μεταξύ του Λιμενικού Σώματος της Λιβύης και ΜΚΟπου δραστηριοποιούνται στη χώρα, καθώς άντρες του εμπόδισαν ξανά ένα πλοίο που εκτελεί αποστολές διάσωσης να προσεγγίσει πλεούμενο με μετανάστες το οποίο διέτρεχε κίνδυνο να βυθιστεί, παρότι άνθρωποι βρίσκονταν στη θάλασσα.

Το Aquarius, το οποίο έχουν μισθώσει οι μη κυβερνητικές οργανώσεις SOS Μεσόγειος (SOS-Méditerranée) και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), ειδοποιήθηκε από την ιταλική ακτοφυλακή ότι ένα σκάφος γεμάτο μετανάστες έπλεε ανοικτά της Τρίπολης, μετέδωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται πάνω στο πλοίο.

Όμως η Ρώμη ειδοποίησε ταυτόχρονα το λιβυκό Λιμενικό, που ανέλαβε τον συντονισμό της επιχείρησης και απαγόρευσε στο πλοίο των ΜΚΟ να πλησιάσει, διατάσσοντάς το μάλιστα να απομακρυνθεί παρότι πολλοί μετανάστες είχαν πέσει στο νερό σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποφύγουν το να μεταφερθούν πίσω στη Λιβύη.

Το βράδυ της Κυριακής, το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι διέσωσε πάνω από 300 μετανάστες σε τρεις χωριστές επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για έναν νεκρό κι έναν αγνοούμενο.

Τα δύο θύματα επέβαιναν σε ένα φουσκωτό μαζί με άλλους 114 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων 21 γυναικών και τεσσάρων παιδιών, ανέφερε ο εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, ο ναύαρχος Αγιούμπ Κάσεμ. Δεν θέλησε να διευκρινίσει εάν τα θύματα επέβαιναν στο πλεούμενο που είχε σπεύσει να βοηθήσει το Aquarius.

Το πρωί αντίθετα, απόντος του λιβυκού Λιμενικού, το ιστιοφόρο Astral, της ισπανικής ΜΚΟ Proactiva Open Arms, διέσωσε 105 μετανάστες, ανάμεσά τους πάνω από δέκα γυναίκες και παιδιά, που επέβαιναν σε ένα ακυβέρνητο πλεούμενο περίπου 30 μίλια από τις λιβυκές ακτές, ανέφερε μέσω Twitter ο ιταλός κοινοβουλευτικός Ρικάρντο Μάτζι (αριστερά), που επέβαινε στο σκάφος της ΜΚΟ.

Το Σάββατο, ένα ταχύπλοο του λιβυκού Λιμενικού, το οποίο κατηγορεί τις ΜΚΟ ότι συνεργάζονται με δίκτυα διακινητών, υποχρέωσε το Astral και άλλο ένα πλοίο, που είχαν σπεύσει να διασώσουν 38 μετανάστες, να απομακρυνθούν.

«Οι Λίβυοι δρουν σαν πειρατές στα διεθνή χωρικά ύδατα, απαιτώντας να αναγνωρίζονται ως Αρχή. Δρουν εκτός του νόμου, και το κάνουν με μέσα που τους έχει παραδώσει η ιταλική κυβέρνηση», κατήγγειλε ο Μάτζι.

Ο εκπρόσωπος του λιβυκού ΠΝ από την πλευρά του προειδοποίησε πως οι εντάσεις υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθούν τις προσεχείς ημέρες, καθώς τα πλοία των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας «πλησιάζουν όλο και περισσότερο» τα λιβυκά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με τον Κάσεμ.

Τρία στελέχη της ΜΚΟ Proactiva Open Arms έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με δικαστική έρευνα στην Ιταλία διότι αρνήθηκαν να παραδώσουν μετανάστες στους Λίβυους κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στα μέσα του Μαρτίου, αν και ένας δικαστής αναγνώρισε πως έδρασαν κατ' αυτόν τον τρόπο «εξ ανάγκης», με δεδομένη την ανασφάλεια για τους μετανάστες στη Λιβύη.

Η χώρα αυτή επικρίνεται συχνά για τη μεταχείριση των μεταναστών, και ειδικά των Αφρικανών, που περνούν από το έδαφός της με την ελπίδα να μπορέσουν να φθάσουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή.

Την περασμένη εβδομάδα, η MSF κατήγγειλε την κατάσταση που επικρατεί σε ένα κέντρο κράτησης στη Ζουάρα (δυτικά), όπου στελέχη τα είδαν πάνω από 800 ανθρώπους έγκλειστους υπό πολύ άσχημες συνθήκες, με τεράστιο συνωστισμό και χωρίς επάρκεια «τροφής και πόσιμου νερού».

Ο συντονισμός μεταξύ της Ρώμης και της Τρίπολης μείωσε δραστικά τις αποπλεύσεις προς τις ευρωπαϊκές ακτές. Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, περίπου 9.500 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στη χώρα μέχρι στιγμής φέτος, αριθμός μειωμένος κατά 75% από την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Παράλληλα, το λιβυκό Λιμενικό έχει διασώσει και οδηγήσει πίσω στη Λιβύη πάνω από 5.000 μετανάστες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που δίνει επίσης έναν απολογισμό τουλάχιστον 379 νεκρών ή αγνοούμενων στα ανοικτά της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης