ΚΟΣΜΟΣ

Περικοπές δαπανών 11 δισ. δολαρίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό θα εισηγηθεί ο Λευκός Οίκος

Περικοπές δαπανών 11 δισ. δολαρίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό θα εισηγηθεί ο Λευκός Οίκος
REUTERS/Leah Millis

Την περικοπή δαπανών ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σκοπεύει να εισηγηθεί ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNNi, επικαλούμενο δύο καλά ενημερωμένες πηγές επί του θέματος.

Πρόκειται για μια δραστική μείωση, σε σχέση με τα αρχικά πλάνα που έκαναν λόγο για περικοπές ύψους 60 δισεκατομμυρίων, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως μη ρεαλιστικά από υψηλόβαθμους Ρεπουμπλικάνους.

Το πακέτο των περικοπών δεν «αγγίζει» το σύνολο των δαπανών του 1,3 τρισ. δολαρίων, που ήταν και η αφορμή της έντονης αντίδρασης του Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με το οικονομικό μέγεθος του συμβιβασμού μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Αντίθετα αποτελείται εξ ολοκλήρου από περικοπές των μη δαπανηθέντων κονδυλίων σε άλλα προγράμματα.

Στο πακέτο των προτεινόμενων περικοπών συμπεριλαμβάνονται επίσης και δαπάνες που προορίζονταν για την προώθηση προγραμμάτων σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα της ενέργειας (Advanced Technology Vehicles Manufacturing), ενώ θα επηρεαστεί και η χρηματοδότηση προγραμμάτων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και την αγροτική οικονομία, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των περισσότερων Δημοκρατικών.

Πρόσωπα «κλειδιά» για την κατάρτιση της πρότασης αυτής είναι ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης του Προϋπολογισμού Μικ Μαλβέινι, αλλά και ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, που εκλέγεται στην Καλιφόρνια. Οι δύο τους έχουν προωθήσει ουσιαστικά την ιδέα των περικοπών, ο Μαλβέινι σε επίπεδο διοικητικής διαχείρισης, ενώ ο ΜακΚάρθι στο Καπιτώλιο.

Ρόλο στη διαμόρφωση της πρότασης φέρεται να είχε όμως και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, σύμφωνα με πηγές. Το πακέτο των περικοπών αποτέλεσε αντικείμενο εσωκομματικών εντάσεων για τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς οι ηγέτες τους στο συγκεκριμένο νομοθετικό σώμα δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για μια ενδεχόμενη «αποστολή» από τον Λευκό Οίκο ενός πακέτου με μεγάλες μειώσεις δαπανών, το οποίο δύσκολα θα εξασφάλισε τις απαιτούμενες ψήφους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την επίσημη προσπάθεια για την μείωση των δαπανών δημοσιοποίησε πρώτο το Politico.

Τελικός στόχος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNNi, ήταν μια συμβιβαστική λύση που θα επέτρεπε στην ψήφιση της πρότασης. Αν και η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτή την προσπάθεια ήταν η δυσαρέσκεια του Τραμπ για το πακέτο των 1.3 δις. δολαρίων, η νέα πρόταση το παρακάμπτει, με κίνδυνο να γίνει σχεδόν μη ρεαλιστική, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε μία πηγή.

Από την άλλη, η ιδέα του «ανοίγματος» του νομοσχεδίου για τις δαπάνες «πέθανε» πριν κάν φτάσει στη Γερουσία και θεωρείται σχεδόν απίθανο να πάρει τις απαραίτητες ψήφους ώστε να οδηγηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πάντως ο Λευκός Οίκος διατηρεί το δικαίωμα να στείλει άλλο πακέτο δαπανών προς ψήφιση, ενδεχομένως μεγαλύτερο, αγγίζοντας και το συμβιβαστικό νομοσχέδιο. Η επιλογή αυτή παραμένει ανοιχτή για μεταγενέστερη ενεργοποίησή της, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει το αίτημα που θα κατατεθεί τη Δευτέρα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια θα κατευνάσουν τις συντηρητικές ομάδες, που ζητούν περικοπές τουλάχιστον 30 δις. δολαρίων. Η Γερουσία πάντως θεωρείται απίθανο να δεχτεί να ψηφίσει ένα πακέτο δαπανών που θα έχει ήδη ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που θα απαιτούσε απλή πλειοψηφία. Όμως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαδικασία διαδοχικών ψηφοφοριών, κάτι που στην παρούσα φάση δεν επιθυμούν ούτε οι Ρεπουμπλικανοί ούτε οι Δημοκρατικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ