ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρέσβης του Ιράν στη Βρετανία εξηγεί τι σημαίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία

CNNi

«Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συμφωνία, δεν υπάρχει πια συμφωνία». Με τα λόγια αυτά, ο πρέσβης του Ιράν στη Βρετανία – ο πρώτος αξιωματούχος της χώρας που δίνει συνέντευξη μετά τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού- εξήγησε στο CNNi τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

«Το αποτέλεσμα θα ήταν ότι το Ιράν θα ήταν στην πραγματικότητα έτοιμο να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση» δήλωσε ο Hamid Baeidinejad, και συνέχισε:

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει εμπλουτισμό ουρανίου, την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης μας με την οργάνωση (σ.σ. Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας) και άλλες δραστηριότητες που βρίσκονται υπό σκέψη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μέχρι τις 12 Μαΐου να αποφασίσει εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάικ Πομπέο, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον θα «σκέφτεται τα επόμενα βήματά της», χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη συμφωνία «προβληματική».

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι πρέπει να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν και τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις που συνυπογράφουν τη συμφωνία.

Και ο Εμανουέλ Μακρόν, όμως, που θεωρείται υποστηρικτής της συμφωνίας, είπε από το Σίδνεϋ την Τετάρτη ότι «δεν είναι επαρκής».

Ο Baeidinejad, όμως, απέκλεισε το ενδεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης. «Είναι απαράδεκτο», είπε χαρακτηριστικά, «η εφαρμογή της συμφωνίας να εξαρτάται από νέους όρους».

Εξήγησε δε, ότι «συνεχίζει να λειτουργεί και πρέπει να εφαρμοστεί».

Κατηγορίες από το Ισραήλ

Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι λένε «κατάφωρα ψέματα». Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι αυτό δείχνει πως η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν είναι «εντελώς εσφαλμένη».

Ο πρέσβης, ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας έχει ερευνήσει αντίστοιχες κατηγορίες.

«Έχουν υπάρξει ορισμένες κατηγορίες για τέτοιες δραστηριότητες στο Ιράν αλλά δεν παρουσιάστηκαν ποτέ αποδείξει» τόνισε ο ίδιος, αναφέροντας, παράλληλα, ότι ο οργανισμός «έκλεισε» τον φάκελο αυτό.

Η θέση της Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να… διασώσουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 12ης Μαΐου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν το θέμα αυτό με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα. Αλλά ο Baeidinejad κατηγόρησε τις δύο αυτές χώρες πως απλώς προσπάθησαν να κατευνάσουν τον Τραμπ.

«Η πραγματικότητα είναι πως δεν κατάφεραν να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

Πρέπει να είμαστε σαφείς προς τις ΗΠΑ ότι υπάρχει συμφωνία και ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης