Αποκαλύπτονται τα «μυστικά» των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας
Μπορεί τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας να ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1940 στις σπηλιές Κουμράν δίπλα στη Νεκρά Θάλασσα, όμως, όπως δείχνουν νέες αποκαλύψεις, έχουν ακόμη πολλά κρυμμένα μυστικά.
Χάρη στην τεχνολογία της απεικόνισης, που έχει αναπτυχθεί από τη NASA, οι ερευνητές κατάφεραν να παρατηρήσουν ότι σε μικρά κομμάτια των χειρογράφων υπάρχει μία άγνωστη γραφή. Όπως ανακοίνωσε η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, σε ένα από τα προσφάτως αποκρυπτογραφημένα μηνύματα γίνεται λόγος για έναν άγνωστο έως τώρα πάπυρο.
Τα χειρόγραφα χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. και η ανάλυση τους με ειδικό φωτισμό αποκάλυψε κάτι που δεν φαινόταν με γυμνό μάτι: μία γραφή, που ήταν κρυμμένη κάτω από λεκέδες από μελάνι.
Σύμφωνα με τον Ορέν Άμπλεμαν της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και του Εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, το σημείο ήταν γραμμένο στα παλαιο-εβραϊκά και διαφέρει αρκετά απ’ όλα τα υπόλοιπα ευρήματα, καθώς αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός νέου παπύρου, ο οποίος ίσως να έχει χαθεί για πάντα ή – για τους πιο αισιόδοξους – δεν έχει βρεθεί ακόμη.
«Αυτό που είναι συναρπαστικό γι' αυτό το κομμάτι είναι ότι δεν είναι πανομοιότυπο με άλλα κομμάτια αυτού του είδους γραφής. Αυτό με οδηγεί να πιστέψω ότι έχουμε να κάνουμε με χειρόγραφο που δεν γνωρίζαμε», είπε ο Άμπλεμαν στον ισότοπο Haaretz, σημειώνοντας, παράλληλα, πως πολλά κομμάτια της γραφής είναι μερικά γράμματα όχι πλήρεις λέξεις ή προτάσεις.
Τα σημαντικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν την Τρίτη σε διεθνή διάσκεψη στο μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την ανακάλυψη των Χειρογράφων του Κουμράν.
Στην ίδια εκδήλωση δόθηκαν και λεπτομέρειες για όσα ανακαλύφθηκαν από τη μελέτη δεκάδων μικρών κομματιών. Ένα εξ’ αυτών, όπως αναφέρει το ίδιο σάιτ, ανήκει στο λεγόμενο Χειρόγραφο του Ναού. Αυτό είναι ο μεγαλύτερος πάπυρος που έχει βρεθεί ποτέ, περιέχει έναν συνδυασμό κειμένων που υπάρχουν στη Βίβλο, αλλά είναι κατεστραμμένος και παραμένει άγνωστος ο συγγραφέας του.