ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ένας αλγόριθμος ίσως ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων γυναικών

EPA/ANDY RAIN

Αντιμέτωπη με ένα μεγάλο σκάνδαλο βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση, μετά από την αποκάλυψη ότι έως και 270 γυναίκες μπορεί να πέθαναν από καρκίνο του μαστού λόγω σφάλματος σε πρόγραμμα υπολογιστών του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε στη Βουλή ότι περί τις 450.000 Βρετανίδες δεν λάμβαναν από το 2009 έως και σήμερα ειδοποιήσεις για προληπτικό έλεγχο καρκίνου του μαστού.

Το βρετανικό σύστημα Υγείας εξετάζει προληπτικά όλες τις γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών για καρκίνο του μαστού κάθε τρία χρόνια.

«Οποιαδήποτε γυναίκα θέλει να υποβληθεί σε μαστογραφία θα μπορέσει να το κάνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες», ενημέρωσε ο υπ.Υγείας, Τζέρεμι Χαντ - REUTERS/Edgard Garrido/File Photo

Στόχος είναι η νόσος να εντοπίζεται όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιτυχία. Όπως αποκαλύφθηκε, όμως, 450.000 γυναίκες ηλικίας 68 και άνω δεν έλαβαν ποτέ τα γράμματα αυτά, που στέλνονται κανονικά από τους οικογενειακούς γιατρούς τους.

Έκτοτε, περί τις 150.000 γυναίκες πέθαναν, ορισμένες εκ των οποίων και από άλλες ασθένειες.

Σε δήλωσή του την Τετάρτη, όμως, ο Χαντ παραδέχτηκε ότι έως και 270 γυναίκες πιθανώς να πέθαναν πρόωρα λόγω του προβλήματος του πληροφοριακού συστήματος.

«Σε αυτό το στάδιο, παραμένει ασαφές εάν η καθυστέρηση στη διάγνωση μπορεί να οδήγησε σε κάποια βλάβη υγείας ή θάνατο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχω διατάξει ανεξάρτητη έρευνα για να αποσαφηνιστεί ο κλινικός αντίκτυπος» είπε ο Βρετανός υπουργός Υγείας.

Η εν λόγω έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί σε έξι περίπου μήνες.

«Για αυτές (σ.σ. τις γυναίκες) αλλά και για άλλους ανθρώπους πιθανώς να είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν έλαβαν το απαραίτητο ειδοποιητήριο για προληπτικό έλεγχο. Είναι επίσης πραγματικά πολύ σκληρό για κάποιον να μαθαίνει ότι μπορεί να έχει χάσει ή να κινδυνεύει να χάσει μέσα στο επόμενο διάστημα ένα αγαπημένο πρόσωπο λόγω διοικητικής ανικανότητας» τόνισε ο Βρετανός υπουργός, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από έναν αλγόριθμο.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χάντ διέταξε ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση στη διάγνωση οδήγησε σε βλάβη υγείας ή θάνατο - REUTERS/Henry Nicholls

Όλες οι Βρετανίδες που επηρεάστηκαν από το πληροφοριακό αυτό λάθος αναμένεται να λάβουν μια επιστολή έως το τέλος Μάϊου και όσες γυναίκες είναι κάτω των 72 ετών θα μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού για μαστογραφία.

Ανάμεσα στις 309.000 γυναίκες με τις οποίες θα επικοινωνήσει το βρετανικό σύστημα Υγείας θα είναι και ορισμένες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και δεν αποκλείεται να βρίσκονται στα τελευταία στάδια της νόσου

Έρευνα: Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να επανεμφανισθεί ακόμη και 20 χρόνια μετά τη θεραπεία

Οι γυναίκες άνω των 72 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με γραμμή βοήθειας για να ενημερωθούν για τις επιλογές τους. Και αυτό γιατί σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, οι μαστογραφίες πολλές φορές ανιχνεύουν καρκίνους που δεν απαιτούν θεραπεία.

«Οποιαδήποτε γυναίκα θέλει να υποβληθεί σε μαστογραφία θα μπορέσει να το κάνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες» είπε ο Χαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης