ΚΟΣΜΟΣ

Εθισμένοι με τα τατουάζ;

Εθισμένοι με τα τατουάζ;
Pixabay

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ μετρά πάνω από σαράντα τατουάζ στο σώμα του. Η τελευταία του «προσθήκη» είναι ένα ηλιακό σύστημα στην αριστερή πλευρά του κρανίου του, το οποίο ξεχωρίζει αφού ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής επέστρεψε σε μια εκδοχή της μοϊκάνας, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις αρχες του 2000. 

Ο Μπέκαμ ήταν από τους πρώτους που «αγκάλιασε» τη δερματοστιξία και κατά κάποιο τρόπο «μάρκαρε» την αρχή της τάσης που, κατά κάποιον τρόπο, κατατάσσει τα τατουάζ στην κατηγορία των αξεσουάρ μόδας. Το πρώτο του τατουάζ ήταν η λέξη «BROOKLYN» στο κάτω μέρος της πλάτης του, το οποίο απέκτησε λίγο μετά τη γέννηση του πρώτου του γιου το 1999.

Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλά ακόμη σχέδια, όπως το όνομα της συζύγου του σε Χίντι γλώσσα, ένας φύλακας άγγελος, μερικά ρωμαϊκά νούμερα, ο Χριστός που περπατάει προς τον σταυρό και αρκετά ακόμη. Βέβαια, δεν είναι ο μόνος διάσημος που έχει «εμμονή» με την Τέχνη των τατουάζ. Άλλο παράδειγμα είναι η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η οποία έχει κάνει αρκετά τατουάζ, όπως ένα σταυρό, μία νεράιδα, ροζ ζάρια, ένα αστέρι και μερικά ακόμη.

Μήπως η εμμονή είναι πραγματική;

Όμως, είναι δυνατόν να αποκτήσει κάποιος εθισμό με τα τατουάζ; Ο καθηγητής ψυχολογίας Viren Swami που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Άνγκλια Ράσκιν έχει εργαστεί σκληρά πάνω στο αντικείμενο, όπως αναφέρει η Guardian. Μάλιστα, στα 18 του είχε «χτυπήσει» δύο σχέδια που τώρα θέλει να αφαιρέσει.

Ο Swami υποστηρίζει πως δεν υπάρχει επισήμως «εθισμός με τη δερματοστιξία» αλλά αναφέρει πως «ο εθισμός είναι ένας ευρύς όρος. Μπορεί κάποιος να την έχει με τον πόνο ή με την ευχαρίστηση που νιώθει όταν κάποιος σχολιάζει τα τατουάζ του ή και με τον θαυμασμό του ίδιου για το σχέδιο».

Ο διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν να κάνουν τατουάζ δείχνει ότι είναι δύσκολο να τους βάλουμε σε «καλούπια» και να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την ιδιοσυγκρασία τους.

Θρησκεία και τατουάζ: Στούντιο στην Ιερουσαλήμ συνδυάζει το μοντέρνο με το παραδοσιακό (pics&vid)

«Πριν τη δεκαετία του ’80, συνήθως ήταν εφικτό να σκιαγραφήσεις έναν λάτρη των τατουάζ. Υπήρχαν σχέδια που έδειχναν πως κάποιος ήταν επιθετικός, ότι κάπνιζε αρκετά, έκανε χρήση ναρκωτικών ή ότι δεν φοβούνταν τα ρίσκα στον έρωτα. Τώρα όμως, τα περισσότερα από αυτά μπορεί να βρίσκονται στο σώμα ενός μέσου ατόμου, χωρίς να τον χαρακτηρίζουν 100%».

Υπάρχει ένας παράγοντας, που σύμφωνα με τον Swami, μπορεί να παίζει κάποιον ρόλο στην «έκρηξη» της Τέχνης:

«Όταν κάποιος κάνει το πρώτο του τατουάζ, η εικόνα του βελτιώνεται προσωρινά και νιώθει πιο ξεχωριστός».

Σίγουρα είναι ένα συναίσθημα που συνηθίζεται.