ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μέρκελ-Τραμπ: Επί τάπητος όλα τα «αγκάθια»

Συνάντηση Μέρκελ-Τραμπ: Επί τάπητος όλα τα «αγκάθια»
REUTERS/Kevin Lamarque

Σε μια επίδειξη θερμών και φιλικών αισθημάτων προχώρησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στον Λευκό Οίκο, παρά τις διαφορές τους στα θέματα εμπορίου αλλά και το ζήτημα του Ιράν, που πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ τους.

Μετά την τελευταία τους συνάντηση, στην οποία δεν αντάλλαξαν χειραψία στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ φρόντισε να το κάνει δύο φορές, συγχαίροντας τη Μέρκελ για τη νίκη της στις εκλογές. «Έχουμε μια πραγματικά θαυμάσια σχέση, είχαμε στην πραγματικότητα μια θαυμάσια σχέση από την αρχή αλλά κάποιοι δεν το κατάλαβαν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζοντας την καγκελάριο "πολύ εξαιρετική γυναίκα".

Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι χρειάστηκε λίγος χρόνος για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το περασμένο φθινόπωρο. Τόνισε όμως ότι ήταν σημαντικό το πρώτο της ταξίδι εκτός Ευρώπης να γίνει στην Ουάσινγκτον.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο Τραμπ δήλωσε ότι συζήτησε με την κ. Μέρκελ για το Ιράν, ωστόσο, όπως είχε πει, δεν αναμένει να υπάρξει κάποια συμφωνία για το θέμα σε αυτή τη συνάντηση.

«Το ιρανικό καθεστώς πυροδοτεί τη βία, την αιματοχυσία και το χάος σε όλη τη Μέση Ανατολή. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό το δολοφονικό καθεστώς δεν θα βρεθεί κοντά σε πυρηνικό όπλο και ότι το Ιράν θα σταματήσει τον πολλαπλασιασμό των επικίνδυνων πυραύλων και την υποστήριξή του στην τρομοκρατία. Όπου και αν πάτε στη Μέση Ανατολή, οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα, το Ιράν βρίσκεται εκεί ακριβώς», σημείωσε, όπως μεταδίδει το CNNi.

Για τη Βόρεια και Νότια Κορέα

Ο Τραμπ εξήρε τους ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας για την ιστορική συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα. «Χρειάστηκε πολύς καιρός, πολλές δεκαετίες για να φτάσουμε εκεί. Για να δούμε τι θα γίνει», τόνισε και επανέλαβε ότι θα συναντηθεί με τον Βορειοκρεάτη ηγέτη τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας άλλαξαν ριζικά τους τελευταίους μήνες, υπενθυμίζοντας την ανταλλαγή προσβολών στις οποίες οι δύο ηγέτες είχαν επιδοθεί στο παρελθόν.

Όπως είπε, αισθάνεται υπεύθυνος για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. «Νομίζω ότι είμαι υπεύθυνος να δω αν μπορώ να τα καταφέρω. Και αν δεν μπορώ να τα καταφέρω, θα είναι δύσκολος καιρός για πολλές χώρες και για πολλούς ανθρώπους. Είναι σίγουρα κάτι το οποίο ελπίζω να κάνω για τον κόσμο. Είναι πέρα από τις ΗΠΑ. Είναι παγκόσμιο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, όμως ότι ο ίδιος δεν θα επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ μέχρι να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση.

Για την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι μπορεί να παραβρεθεί στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τα οποία πρόκειται να γίνουν σε λίγες εβδομάδες.

«Μπορεί να πάω. Είμαι πολύ περήφανος γι’αυτό», τόνισε και συνέχισε: «Στην Ιερουσαλήμ είχαν υποσχεθεί πολλοί πρόεδροι να ανοίξουν πρεσβεία. Έδιναν υποσχέσεις προεκλογικά, αλλά δεν είχαν ποτέ το σθένος να το υλοποιήσουν. Εγώ το έφερα σε πέρας».

Όσον αφορά τα θέματα εμπορίου, μετά και την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να διορθώσει τις εμπορικές ανισορροπίες με την Ευρώπη.

Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να αυξήσουν τη συμβολή τους στον αγώνα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

2018 04 27T180840Z 436191463 HP1EE4R1EEGGF RTRMADP 3 USA TRUMP

Πηγή: Reuters

Μέρκελ: Δεν είναι επαρκής η ισχύουσα συμφωνία για το Ιράν

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίστηκε επιφυλακτική, λέγοντας ότι "θα δούμε" αν εγκαθιδρυθεί μια αποπυρηνικοποιημένη ζώνη στην κορεατική χερσόνησο.

Για το ζήτημα του Ιράν, η Μέρκελ διαπίστωσε ότι η ισχύουσα συμφωνία "δεν είναι επαρκής" ώστε να περιοριστούν οι φιλοδοξίες της Τεχεράνης και τόνισε ότι η επιρροή της θα πρέπει "να περιοριστεί". "Είμαστε της άποψης ότι η JCPOA είναι ένα πρώτο βήμα που συνέβαλε στην επιβράδυνση των δραστηριοτήτων (του Ιράν) σε αυτόν τον τομέα (των πυρηνικών) αλλά πιστεύουμε επίσης ότι αυτό δεν επαρκεί ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλοδοξίες του Ιράν θα χαλιναγωγηθούν και θα περιοριστούν", τόνισε.

Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε "πολύ στενή" επαφή με τις ΗΠΑ όσο πλησιάζει η στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα παραμείνει η χώρα του ή αν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή.

Αναφερόμενη στις πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο ώστε να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του, η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι το 2019 η χώρα της θα επενδύσει το 1,3% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, αυξάνοντας τα ποσά που δαπανά τα τελευταία χρόνια για τον σκοπό αυτό.

Σχολιάζοντας τη φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε ο πρόεδρος Τραμπ, η Μέρκελ είπε ότι τώρα οι ΗΠΑ έχουν γίνει πολύ "ενδιαφέρον" μέρος για να επενδύσει κανείς. Για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει μια διαπραγμάτευση για μια διμερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.