ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα για την προστασία των πληροφοριοδοτών από την Κομισιόν

REUTERS/Yves Herman/File Photo

Βήματα για την προστασία πληροφοριοδοτών προτείνει η Κομισιόν, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να υψώσει μια «ασπίδα» μπροστά σε όσους δίνουν στη δημοσιότητα ενοχοποιητικά στοιχεία για παράνομη δράση σε εταιρείες ή επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tο τελευταίο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από οργανώσεις που μάχονται υπέρ της διαφάνειας, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η νομοθεσία για την προστασία των πληροφοριοδοτών -γνωστοί και με τον όρο whistleblowers- είναι ανύπαρκτη στην Ευρώπη.

Μάλιστα, φέρνουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα δύο εργαζόμενους λογιστικής εταιρείας, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη το 2016 για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τα deals τουΛουξεμβούργου με μεγάλες επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, το τελευταίο διάστημα υπήρξε και έντονη παρέμβαση από μερίδα μελών της Ευρωβουλής για την υπόθεση της Μαρίας Εφίμοβα, της Ρωσίδας πληροφοριοδότη της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλίζια. Για την περίπτωσή της, η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε πρόσφατα τη μη έκδοσή της στη Μάλτα.


Πηγή: Eurokinissi

Τι λέει η Κομισιόν

Εκτός από την προστασία των πληροφοριοδοτών, στόχος των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι και η εναρμόνιση των νομοθεσιών που ισχύουν στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νέα μέτρα υποχρεώνουν τις εταιρείες να ανοίξουν «κανάλια» καταγγελιών και να θεσπίσουν μηχανισμούς που θα αποτρέπουν τα αντίποινα.

Ορισμένα από τα μέτρα:

• Όλες οι εταιρίες που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους ή έχουν τζίρο 10 εκατομμύρια ευρώ ή άνω θα πρέπει να δημιουργήσουν μια εσωτερική διαδικασία για να αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες πληροφοριοδοτών.
Δημοτικές και τοπικές υπηρεσίες αλλά και συμβούλια με πάνω από 10.000 εργαζόμενους θα πρέπει επίσης να συμμορφωθούν.
• Σύστημα τριών επιπέδων, που θα διασφαλίζει την ανωνυμία, και θα αποτελείται από εσωτερικά κανάλια καταγγελιών, θα παρέχει δυνατότητα ενημέρωσης των αρχών, του κοινού ή των ΜΜΕ.
Απαγορεύονται τα αντίποινα. Σε περίπτωση παραβίασης αυτού του μέτρου, οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά και άλλα «όπλα». Αυτά πιθανώς να συμπεριλαμβάνουν και κανόνες που θα εμποδίζουν την παρενόχληση των εργαζομένων-πληροφοριοδοτών αλλά και την απόλυσή τους.
• Ο εργοδότης ή η εταιρεία θα πρέπει να αποδεικνύει ότι δεν έχει προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των πληροφοριοδοτών και όχι το αντίστροφο.

«Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού…»

«Πολλά από τα πρόσφατα σκάνδαλα δεν θα είχαν έρθει ποτέ στο φως εάν οι πληροφοριοδότες δεν είχαν το θάρρος να μιλήσουν» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς σε παρουσίαση των μέτρων στις Βρυξέλλες.

«Αυτοί που το έκαναν, όμως, πήραν ένα τεράστιο ρίσκο» τόνισε ο ίδιος.

Η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Τζουρόβα δήλωσε, με τη σειρά της, ότι τα νέα μέτρα προστασίας των πληροφοριοδοτών θα «αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού».

Εξήγησε, επίσης, ότι στόχος είναι να ενδυναμωθούν οι πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης