Ζερόμ Αμόν: Ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε δύο μεταμοσχεύσεις προσώπου
«Είμαι 43 χρόνων. Ο δότης ήταν 22. Οπότε, είμαι 20 χρόνια νεότερος»: Ο Ζερόμ Αμόν (Jérôme Hamon), έχει το κουράγιο να αστειεύεται, μετά από μία, άνευ προηγουμένου στην ιστορία της επιστήμης, διαδικασία. Ο 43χρονος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε δύο μεταμοσχεύσεις προσώπου.
«Για άνθρωπο που πέρασε κάτι ανάλογο ενός πυρηνικού πολέμου, είναι μια χαρά», λέει ο Λοράν Λαντιερί, o καθηγητής πλαστικής χειρουργικής που είχε πραγματοποιήσει και την πρώτη μεταμόσχευση.
Ο Αμόν πάσχει από νευροϊνωμάτωση τύπου 1, μία γενετική διαταραχή που προκαλεί σοβαρές παραμορφώσεις στο σώμα του πάσχοντος. Πιστεύεται πως ο Κουασιμόδος, ο πιο διάσημος κωδωνοκρούστης της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ήταν ένας από τους πρώτους ασθενείς με νευροϊνωμάτωση και όχι δημιούργημα του Βίκτωρος Ουγκό.
Ο 43χρονος υποβλήθηκε για πρώτη φορά σε μεταμόσχευση προσώπου το 2010. Την ίδια χρονιά και προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα κοινό κρυολόγημα, του χορηγήθηκε ένα αντιβιοτικό ασύμβατο με την ανοσοκατασταλτική θεραπεία του.
Ο άνθρωπος με τα "τρία πρόσωπα": Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται το πρόσωπο του Ζερόμ Αμόν όπως το έχει διαμορφώσει η ασθένειά του, στη δεύτερη μετά την πρώτη εγχείρηση με μόσχευμα 60χρονου δότη και στην τρίτη όπως είναι σήμερα.
Το 2016, εκδηλώθηκαν τα πρώτα σημάδια απόρριψης του μοσχεύματος. Το πρόσωπό του είχε αρχίσει να αργοπεθαίνει, οδηγώντας τον Λαντιερί στην αφαίρεσή του, τον περασμένο Νοέμβριο. Mέχρι να βρεθεί συμβατός δότης, ο Αμόν έζησε σε μία κατάσταση «ζωντανού νεκρού», όπως την περιγράφει ο καθηγητής. Χωρίς δέρμα, βλέφαρα, αυτιά, ανήμπορος να δει, να ακούσει, να μιλήσει, να τραφεί. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να κινήσει ανεπαίσθητα το κεφάλι του και να γράψει.
Μετά από σχεδόν τρεις μήνες, βρέθηκε συμβατός δότης, οπότε ο Λαντιερί και η ομάδα του πραγματοποίησαν, τον Ιανουάριο, τη δεύτερη μεταμόσχευση. Πριν την κάνουν, όμως, οι γιατροί έπρεπε να αντικαταστήσουν όλο το αίμα στο σώμα του, σε μία διαδικασία που διήρκησε ένα μήνα, ώστε να εξαλείψουν πιθανά προβληματικά αντισώματα από προηγούμενες θεραπείες.
Το πρώτο πρόσωπο του Αμόν προήλθε από έναν 60χρονο δότη ενώ το δεύτερο από έναν 22χρονο. «Νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Αδημονώ να τελειώσει όλο αυτό…» λέει ο ίδιος που προσπαθεί, για τρίτη φορά στη 43χρονη ζωή του, να προσαρμοστεί στη νέα του ταυτότητα.
Το νέο πρόσωπο του Αμόν παραμένει λείο και άκαμπτο, μέχρι το κρανίο, το δέρμα και τα χαρακτηριστικά του να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα - μία σταδιακή διαδικασία που εξαρτάται από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που, όπως φιλοδοξούν όλοι, θα αποτρέψει μία νέα απόρριψη του μοσχεύματος.
Παρά τον ακραίο πόνο και το άγχος, ο Αμόν είναι χαρούμενος. Ο Λαντιερί κάνει ιδιαίτερη μνεία στο «σθένος» και το «θάρρος» του 43χρονου που «δεν παραπονέθηκε ποτέ. Ούτε καν όσο βρισκόταν στο σκοτάδι, χωρίς πρόσωπο, για τρεις μήνες».
10χρονος γράφει και παίζει μπέιζμπολ μετά από διπλή μεταμόσχευση χεριών
Η δεύτερη μεταμόσχευση προσώπου στον ίδιο λήπτη αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στην ιστορία της επιστήμης. Από το 2005 και την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου στην Ιζαμπέλ Ντιουάρ μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 40 μεταμοσχεύσεις προσώπου σε όλο τον κόσμο.