ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες Άσαντ-Πούτιν στη Μόσχα

Συνομιλίες Άσαντ-Πούτιν στη Μόσχα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχεται τον Μπασάρ αλ Άσαντ στο Κρεμλίνο REUTERS/Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin

Αφνιδιαστική επίσκεψη στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, στις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.

Ήταν το πρώτο ταξίδι του Σύρου Προέδρου στο εξωτερικό από το 2011 και την έκρηξη του εμφυλίου στη χώρα.

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη βοήθειά τους προς τη Συρία. Δίχως τα έργα και τις αποφάσεις της, η τρομοκρατία θα είχε 'καταπιεί' πολύ περισσότερα εδάφη απ' όσα ήδη ελέγχει στην περιοχή. -Μπασάρ αλ Άσαντ

Πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, οι οποίες, όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ελπίζει να οδηγήσουν σε πολιτική λύση το αγκάθι του Συριακού.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση έδωσε μεγάλη έμφαση στην επίσκεψη Άσαντ, γεγονός που -σύμφωνα με το Ρόιτερς- πιθανότατα συνδέεται με την προσπάθεια Πούτιν να πείσει το εσωτερικό ακροατήριο ότι οι επιχειρήσεις του στρατού στη Συρία είναι αποτελεσματικές και προς τη σωστή κατεύθυνση. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και η δήλωση του Προέδρου της Συρίας ότι οι ενέργειες της Μόσχας στα πεδία πολέμου της Συρίας "δεν αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο".