Συρία: Σύγκρουση υπερδυνάμεων πάνω από τη Συρία
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η σύγκρουση μεταξύ των υπερδυνάμεων του πλανήτη που ξέσπασε μετά τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία. Οι μεν δυτικές δυνάμεις υπεραμύνονται της απόφασής τους και σπεύδουν να εξηγήσουν τους λόγους πίσω από τους βομβαρδισμούς ενώ η Ρωσία και η Δαμασκός απαντούν με απειλές και σκληρούς χαρακτηρισμούς.
Τη στρατιωτική επέμβαση ανακοίνωσε πρώτος από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι διέταξε τις επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.
Μετά το διάγγελμα Τραμπ ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση της Τερέζας Μέι η οποία δήλωσε πως εξουσιοδότησε τις βρετανικές δυνάμεις στη Συρία.
«Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Λίγο αργότερα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Στοιχεία σε γαλλική έκθεση
Μάλιστα, η Γαλλία έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας της, παρουσιάζοντας αποδείξεις για τη συμμετοχή της συριακής κυβέρνησης στην επίθεση με χημικά στη Ντούμα.
Στην εν λόγω έκθεση παρουσιάζονται μαρτυρίες, φωτογραφίες και βίντεο μετά από τις επιθέσεις στη Ντούμα.
«Πιστεύουμε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι πρόσφατα και δεν έχουν κατασκευαστεί» τονίζει η σχετική έρευνα. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που να συνηγορούν στο ότι ένοπλες ομάδες στην Ανατολική Γκούτα προσπάθησαν να αγοράσουν ή να αποκτήσουν χημικά όπλα.
Μέι: Δεν είχαμε άλλη επιλογή
Δεν είχαμε άλλη επιλογή από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης προκειμένου να υποβαθμίσουμε την ικανότητα της Συρίας όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων, τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Χαρακτήρισε την επίθεση «περιορισμένη και στοχευμένη», σημειώνοντας ότι η σχετική εντολή δόθηκε καθώς τα στοιχεία έδειξαν πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν υπεύθυνη για την επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα την περασμένη εβδομάδα.
Η πυραυλική επίθεση, που ήταν σχεδιασμένη ώστε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων, είχε στόχο την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και δεν ήταν μια προσπάθεια για να ανατραπεί η συριακή κυβέρνηση, ξεκαθάρισε η Τερέζα Μέι.
«Κεραυνοί» από τη Ρωσία
Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την οργή της Ρωσίας, με τη χώρα να συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο του ΟΗΕ.
Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έπληξαν πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, «παραβιάζοντας τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς κανόνες».
Με σκληρά λόγια εκφράστηκε και ο Ρώσος Συνταγματάρχης Σεργκέι Ρουντσκόι, που ισχυρίστηκε ότι οι βομβαρδισμοί δεν έγιναν λόγω της «χημικής επίθεσης» στη Ντούμα αλλά αποτελούν «απάντηση στην επιτυχία» του συριακού στρατού και την απελευθέρωση της χώρας από τους τρομοκράτες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα που ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων(ΟΑΧΟ) ξεκινάει τις εργασίες του στη Ντούμα.
«Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να πραγματοποιηθεί μια αντικειμενική έρευνα αλλά ελπίζει να διαταράξει την ειρηνική επίλυση του συριακού ζητήματος και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Δεν έχει καμία σχέση με τα περί καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας» τόνισε ο ίδιος.
Άσαντ: Η επίθεση ήρθε όταν η Δύση κατάλαβε ότι έχασε τον έλεγχο
Σκληρά λεκτικά «πυρά» κατά των δυτικών και από τον Σύρο Μπασάρ αλ Άσαντ, που ισχυρίζεται ότι η επίθεση ήρθε όταν η Δύση αντελήφθη ότι «έχασε τον έλεγχο της διαμάχης» αλλά και την αξιοπιστία της.
Την ίδια ώρα τόνισε ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί αυξάνουν την αποφασιστικότητα των δυνάμεών του να συνεχίσουν να «πολεμούν και να συνθλίβουν την τρομοκρατία σε κάθε εκατοστό της χώρας».
Αντιδράσεις από τον υπόλοιπο κόσμο
Οι βομβαρδισμοί των δυτικών δυνάμεων αποτελούν από το πρωί το πρώτο θέμα συζήτησης ανάμεσα σε κυβερνητικά επιτελεία ανά τον κόσμο. Η Τουρκία -που στηρίζει τις δυνάμεις που μάχονται εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ- ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι οι βομβαρδισμοί είναι μια «κατάλληλη απάντηση» για την φερόμενη ως επίθεση με χημικά την περασμένη εβδομάδα.
Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι η εν λόγω επιχείρηση έχει «ανακουφίσει» την ανθρωπότητα μετά από την «επίθεση στη Ντούμα».
Την υποστήριξή της στην στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά της Συρίας, εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος. Μάλιστα η Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την επιχείρηση «απαραίτητη και κατάλληλη» για την αποτροπή των Σύρων από την περαιτέρω χρήση χημικών όπλων.
Με τη σειρά του, ο Γιοάβ Γκαλάντ, μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, δήλωσε ότι οι υπό τις ΗΠΑ επιδρομές στη Συρία αποτελούν ένα «σημαντικό σήμα» προς το Ιράν, τη Συρία και τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Mε τη σειρά του, ο Χαμανεϊ χαρακτήρισε «εγκληματίες» τους Τραμπ, Μακρόν και Μέι.
Μόνο υλικές ζημιές
Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές σ' ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού.
Από την επίθεση καταστράφηκε κτίριο που στέγαζε ένα κέντρο μάθησης και εργαστήρια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η εγκατάσταση που επλήγη στη Δαμασκό χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δοκιμή χημικών και βιολογικών όπλων.
«Οι πύραυλοι που στόχευσαν μια στρατιωτική θέση στη Χομς εκτράπηκαν από τον στόχο τους και τραυμάτισαν τρεις αμάχους», μετέδωσε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Εξάλλου διοικητής μιας περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε πως στους στόχους της δυτικής επίθεσης περιλαμβανόταν μια αεροπορική βάση δυτικά της Δαμασκού και κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Η αεροπορική βάση αλ-Σιράι, που αποτέλεσε στόχο, βρίσκεται στην αλ-Ντιμάς, δήλωσε ο διοικητής στο πρακτορείο reuters.
Από την επίθεση επλήγησαν επίσης θέση στη Μασιάφ, περίπου 170 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, στρατιωτικές αποθήκες στην ανατολική περιφέρεια Καλαμούν βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, στην περιοχή Κισουέχ νότια της Δαμασκού και μια θέση στους λόφους Κασιούν που δεσπόζουν της πρωτεύουσας.
Οι στόχοι
Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα απο το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως τα γαλλικά πλήγματα «περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων».
Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδικωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.
Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα -μια παλιά βάση πυραύλων- σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά της Χομς, «όπου το καθεστώς φέρεται ότι διατηρεί χημικά όπλα».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, αρχηγό του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι δυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, ο ένας κοντά στη Δαμασκό και οι δύο άλλοι στην περιοχή της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διευκρίνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν διπλάσια πυρομαχικά απ' όσα είχαν χρησιμοποιήσει για το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 εναντίον της στρατιωτικής βάσης του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς.
Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απάντησε, όμως σύμφωνα με το Πεντάγωνο δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από την αμερικανική πλευρά.