ΚΟΣΜΟΣ

Ζ. Τζιάρρας: Η επίθεση έγινε για τρεις βασικούς λόγους

Ζ. Τζιάρρας: Η επίθεση έγινε για τρεις βασικούς λόγους
© UK MOD Crown 2018/Handout via REUTERS

Η απάντηση για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα από καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, ήρθε τα ξημερώματα του Σαββάτου, οπότε ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία πραγματοποίησαν συντονισμένα πλήγματα σε τρεις στόχους εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων σε Δαμασκό και Χομς.

Τρεις βασικούς στόχους που θέλει να καταφέρει το αμυντικό στρατόπεδο, μετά την επίθεση, «βλέπει» ο κ. Ζήνωνας Τζιάρρας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στόχοι αυτοί είναι οι εξής: το γόητρο, η αξιοπιστία και ο έλεγχος κάποιων οπλικών συστημάτων.

«Η Δύση με αφορμή την μη επιβεβαιωμένη ή από κάποιους επιβεβαιωμένη χημική επίθεση στη Συρία, έχουν εντείνει τους τόνους και έχουν εκτοξεύσει διάφορες απειλές τις οποίες έπρεπε να υλοποιήσουν για να διατηρήσουν την αξιοπιστία και το γόητρό τους σαν μεγάλες δυνάμεις. Άρα η επίθεση έπρεπε να γίνει», τονίζει ο κ. Τζιάρρας μιλώντας στο CNN Greece.

Με την επίθεση αυτή, "το Πεντάγωνο διατείνεται ότι κατάφεραν να αποτρέψουν την περεταίρω ανάπτυξη και χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στο εγγύς μέλλον", σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Πεντάγωνο και σύμμαχοι έκαναν πολύ καλή δουλειά στην προσπάθειά τους να μην χτυπήσουν ρωσικούς στόχους, αποφεύγοντας έτσι μια περεταίρω κλιμάκωση στρατιωτικής φύσεως με τη Ρωσία.

Η Ρωσία είπε ότι θα ανταποδώσει για την επίθεση, ωστόσο όπως εκτιμά ο κ. Τζιάρρας, «ενδέχεται αυτή η ανταπόδοση να μην είναι τόσο σοβαρή ή καίρια στρατιωτικά όσο θα περίμενε κανείς, δεδομένου ότι οι δικοί της στόχοι δεν έχουν χτυπηθεί άμεσα, παρά μόνο του καθεστώτος Άσαντ».

Σημειώνει επίσης ότι βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν αρκετούς Σύρους να πανηγυρίζουν, καθώς κατ’ αυτούς απέτυχαν οι αμερικανικές και άλλες δυτικές επιχειρήσεις, κάτι που καταδεικνύει ότι η στοχοθεσία του δυτικού στρατοπέδου δεν ήταν τόσο καίρια.

Όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης από εδώ και πέρα, ο κ. Τζιάρρας επισημαίνει:

«Οι πιέσεις που εντείνονται φαίνεται να οδηγούν σε μία προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης πρώτα απ’όλα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για αποκλιμάκωση και σε δεύτερο στάδιο στην προσπάθεια διευθέτησης της συριακής κρίσης πιο συνολικά, μέσω μιας πολιτικής περισσότερο προσέγγισης και όχι στρατιωτικής, για να επέλθει σταθερότητα».