Αναπληρωτής πρωθυπουργός Τουρκίας: Η τουρκική ΜΙΤ έχει πιάσει 80 άτομα σε 18 χώρες
Η τουρκική MIT έχει προχωρήσει σε «συλλήψεις» 80 ατόμων, που φέρεται να σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, σε 18 χώρες.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, σε συνέντευξή του, αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη δράση των εν λόγω πρακτόρων.
Όπως είπε, έχουν δράσει σε 18 χώρες, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ποιες είναι, και έχουν πιάσει συνολικά 80 άτομα που φέρεται να συνδέονται με τον Γκιουλέν.
«H ΜΙΤ έχει ως αποστολή τη συλλογή πληροφοριών. Δώσαμε στην MIT την αρμοδιότητα να διεξάγει επιχειρήσεις και στο εξωτερικό. Η ΜΙΤ μπορεί ακόμα να διεξάγει επιχειρησιακές δραστηριότητες στο εξωτερικό. (...) Εδώ βλέπουμε την επιτυχία της ΜΙΤ, συγκέντρωσε 80 γκιουλενιστές σε 18 χώρες», είπε, μεταξύ άλλων.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.
Τι τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκε πως το Κόσοβο, απέλασε – με αδιαφανείς, όπως φαίνεται, διαδικασίες – έξι Τούρκους, οι οποίοι κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στην Πενσυλβάνια ιεροκήρυκα. Στις επιχειρήσεις εναντίον τους συμμετείχαν και οι πράκτορες της ΜΙΤ.
Κόσοβο: Έρευνα για απέλαση έξι Τούρκων διέταξε ο πρωθυπουργός
Η υπόθεση προκάλεσε μία έντονη κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσόβου, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί για τις απελέσεις και αντέδρασε έντονα, και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως φαίνεται ήταν μόνο η κορφή του παγόβουνου των επιχειρήσεων που διεξάγουν οι Τούρκοι πράκτορες.
Με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου τα βάζει τώρα ο Ερντογάν: Θα το πληρώσεις...
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι διέταξε έρευνα και απέπεμψε τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, λέγοντας ότι δεν τον είχαν ενημερώσει για την «απαράδεκτη» αυτή επιχείρηση.
Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει συγκεκριμένο αριθμών των φερόμενων οπαδών του Γκιουλέν που επαναπατρίστηκαν παρά τη θέλησή τους από τις υπηρεσίες πληροφοριών, αν και ορισμένες περιπτώσεις είχαν δημοσιοποιηθεί.
Έτσι, τον περασμένο Νοέμβριο, ένας Τούρκος επιχειρηματίας συνελήφθη στο Σουδάν στη διάρκεια κοινής επιχείρησης με το Χαρτούμ, προτού επιστραφεί στην Τουρκία.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Άγκυρα καταδιώκει τους φερόμενους οπαδούς του Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στο πραξικόπημα.
Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων φιλοκούρδοι αντιφρονούντες και δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στο καθεστώς, συνελήφθησαν από τον Ιούλιο του 2016 στο πλαίσιο του μεγάλου κύματος καταστολής και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε τον Ιούλιο 2016 και από τότε παρατείνεται χωρίς διακοπή.
Εξάλλου, ο Μποζντάγ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα παραταθεί εκ νέου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι «μπορεί να παραταθεί αν το κοινοβούλιο [που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα] την αποδεχθεί».