Η ένταση στα ελληνοτουρκικά αλλάζει το στρατιωτικό δόγμα
Ο τρόπος του η Τουρκία διαχειρίζεται τα μεθοριακά επεισόδια, από τα μέσα Μαρτίου, έχει προκαλέσει δυσάρεστη έκπληξη στην Αθήνα, καθώς δείχνει σκλήρυνση της στάσης της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά.
Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» και έχουν στη διάθεσή τους και οι ελληνικές στρατιωτικές Αρχές, την «αλλαγή δόγματος» για τα μεθοριακά επεισόδια στον Έβρο ανακοίνωσαν επί της ουσίας οι ίδιες οι τουρκικές Αρχές γνωστοποιώντας ότι μεταφέρουν στη στρατοχωροφυλακή την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τον χειρισμό μικροσυμβάντων στον Έβρο, απαγορεύοντας στο εξής διευθέτηση αντίστοιχων περιστατικών στο τοπικό επίπεδο και τη συνεννόηση που υπήρχε μεταξύ στρατιωτικών διοικητικών.
Το επίσημο τουρκικό έγγραφο που προκάλεσε «συναγερμό» στον Ελληνικό Στρατό στον Έβρο συντάχθηκε και διαβιβάστηκε στις 17 Μαρτίου, δηλαδή 16 ημέρες μετά τη σύλληψη στις Καστανιές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Το έγγραφο αποκαλύπτει ίσως το γιατί έπεσε στο κενό την ημέρα της σύλληψης η προσπάθεια του Έλληνα τοπικού διοικητή που μετέβη στην τουρκική πλευρά να συνεννοηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του και να φέρει τους δύο συλληφθέντες πίσω σύμφωνα με την πάγια πρακτική.
Τότε, ο Τούρκος αξιωματικός είχε υποστηρίξει στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν μπορεί να επιστρέψει τους δύο γιατί τον χειρισμό της υπόθεσης είχε αναλάβει η στρατοχωροφυλακή.
Με το έγγραφο που παρουσιάζεται σήμερα, επιβεβαιώνεται ότι οι Τούρκοι και επισήμως «πήραν από τα χέρια των στρατιωτικών τους» αυτή την αρμοδιότητα.
Μπλόκο στην επικοινωνία
Ειδικότερα, στο έγγραφο με ημερομηνία 17/03/2018, αφού γίνεται αναφορά σε επικοινωνία που φέρεται να είχε ένας Έλληνας στρατιώτης με την τουρκική πλευρά για να μεταφέρει αίτημα του διοικητή να συναντήσει τον Τούρκο διοικητή της αντίστοιχης μονάδας, καθίσταται σαφές ότι αυτό δεν γίνεται διότι έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε άμεση επικοινωνία από πλευράς Τουρκίας και σε περίπτωση κάποιου αιτήματος να γίνεται η επικοινωνία μέσω των συνοριακών Αρχών. Δηλαδή της στρατοχωροφυλακής.
Μάλιστα, άνδρες της στρατοχωροφυλακής με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί γιλέκα που στην πλάτη αναγράφουν JANDARMA είναι αυτοί που εμφανίζονται στα πλάνα της τηλεόρασης να μεταφέρουν στο δικαστήριο από τις φυλακές Αδριανούπολης τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, όπως αναμενόταν, τόσο ο τρόπος που οι Τούρκοι μετέφεραν την 1η Μαρτίου ταχέως τους δύο Έλληνες στην Αδριανούπολη όσο και το συγκεκριμένο έγγραφο «χτύπησαν καμπανάκι» στο ΓΕΕΘΑ και δόθηκε εντολή οι στρατιωτικές περίπολοι να ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό και έτσι σε κάθε ομάδα από δύο αυξήθηκε στους οκτώ πάνοπλους άνδρες. Οι οδηγίες είναι πλέον σαφείς και χαλάρωση ή λάθη δεν συγχωρούνται, τονίζουν στρατιωτικές πηγές.
7.000 Έλληνες στρατιώτες μεταφέρονται σε Αιγαίο και Έβρο
Στο πλαίσιο αυτό, η εκπαίδευση και στα τρία Σώματα του ελληνικού στρατού είναι καθημερινή και όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη, το αξιόμαχο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο όπως και το ηθικό στρατεύσιμων και μόνιμων.
Κοινή άσκηση της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας και του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Αγίου Κηρύκου παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.
Από την ακριτική Ικαρία, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε πως εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Έβρο.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον Στρατός και Ναυτικό στο Αιγαίο αποκτούν αυξημένη διασύνδεση και συντονισμό. Πλέον θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή με το αρχηγείο Στόλου και οι από κοινού δράσεις θα εκτελούνται σε χρόνο μηδέν.
Πηγές του Υπουργείου Άμυνας πάντως, αναφέρουν ότι η όποια μεταφορά προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής τους που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και συνεχίζεται σε βάθος χρόνου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η αλλαγή του τρόπου κατάταξης νεοσυλλέκτων που ήδη εφαρμόζεται από τη 2018 Β ΕΣΣΟ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Σκληρό μήνυμα Καμμένου
Αναφερόμενος στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «παρά το γεγονός ότι υπέστησαν τεράστιες περικοπές, όχι απλώς δεν "γονάτισαν", όχι δεν έσκυψαν, όχι δεν λύγισαν, αλλά ίσα-ίσα στάθηκαν όρθια εκμεταλλευόμενα ακόμα και αυτή την κρίση, προκειμένου τα μέσα που διαθέτει η πατρίδα να είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, να γίνεται καλύτερη εκπαίδευση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δύσκολα χρόνια».
Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε, επιπλέον, ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία χώρα που «θα εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη για την άμυνα της πατρίδας μας επεκτείνεται στα όρια της οικονομικής ζώνης, επεκτείνεται δηλαδή αρκετές εκατοντάδες μίλια προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει αναδιοργάνωση, σημαίνει περισσότερα μέσα, τα οποία παρά την κρίση θα καταφέρουμε να τα έχουμε».