Tiangong-1: Το κινεζικό διαστημικό εργαστήριο που αναμένεται να πέσει στη Γη «σε λίγες μέρες»
Το κινεζικό διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1 αναμένεται να συντριβεί στη Γη μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Μπορεί ο πραγματικός κίνδυνος για τους ανθρώπους να είναι μικρός, αλλά η πτώση αυτή θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας.
Το Tiangong-1, βάρους 8,5 τόνων, σταμάτησε να λειτουργεί στις 16 Μαρτίου του 2016 και η Κίνα ενημέρωσε γι’ αυτό τα Ηνωμένα Έθνη τον Μάιο του 2017, χωρίς όμως να αναφέρει την αιτία.
Ειδικοί στον τομέα του διαστήματος τονίζουν πως ο κίνδυνος τα συντρίμμια του διαστημικού οχήματος να χτυπήσουν ανθρώπους είναι εξαιρετικά μικρός, με τις πιθανότητες να είναι λιγότερες από μία στο τρισεκατομμύριο.
Όμως, ο Alan Duffy, ο οποίος συμμετέχει σε έρευνα του Κέντρου Αστροφυσικής και Υπερυπολογιστών στο πανεπιστήμιο τεχνολογίας Swinburne της Αυστραλίας, δήλωσε πως η μυστικότητα της Κίνας γύρω από τη συγκεκριμένη αποστολή έχει καταστήσει δύσκολη την εκτίμηση των κινδύνων.
«Η διεθνής κοινότητα δεν γνωρίζει από τι υλικά είναι φτιαγμένο το διαστημικό εργαστήριο, πράγμα που καθιστά τον υπολογισμό των κινδύνων αρκετά δύσκολο».
Πέφτει ο διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ-1: Ανάμεσα στις πιθανές περιοχές για την πτώση και η Ελλάδα
Ο πολυπόθητος στόχος που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε
Το Tiangong-1, εκτοξεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και μαζί με τον διάδοχό του, το Tiangong-2 που εκτοξεύθηκε το 2016, αποτελούσαν το ιδανικό «ζευγάρι» που θα εκπλήρωνε τον στόχο της Κίνας για το διάστημα: ένας μόνιμος, 20 τόνων διαστημικός σταθμός που θα ξεκινούσε τη λειτουργία του το 2022.
Τον Ιανουάριο ο Zhu Zongpeng, επικεφαλής σχεδιαστής του Tiangong-1, δήλωσε σε κινεζικά μέσα πως η Κίνα παρακολουθούσε το διαστημικό όχημα και πως ο ίδιος υπολογίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα καεί κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, ενώ το υπόλοιπο θα πέσει στη θάλασσα.
Από τις 14 Μαρτίου η Κίνα δίνει καθημερινή ενημέρωση σχετικά με το υψόμετρο του σκάφους. Την Κυριακή το Tiangong-1 βρισκόταν στα 216.2 χιλιόμετρα.
Ένας φλογερός «θάνατος»
Ο Markus Dolensky, τεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την έρευνα της Ραδιοαστρονομίας, αναφέρει πως εάν οι ουρανοί είναι καθαροί, αυτοί που θα δουν την πτώση ίσως και να παρατηρήσουν πύρινες σφαίρες κατά μήκος του ουρανού.
«Όπου να ‘ναι πλησιάζει στην πύρινη καταστροφή του αφού φτάνει όλο και πιο κοντά στην ατμόσφαιρα της Γης».
Η πτώση διαστημικών συντριμμιών στη Γη δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Το 2017 πέντε αντικείμενα, που ζύγισαν περισσότερο από τρεις τόνους εισήλθαν ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα στης Γης. Και τα πέντε έλιωσαν κατά τη διαδικασία επαναφοράς τους.
Μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις που έχουν σημειωθεί, ήταν αυτή του ρωσικού διαστημικού σταθμού Mir το 2001. Αν και ήταν ελεγχόμενη προσγείωση, τα περισσότερα μέρη του, κάηκαν στη διαδικασία της επανεισόδου του στην ατμόσφαιρα της Γης και τα υπόλοιπα έπεσαν στον ωκεανό.
Πληροφορίες από CNNi / Chinese space lab to fall to Earth within days in 'fiery demise'