ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Χρειάζεται έντιμος διάλογος με την Τουρκία για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ΚΑΤΙΑ CHRISTODOULOU

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι έχει εκδηλώσει την απόλυτη προθυμία και αποφασιστικότητα για ένα δημιουργικό διάλογο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και για ένα έντιμο διάλογο με την Τουρκία, προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού, που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Και για να το πετύχουμε τούτο χρειάζεται, επιτέλους, ο όποιος ομφάλιος λώρος μας δένει με τις όποιες εγγυήτριες δυνάμεις να αποκοπεί», τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό στην δεξίωση, που παρέθεσε ο Έλληνας πρεσβευτής Ηλίας Φωτόπουλος, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι τείνει χείρα φιλίας, αλλά και κατανόησης προς τους Τουρκοκύπριους. Η επίλυση του Κυπριακού, επεσήμανε, θα είναι εκείνη που θα βοηθήσει, «ώστε να υπάρξουν άριστες σχέσεις και με την Τουρκία, αλλά και για τις προοπτικές της Τουρκίας είτε όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς της προσανατολισμούς, είτε σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές της ανάγκες».

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο κυπριακός λαός βιώνει και εμπνέεται καθημερινά από τις αξίες και τα ιδανικά, που συνέθεσαν την Εθνική Παλιγγενεσία του '21, και αντλεί κουράγιο και σθένος στον δικό του συνεχιζόμενο αγώνα επιβίωσης, νιώθοντας δίπλα του την ανιδιοτελή υποστήριξη της Ελλάδας, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Για αυτή τη στήριξη εκφράζουμε για μία ακόμη φορά τις βαθύτατες μας ευχαριστίες», δήλωσε.

Με τη σειρά του, ο Έλληνας πρεσβευτής Ηλίας Φωτόπουλος, σε ομιλία του επεσήμανε ότι σήμερα η Ελλάδα, 197 χρόνια μετά, και αφού διένυσε μία διαδρομή δύσκολη και με συνθήκες συχνά αντίξοες, «μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, ισότιμο μέλος των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών αλλά και αναπόσπαστο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η αστάθεια και η διαρκής κινητικότητα, που παρουσιάζει το διεθνές περιβάλλον και, μαζί του, οι γεωπολιτικές ισορροπίες και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα, απαιτούν, ανέφερε, εγρήγορση και συνεργασία.

«Οι συνεργασίες, τις οποίες προωθούμε Ελλάδα και Κύπρος, τριμερείς και άλλες, δεν στρέφονται εναντίον άλλων κρατών», είπε και σημείωσε εμφαντικά:

Αυτή, θεωρούμε, είναι η απάντηση που πρέπει να δοθεί σε εκείνους που, αντί της συνεργασίας, επιλέγουν την αμφισβήτηση, τον αναθεωρητισμό, την προκλητικότητα.

Ο κ. Φωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος από κοινού θα συνεχίζουν να αγωνίζονται αταλάντευτα, με μεθοδικότητα και προσήλωση στο στόχο, για την εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού ζητήματος, που:

Θα αντιμετωπίζει την Κύπρο ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ευνομούμενο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς στρατό κατοχής και παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων τρίτων και παρεμβατικά δικαιώματα. Ένα κανονικό κράτος.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι για την Ελλάδα και την ελληνική εξωτερική πολιτική η επίλυση του Κυπριακού «αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας». Η Ελλάδα , τόνισε, «βρίσκεται πάντοτε δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, συνεισφέροντας εποικοδομητικά ο,τιδήποτε κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να επανενωθεί η Κύπρος».

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία, όπου τελέστηκε στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης πανηγυρική δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Παρέστησαν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο πρεσβευτής της Ελλάδος, υπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για έντιμη, αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα επανενώνει πραγματικά το λαό και την Κύπρο.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι μια λύση, «ανθεκτική, που θα διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και θα επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συνδημιουργίας για το καλό όλων».

Μετά την δοξολογία ο κ. Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρεσβευτής παρακολούθησαν την παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, προσκόπων και παλαιών πολεμιστών από εξέδρα μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης