Προειδοποιήσεις για «εμπορικό πόλεμο» μετά τους δασμούς Τραμπ στην Κίνα
«Βουτιά» έκανε ο Dow Jones μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών ύψους περίπου 60 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, με αμερικανικά ΜΜΕ να εκφράζουν προβληματισμό για την απόφαση αυτή και να προειδοποιούν ότι ένας «εμπορικός πόλεμος» με την Κίνα θα ήταν πολύ κακά... νέα για ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
O Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε σήμερα το σχετικό προεδρικό διάταγμα, σε αντίποινα για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» και την «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» εκ μέρους του Πεκίνου.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι στόχος των μέτρων αυτών θα είναι να «αντισταθμιστούν τα κέρδη που αποκομίζουν οι Κινέζοι μέσω των άδικων εμπορικών πρακτικών τους».
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναθέσει στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να συντάξει και να δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τους δασμούς που θα επιβληθούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες από την υπογραφή του διατάγματος, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Έβερετ Έισενστατ, ο υποδιευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.
Πολλά από τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν είναι εκείνα για τα οποία η Κίνα προσπάθησε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ μέσω εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας από τις αμερικανικές εταιρείες.
Νωρίτερα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα μέτρα θα είναι ύψους 50 δισεκ. δολαρίων, ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ, κατά την υπογραφή του διατάγματος, έκανε λόγο για δασμούς «περίπου 60 δισεκατομμυρίων».
Έτοιμη να απαντήσει η Κίνα
Με τη σειρά της, η Κίνα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να απαντήσει με τις «απαραίτητες ενέργειες».
«Η Κίνα δεν θα παρακολουθήσει με απάθεια να βλάπτονται τα νόμιμα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της και θα λάβει σίγουρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τα υπερασπιστεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Λίγες ώρες αργότερα, η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένη» από την απόφαση Τραμπ. «Αν οι ΗΠΑ ξεκινούσαν έναν εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμούσε μέχρι τέλους για να υπερασπιστεί τα δικά της νόμιμα συμφέροντα με όλα τα απαραίτητα μέτρα», τονίζεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.
«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να λάβουν συνετές αποφάσεις και να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», σημειώνει η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.
Σημαντικές ζημιές κατέγραψε ο Dow Jones
Η παγκόσμια οικονομική σκηνή εκφράζει φόβους για έναν «εμπορικό πόλεμο», με αποτέλεσμα οι αμερικανικές αγορές να κάνουν… βουτιά.
Η Wall Street κατέγραψε σημαντικές απώλειες, μόλις μια ημέρα αφότου η ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε τα επιτόκια.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 23.957,89 μονάδες, μειωμένος κατά 724,42 μονάδες ή -2,93%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε στις 7.166,68 μονάδες, χάνοντας 178,61 μονάδες ή -2,43%.
Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έχασε 68,24 μονάδες (-2,52%) και έκλεισε στις 2.643,69 μονάδες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, ποσοστιαία ημερήσια πτώση των δεικτών αυτών από τις 8 Φεβρουαρίου.
Κακά… μαντάτα για αμερικανικές επιχειρήσεις
Το CNNi σημειώνει ότι ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος θα κάνει πολύ δύσκολη τη… ζωή μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως η Apple, η Boeing και η Intel, που έχουν αρχίσει να συνεργάζονται περισσότερο με την Κίνα.
Ειδικότερα, το 20% των συνολικών πωλήσεων της Apple -που έφεραν 18 δισ. σε έσοδα- έγιναν στην Κίνα.
Την ίδια ώρα, ο κολοσσός Intel αλλά και μικρότερες εταιρίες όπως η Nvidia, η Micron και η Qualcomm έχουν σημαντική παρουσία στην Κίνα λόγω των εργοστασίων που υπάρχουν εκεί αλλά και των κινεζικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τους επεξεργαστές τους.
Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης στην Κίνα έχει ανοίξει νέους επιχειρηματικούς δρόμους και για άλλες αμερικανικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Nike, η Post-It και η Scotch Magic Tape.
Έτσι, παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να προστατεύσει τους Αμερικανούς εργάτες από τους κινέζους ανταγωνιστές τους, οι οποίοι όντως πωλούν όλο και περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες στις ΗΠΑ, αρκετές αμερικανικές εταιρίες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές απώλειες εάν η Κίνα προχωρήσει σε «αντίποινα».