ΚΟΣΜΟΣ

Εκδήλωση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Εκδήλωση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI

Εκδήλωση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων διοργανώθηκε από το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Θέμα της εκδήλωση ήταν: «Όψεις του Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού στον σύγχρονο ελληνικό και τουρκικό Τύπο» και στο πάνελ συμμετείχαν πολλοί διαπρεπείς δημοσιογράφοι.

Ειδικότερα, το πάνελ αποτελούσαν οι Murat Yetkin, διευθυντής της αγλλόφωνης Hürriyet Daily News, ο Μιχάλης Ψύλος, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Özcan Tikit, διευθυντής εξωτερικών ειδήσεων του Habertürk, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος, εκδότης της εφημερίδας ΗΧΩ και ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Πόλη, ο Mete Çubukçu, παραγωγός προγράμματος και ανταποκριτής του NTV και ο Μιχάλης Βασιλειάδης, διευθυντής της Κωνσταντινουπολίτικης εφημερίδας Απογευματινής.

Η θεματολογία, που αναπτύχθηκε αφορούσε τις αλλαγές στην αντιμετώπιση των θεμάτων, στην εξωστρέφεια και τα «ανοίγματα» στην τουρκική κοινωνία, με τους ομιλητές να αναφέρονται στην ανομοιογένεια των απόψεων στον Τύπο, στη δημοσιογραφική κάλυψη του πατριαρχικού έργου, αλλά και στην εξέλιξη της αντιμετώπισης «καυτών» ζητημάτων, όπως είναι τα Σεπτεμβριανά.

Η εκδήλωση, που τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, «άνοιξε» με σύντομο χαιρετισμό του Γενικού Προξένου της Ελλάδος, Ευάγγελου Σέκερη. Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ελληνικού προξενείου Α. Σταματίου, διάβασε τον χαιρετισμό του Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, οι βασικοί άξονες του οποίου έθεσαν και τις βάσεις της θεματολογίας που ανέπτυξαν στη συνέχεια οι έγκριτοι ομιλητές της διάλεξης.

Ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, αφού τόνισε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, όπου ο ρόλος του Τύπου και στις δύο ακτές του Αιγαίου μπορεί να αποδειχτεί κρισιμότατος, επισήμανε: «Μιλώντας για τον Τύπο και την ομογένεια της Πόλης δεν μπορώ φυσικά παρά να ξεκινήσω από τα λεγόμενα ενός τεράστιου τέκνου της, του μεγάλου μας συγγραφέα Γιώργου Θεοτοκά, που πιστεύω ότι πρέπει να συντροφεύουν κάθε πραγματικό δημοσιογράφο. Ο Θεοτοκάς στο «Ελεύθερο Πνεύμα, γράφει ότι "το πνεύμα πρέπει να είναι ελεύθερο κάθε στιγμή, αδέσμευτο, αντιδογματικό, αποφασισμένο οποτεδήποτε να προβεί στις σωστές επιλογές". Με βάση αυτό το πνεύμα οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να βλέπουν - και πιστεύω ότι στην πλειοψηφία τους το πράττουν - τον Κωνσταντινουπολιτικό Ελληνισμό ως τη στέρεη γέφυρα που ενώνει τους δύο λαούς, μακριά από πάθη και ψυχροπολεμικές ιαχές. Όπως είναι φυσικό οι όψεις του Ελληνισμού της Πόλης είναι πολυδιάστατες και έτσι ακριβώς τις βλέπει και ο Τύπος».

Ο διευθυντής της αγγλόφωνης Χουριέτ, Μουράτ Γιετκίν, και ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Ηχώ», συμφώνησαν ότι η προσέγγιση στη μειονότητα πρέπει να στηρίζεται στη βάση του ισότιμου πολίτη και των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του. Μόνον τότε, όπως σημείωσαν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, η ομολογουμένως βελτιωμένη προσέγγιση θα καταστεί πιο σταθερή και αντικειμενική.

Ο διευθυντής της «Απογευματινής» της Κωνσταντινούπολης, Μιχάλης Βασιλειάδης, τόνισε ότι ο ελληνισμός της Πόλης δεν είναι μουσειακό είδος και δεν πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας υπό αυτό το πρίσμα.