Τέταρτη θητεία στο Κρεμλίνο για τον Πούτιν – Επανεκλογή με 75%
Με χαρακτηριστική άνεση -όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο- αναδείχτηκε νικητής των ρωσικών προεδρικών εκλογών ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 75% και να εξασφαλίσει την παραμονή του στον προεδρικό θώκο για άλλα έξι χρόνια -και μάλιστα σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση είναι τεταμένες.
Με καταμετρημένο το 70% των ψήφων, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας συγκέντρωνε ποσοστό 75,92% αργά το βράδυ της Κυριακής -ποσοστό που δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς προχωράει η καταμέτρηση.
Ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Πάβελ Γκρουτινίν, ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 12,37%, ενώ ο παλαίμαχος εθνικιστής πολιτικός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, βρίσκεται στην τρίτη θέση της προτίμησης των Ρώσων ψηφοφόρων με περίπου 6%.
Έτσι ο Πούτιν θα παραμείνει στο «τιμόνι» της χώρας μέχρι το 2024, όταν και θα είναι 71 ετών. Και τι απάντησε ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν θα είναι ξανά υποψήφιος; «Ανοησίες. Νομίζετε ότι θα κάτσω εδώ μέχρι να γίνω 100;» είπε ο ίδιος.
Το Κρεμλίνο επεδίωκε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής να είναι 70/70, δηλαδή ο Πούτιν να συγκεντρώσει ποσοστό 70% στις κάλπες και η συμμετοχή να αγγίξει το 70%. Και παρότι ο Πούτιν κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά, το δεύτερο μέρος του «στοιχήματος» μένει να αποδειχτεί.
Η ρωσική επιτροπή ανακοίνωσε μόνο την Κυριακή ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 50%, χωρίς να δίνει ακριβές ποσοστό.
Το πρακτορείο Sputnik μεταδίδει ότι συνήθως η συμμετοχή κυμαίνεται στο 59%.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος ότι επρόκειτο για μια τρανή επιβεβαίωση της σκληρής στάσης του απέναντι στις δυτικές δυνάμεις.
Μιλώντας από εξέδρα δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες.
Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες ότι η Ρωσία έκανε κάτι τέτοιο είναι «ανοησίες», η Ρωσία δεν διαθέτει τέτοια όπλα και ότι εάν η επίθεση είχε γίνει με τέτοιο νευροτοξικό παράγοντα θα είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις βρετανικές αρχές.
Καταγγελίες για παρατυπίες
Νωρίτερα σήμερα, αντιπολίτευση, ακτιβιστές και ΜΚΟ έκαναν λόγο για παρατυπίες κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764 παρατυπίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.
Το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου εχθρού του προέδρου Πούτιν, στον οποίον έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, λέει ότι έχει στείλει 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές.
Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.
Η υποστήριξη προς τον Πούτιν είναι σημαντικά μικρότερη στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη σε σχέση με την Ρωσία συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι που εργάζονται ως εκλογικοί παρατηρητές εμποδίστηκαν να εισέλθουν σε κάποια εκλογικά τμήματα, όπως είπε δικηγόρος της εκστρατείας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.
O ίδιος ο Ναβάλνι ανέβασε στο Twitter έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε βίντεο το οποίο δείχνει να ρίχνονται επιπλέον φάκελοι με ψηφοδέλτια στην κάλπη σε εκλογικό κέντρο στην ρωσική Απω Ανατολή. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή πάντως ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει σχετικώς.