ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγάλο «στοίχημα» του Πούτιν στις εκλογές

Anatoly Maltsev/Pool via REUTERS

Στις κάλπες έχουν ήδη φτάσει οι πρώτοι ψηφοφόροι στη Ρωσία, με 109 εκατομμύρια πολίτες να καλούνται να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας τους. Για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η νίκη είναι δεδομένη, καθώς δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος που να μπορεί να τον απειλήσει. Το μεγάλο «στοίχημα» είναι, όμως, η συμμετοχή των πολιτών -κάτι που απασχόλησε έντονα το Κρεμλίνο το διάστημα που πέρασε.

Οι πρώτες κάλπες, στις ανατολικές περιοχές της χώρας, έχουν ήδη ανοίξει, σηματοδοτώντας την έναρξη των προεδρικών εκλογών. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, δεδομένου ότι στη Ρωσία υπάρχουν 11 διαφορετικές ζώνες ώρας…

Για πολλούς, οι ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2018 είναι απλώς μια… επανάληψη αυτών του 2012 και σίγουρα θα οδηγήσουν στην παραμονή του Πούτιν στον προεδρικό θώκο για άλλα έξι χρόνια. Εκεί που διαφέρουν, όμως, οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις είναι στα αντι-δυτικά συναισθήματα που επικρατούν αυτή την περίοδο στη Ρωσία.


Οι υποψήφιοι των εκλογών REUTERS/Staff/Files

Ο στόχος του Κρεμλίνου

Ο εκλογικός στόχος του Κρεμλίνου είναι το 70/70 -δηλαδή νίκη Πούτιν με 70% και συμμετοχή 70%. Και παρότι το Ρωσικό Κέντρο Δημόσιων Ερευνών προβλέπει ότι το 80% των πολιτών θα προσέλθουν στις κάλπες, κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον απίθανο από διεθνείς αναλυτές.

Η άτονη προεκλογική περίοδος που προηγήθηκε δεν κέντρισε το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων ενώ και ο Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις εκλογές μετά από το «μπλόκο» που έβαλε το Κρεμλίνο στη συμμετοχή του σε αυτές.

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Κρεμλίνο και το «κύμα» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των περασμένων μηνών, που δείχνουν ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται οι Ρώσοι ολιγάρχες που βρίσκονται στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας λαοφιλής πολιτικός, με ισχυρούς υποστηρικτές και ένας άνθρωπος που αρκετοί πολίτες θεωρούν ότι έβγαλε τη χώρα από το χάος της μετα-σοβιετικής εποχής.

Παλαιότερες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η δημοτικότητα του Πούτιν εκτοξεύεται σε περιόδους αντιπαράθεσης με τη Δύση, και έτσι το Κρεμλίνο δεν φαίνεται να ανησυχεί για την διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει με τη Βρετανία.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ρωσικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με το θέμα της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, τις απελάσεις της Βρετανίας αλλά και τη ρωσική «απάντηση» που ήρθε μόλις το Σάββατο.

Η Μόσχα έχει υποσχεθεί να «απαντήσει» και στις νέες κυρώσεις της Ουάσινγκτον για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η Μόσχα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.

Αυτές οι αντιπαραθέσεις, όμως, δύσκολα θα βλάψουν τον Πούτιν στον εσωτερικό πολιτικό στίβο.

Αντίθετα, όπως αναφέρει το CNNi, ο Ρώσος πρόεδρος πιθανώς να… ποντάρει σε αυτές τις αντιπαραθέσεις για να αναδειχτεί ακόμη πιο δυνατός στις εκλογές της Κυριακής.

Polls open as Putin seeks tighter grip on Russia, by Nathan Hodge and Angela Dewan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης