ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωποκτονία ο θάνατος του Ρώσου επιχειρηματία που ζούσε εξόριστος στο Λονδίνο

facebook

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει ως "ανθρωποκτονία" τον θάνατο του αυτοεξόριστου Ρώσου επιχειρηματία Νικολάι Γκλουσκόφ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός την περασμένη Δευτέρα μέσα στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο.

"Ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία, με βάση τα αποτελέσματα της νεκροψίας", ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ, διευκρινίζοντας ότι την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Σε αυτό το στάδιο, ο θάνατος του Γκλουσκόφ δεν συνδέεται με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Ο 68χρονος Γκλουσκόφ ήταν στενός συνεργάτης του Μπορίς Μπερεζόφσκι, του Ρώσου ολιγάρχη που βρέθηκε απαγχονισμένος, επίσης στο Λονδίνο, το 2012.

Ποιος ήταν ο Γκλουσκόβ

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο Γκλουσκόβ εργαζόταν για την αεροπορική εταιρία Aeroflot αλλά και την επιχείρηση αυτοκινήτων του Μπεροζόφσκι, LogoVAZ.

Το 1999, όταν ο Μπερεζόφσκι διαφώνησε ανοιχτά με τον Πούτιν και διέφυγε στη Βρετανία, ο Γκλουσκόβ κατηγορήθηκε για διακίνηση μαύρου χρήματος και απάτη. Πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή μέχρι να αφεθεί ελεύθερος το 2004.

Τα τελευταία χρόνια ο Γκλουσκόβ ζούσε στο Λονδίνο, καθώς είχε εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία. Το 2011, κλήθηκε ως μάρτυρας σε δίκη του Μπερεζόφσκι εναντίον του Ρώσου κροίσου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος είχε ακόμη στενές και καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Ο Μπερεζόφσκι κατηγορούσε τον Αμπράμοβιτς ότι του «έκλεψε» 5 δισ. δολάρια στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, όταν είχαν ιδρύσει μαζί την πετρελαϊκή εταιρία Sibneft. Ο Αμπράμοβιτς αρνείτο πεισματικά αυτή την κατηγορία.

Η δικαστής Justice Gloster, απέρριψε το αίτημα του Μπερεζόφσκι, χαρακτηρίζοντάς του «σκόπιμα ανέντιμο».

Λίγο καιρό αργότερα ο Μπερεζόφσκι εξαφανίστηκε από το δημόσιο βίο και τον Μάρτιο του 2013 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι της πρώην συζύγου στο Μπέρκσαϊρ. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι ο άντρας αυτοκτόνησε αλλά οι φίλοι του δεν ήταν τόσο σίγουροι… Με τη σειρά του, ο ιατροδικαστής δεν είχε καταφέρει να παρουσιάσει συγκεκριμένα ευρήματα, που να αποκλείουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Το 2017, ο Γκλουσκόβ καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώ χρόνια φυλάκιση στη Ρωσία, για την υπεξαίρεση 123 εκατ. από την εταιρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης