ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Επτά χρόνια πολέμου και το ανθρώπινο δράμα συνεχίζεται

REUTERS/Omar Sanadiki TPX IMAGES OF THE DAY

Συντρίμμια, περίπου μισό εκατομμύριο νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες, κατεστραμμένες ζωές και καμένη Γη. Έχουν περάσει επτά χρόνια πολέμου στη Συρία, με την κατάσταση ακόμη και σήμερα να εμφανίζεται δραματική

Το καλοκαίρι του 2015, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ βρισκόταν σε εξαιρετικά δεινή θέση. Ο στρατός του είχε πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα και οι στρατιώτες του ήταν εξουθενωμένοι και έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα όπλα… Η ήττα του ήταν προ των πυλών, καθώς έχανε συνεχώς εδάφη.

Ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών απειλούσαν να αποκόψουν τις διόδους που ένωναν τα κυβερνητικά προπύργια. Και τότε, ένας Ιρανός στρατηγός πήγε στη Μόσχα και εξήγησε στην κυβέρνηση πώς είχε η κατάσταση.

Μετά από αυτό, τα πράγματα άρχισαν σιγά-σιγά να αλλάζουν προς όφελος του Άσαντ.

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2015, οι δυνάμεις του Άσαντ ήλεγχαν λιγότερο από το 25% των εδαφών της Συρίας. Η Μόσχα ανησυχούσε ότι το «τέλος» του Μπασάρ αλ Άσαντ -στενού σύμμαχου του Κρεμλίνου- ήταν κοντά… Έτσι, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ανάμειξη της Δύσης στη Μέση Ανατολή υπήρξε «καταστροφική». «Αντί για δημοκρατία και πρόοδο, τώρα έχουμε βία, φτώχεια, κοινωνικές καταστροφές και παράφορη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Την ώρα που μιλούσε, τα πρώτα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έφταναν σε στρατιωτικές βάσεις στις συριακές ακτές…

Για τον Πούτιν, η στρατιωτική δράση στη Συρία θα έδειχνε την ετοιμότητα της Ρωσίας ενώ θα διαφύλαττε την μικρή πρόσβαση της Μόσχας στη Μεσόγειο. Από την πρώτη στιγμή, το Κρεμλίνο διεμήνυε ότι η αεροπορία της θα συνθλίψει τις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, οι ΗΠΑ αλλά και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τους Ρώσους ότι δεν έκαναν διακρίσεις όταν βομβάρδιζαν, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ανησυχούσε ότι προηγμένα όπλα θα έπεφταν στα χέρια εξτρεμιστών. Έτσι, ξεκίνησε να προσφέρει οπλισμό σε ορισμένες ομάδες μαχητών και επικέντρωσε τους βομβαρδισμούς της σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

Μέχρι τα μέσα του 2016, ο συριακός στρατός, έχοντας τη Μόσχα στο πλευρό του, βρισκόταν μόλις μια «ανάσα» από ένα μεγάλο επίτευγμα… Την ανάκτηση του ελέγχου του ανατολικού Χαλεπιού.

Η πολιορκία της περιοχής είχε γίνει πλέον ιδιαίτερα σκληρή και οι ένοπλες ομάδες είχαν ξεκινήσει να στρέφονται η μια εναντίον της άλλης.

«Δεν υπάρχει φαγητό για πάνω από έναν μήνα. Εάν η πολιορκία διαρκέσει ένα μήνα, άνθρωποι θα πεθάνουν» είχε πει τότε ένας φωτογράφος από το Χαλέπι στο CNNi.

Έκτοτε, ο Άσαντ έστρεψε το ενδιαφέρον τους σε άλλες περιοχές…

Σήμερα, οι περισσότερες από τις ένοπλες ομάδες της Συρίας έχουν πλέον υποστεί σοβαρές απώλειες αλλά ακόμη δεν έχουν νικηθεί πλήρως. Έχουν πολλά χρόνια εμπειρίας στο πεδίο της μάχης…

Ο Άσαντ ελέγχει πάνω από τη μισή Συρία αλλά οι πόλεις στα σύνορα με την Τουρκία παραμένουν ένα άπιαστο όνειρο, παρά τη βοήθεια που λαμβάνει από τέσσερις χώρες.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα τελευταία επτά χρόνια πολέμου έχουν προκαλέσει μια «τοξική κληρονομιά» εξτρεμισμού και καχυποψίας ενώ έχει βυθίσει στη φτώχεια τους πολίτες που δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμη τα πάτρια εδάφη…

Συνεχίζεται το δράμα στην Ανατολική Γκούτα

Οι εικόνες από την Ανατολική Γκούτα παραμένουν αποκαρδιωτικές…

Ο τηλεοπτικός φακός «συνέλαβε» χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν την περιοχή ενώ το συριακό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την Πέμπτη ότι περισσότεροι από 10.000 πολίτες κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη Hamoriya και να μεταφερθούν σε σημεία που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Και το ανθρώπινο δράμα συνεχίζεται...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης