ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Διπλωματικοί «διαξιφισμοί» και κόντρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Υπόθεση Σκριπάλ: Διπλωματικοί «διαξιφισμοί» και κόντρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
REUTERS/Mike Segar

Διπλωματικό μπρα-ντε-φερ ξέσπασε μεταξύ της Βρετανίας και της Ρωσίας μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών έχει χτυπήσει «κόκκινο» τις τελευταίες 10 ημέρες, μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της ενήλικης κόρης του Γιούλια σε βρετανικό έδαφος.

Το θέμα έφτασε το βράδυ της Τετάρτης και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνήλθε κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας για να συζητηθούν οι εξελίξεις της υπόθεσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ανοιχτά πως η χώρα της πιστεύει πως πίσω από την επίθεση κρύβεται η Ρωσία ενώ ζήτησε από τη Μόσχα να συνεργαστεί πλήρως με τις βρετανικές έρευνες.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Ρώσου πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, που απαίτησε να παρουσιαστούν απτές αποδείξεις για τα «ρωσικά ίχνη» στη δηλητηρίαση του Σκριπάλ.

Ο Vasily Nebenzya είπε, επίσης, ότι η Βρετανία έφερε την υπόθεση αυτή στα Ηνωμένα Έθνη αντί στη Χάγη γιατί «φοβάται» το ενδεχόμενο επαγγελματικής έρευνας. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι από τους ισχυρισμούς της Βρετανίας είναι υποθετικοί.

Αναφερόμενος στην επιστολή της Τερέζα Μέι, είπε ότι περιείχε αδικαιολόγητες κατηγορίες εναντίον της Μόσχας.

«Μας έδωσαν 24 ώρες για να ομολογήσουμε ένα έγκλημα» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Δεν μιλάμε τη “γλώσσα” των τελεσιγράφων. Δεν επιτρέπουμε να μας μιλούν με αυτόν τον τρόπο. Έχουμε πει ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το περιστατικό αυτό. Ζητήσαμε δείγματα της ουσίας για να βοηθήσουμε σε μια κοινή έρευνα. Αυτό το αίτημά μας δεν έγινε αποδεκτό…».

Το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρόκειται μέσα στις επόμενες ώρες να επικοινωνήσει, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, με τις βρετανικές αρχές προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στο περιστατικό της χημικής επίθεσης.

«Eχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις έρευνες που διεξάγουν οι βρετανοί ομόλογοί μας», δήλωσε Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Υβ Λε Ντριάν λίγο προτού συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του.

Για κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση έκανε λόγο νωρίτερα και η Άνγκελα Μέρκελ ενώ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τη Ρωσία να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα της Βρετανίας.

Η μεγαλύτερη απέλαση των τελευταίων 30 ετών

Η απόφαση της Τερέζα Μέι να απελάσει τους διπλωμάτες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου, με το υπουργείο Εξωτερικών να «υπόσχεται» ότι θα απαντήσει στην εν λόγω ενέργεια.

Διεθνή ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι η εν λόγω απέλαση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών.

Η Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι οι 23 διπλωμάτες έχουν «ταυτοποιηθεί» ως αξιωματούχοι υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι, όμως, δεν έχουν δηλωθεί επίσημα στο Λονδίνο. Έτσι, οι «23» έχουν μια εβδομάδα για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Για αυτούς που επιδιώκουν να μας κάνουν κακό, το μήνυμά μου είναι απλό. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ» είπε η κ. Μέι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τη Δευτέρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτά ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» να κρύβεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Σπριπάλ η Μόσχα. Μάλιστα, για το λόγο αυτό κλήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο και του ετέθη το ερώτημα εάν η απόπειρα σχετιζόταν με τις ρωσικές αρχές ή εάν η Μόσχα είχε «χάσει τον έλεγχο» του νευροπαραλυτικού παράγοντα.

Η Μέι ζήτησε, επίσης, από το Κρεμλίνο να απαντήσει στο εν λόγω ερώτημα μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Η Μόσχα, όμως, αψήφησε το τελεσίγραφο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, αναγκάζοντάς την να προχωρήσει στην απέλαση των διπλωματών.

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις της, η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο καταδίκασε την πράξη της, κάνοντας λόγο για «εχθρική ενέργεια» που είναι «εντελώς απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και κοντόφθαλμη».

«Η ευθύνη για την επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας και Βρετανίας βαραίνει την πολιτική ηγεσία της χώρας» τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της πρεσβείας.

Η καταδίκη από πλευράς του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθε μερικά λεπτά αργότερα. Απαντώντας σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για μια «άνευ προηγουμένου απόφαση», που υπονομεύει τα θεμέλια του διακρατικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Μέι: Δεν μας έδωσαν καμία αξιόπιστη εξήγηση

Μιλώντας σε νομοθέτες την Τετάρτη, η Μέι είπε ότι έδωσε στη Ρωσία κάθε ευκαιρία για να απαντήσει στους ισχυρισμούς.

2018 03 14T133835Z 517684147 RC1871BF2160 RTRMADP 3 BRITAIN RUSSIA

Parliament TV handout via REUTERS

«Η απάντησή τους, όμως, έδειξε πλήρη περιφρόνηση για τη βαρύτητα των γεγονότων αυτών» ανέφερε η ίδια, και συμπλήρωσε:

Δεν μας προσέφεραν καμία αξιόπιστη εξήγηση που για το εάν έχασαν τον έλεγχο του νευροπαραλυτικού παράγοντα. Καμία εξήγηση για το πώς αυτός ο παράγοντας χρησιμοποιήθηκε στη Βρετανία και καμία εξήγηση γιατί η Ρωσία έχει χημικά όπλα, αντιβαίνοντας σε όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, αντιμετώπισαν τη χρήση στρατιωτικού νευροπαραλυτικού παράγοντα στην Ευρώπη με σαρκασμό και περιφρόνηση.

Όπως είπε, αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ρωσικό κράτος είναι υπεύθυνο για την απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ και για την έκθεση Βρετανών πολιτών σε κίνδυνο. Διεθνής αναλυτές επισημαίνουν ότι το πακέτο διπλωματικών και οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας είναι «μετρημένο» και «εστιασμένο» αλλά δεν θα πιέσει οικονομικά τη χώρα ή τον περίγυρο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Κανένα από τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν από μόνα τους οποιονδήποτε αντίκτυπο στην ρωσική οικονομία» δήλωσε ο Μάλκομ Τσάλμερς, αντιπρόεδρος του ThinkTank Rusi, στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

H ταξιδιωτική οδηγία του Φόρεϊν Όφις

Ενόχληση προκάλεσε στη Ρωσία και η ταξιδιωτική οδηγία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν τη Ρωσία. Η εν λόγω οδηγία του Φόρεϊν Όφις προειδοποιεί για κίνδυνο «εχθρικών αντιδράσεων» απέναντι στους πολίτες, μετά από την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ.

«Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα έκφρασης αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης αυτή την περίοδο» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, που συνεχίζει:

Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και να αποφεύγετε να σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις.