ΚΟΣΜΟΣ

«Είθε να συνεχίσεις να πετάς σαν τον σούπερμαν στη μικροβαρύτητα»: Η NASA αποχαιρετά τον Στ. Χόκινγκ

EPA/JIM HOLLANDER/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η οικογένειά του, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, διαπρεπείς καθηγητές αποχαιρετούν τον σπουδαίο Βρετανό αστροφυσικό, Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος πέθανε σήμερα, Τετάρτη, σε ηλικία 76 ετών.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένειά ο καθηγητής έφυγε ήσυχα, στον ύπνο του.

«Ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, το έργο και η παρακαταθήκη του οποίου θα ζουν για πολλά χρόνια. Το κουράγιο και η επιμονή του, οι εξαιρετικές του ικανότητες και το χιούμορ του αποτέλεσαν έμπνευση για ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Κάποτε είχε πει: 'Δεν θα ήταν ενδιαφέρον το σύμπαν αν δεν φιλοξενούσε τους ανθρώπους που αγαπάς'. Θα μας λείπει για πάντα», ανέφερε η ανακοίνωση των τριών παιδιών του, Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ.

Αποχαιρετώντας τον Χόκινγκ η NASA ανήρτησε το εξής tweet: «Οι θεωρίες του 'ξεκλείδωσαν' ένα σύμπαν γεμάτο δυνατότητες τις οποίες εμείς και ο κόσμος εξερευνούμε. Είθε να συνεχίσεις να πετάς σαν τον σούπερμαν στη μικροβαρύτητα, όπως εσύ είχες πει στους αστροναύτες στον Διαστημικό Σταθμό το 2014».

Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) ανέφερε: «Χάσαμε ένα κολοσσιαίο μυαλό και ένα υπέροχο πνεύμα. Ας αναπαύεσαι εν ειρήνη Στίβεν Χόκινγκ».

Με τη σειρά του ο καθηγητής Στίβεν Τουπ, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου του Cambridge τόνισε πως «ο καθηγητής Χόκινγκ ήταν ένας μοναδικός άνθρωπος, τον οποίο θα θυμόμαστε με τρυφερότητα και αγάπη, όχι μόνο στο Cambridge, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ξεχωριστή συνεισφορά του στην επιστημονική γνώση και η εκλαΐκευση της επιστήμης και των μαθηματικών αποτελούν ένα σπάνιο κληροδότημα. Ο χαρακτήρας του αποτέλεσε έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους. Θα μας λείψει πολύ».

Στίβεν Χόκινγκ: Ο άνθρωπος που νίκησε τον χρόνο και «κατέκτησε» το σύμπαν

«Λίγο αφότου γράφτηκα ως προπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Cambridge το 1964, γνώρισα έναν συμφοιτητή μου, δύο ακαδημαϊκά έτη μεγαλύτερο από εμένα. Δεν περπατούσε σταθερά και μιλούσε με μεγάλη δυσκολία. Αυτός ήταν ο Στίβεν Χόκινγκ», ανέφερε ο καθηγητής Λόρδος Μάρτιν Ρις, πρόεδρος της Βασιλικής Κοινότητας της Βρετανίας, αστρονόμος της βασιλικής οικογένειας, ερευνητής στου Trinity College και επίτιμος καθηγητής Κοσμολογίας και Αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ που τάραξε τα «νερά» της επιστήμης

Εξιστορώντας τη γνωριμία τους τόνισε πως «είχε ήδη διαγνωστεί με μια εκφυλιστική νόσο και εθεωρείτο ότι δεν θα ζήσει αρκετά ώστε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Αλλά, παραδόξως, έζησε μέχρι τα 76 του χρόνια. Ακόμη και η απλή επιβίωση θα αποτελούσε ένα ιατρικό θαύμα, αλλά φυσικά εκείνος δεν επέζησε μόνο. Έγινε ένας από τους διασημότερους επιστήμονες στον κόσμο, αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως ο σημαντικότερος ερευνητής της Μαθηματικής Φυσικής, για τα μπεστ-σέλερ βιβλία του για το σύμπαν, τον χρόνο και τον Κόσμο και για τον εκπληκτικό του θρίαμβο επί της αντιξοότητας. Η τραγωδία τού χτύπησε την πόρτα όταν ήταν μόλις 22 ετών. Διαγνώστηκε με μια καταληκτική νόσο με μηδενικές ελπίδες. Ο ίδιος έλεγε ότι ό,τι του συνέβη από τότε ήταν ένα μπόνους. Και, ω μα, τι θρίαμβος υπήρξε η ζωή του! Το όνομά του θα μείνει στα επιστημονικά χρονικά. Εκατομμύρια άνθρωποι διεύρυναν τον συμπαντικό τους ορίζοντα μέσω των μπεστ-σέλερ βιβλίων του. Και ακόμη περισσότερο, άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εμπνεύστηκαν από ένα μοναδικό παράδειγμα επιτεύγματος ενάντια σε όλες τις προβλέψεις - μια εκδήλωση εκπληκτικής ανθρώπινης βούλησης και αποφασιστικότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης