ΚΟΣΜΟΣ

Η ρωσική κρατική τηλεόραση κατηγόρησε το Λονδίνο για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ

RTR/via Reuters TV

Η υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του «δοκιμάζει» τις σχέσεις Ρωσίας – Μεγάλης Βρετανίας. Η ρωσική κρατική τηλεόραση κατηγόρησε σήμερα τη Βρετανία ότι δηλητηρίασε τον Ρώσο πρώην διπλό κατάσκοπο, στο πλαίσιο ειδικής επιχείρησης με στόχο να αμαυρώσει τη διοργάνωση του Μουντιάλαπό την Μόσχα το προσεχές καλοκαίρι.

Ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση από τις 4 Μαρτίου όταν βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι.

Η κορυφαία εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή της ρωσικής τηλεόρασης, η «Vesti Nedeli» (Ειδήσεις της Εβδομάδας), η οποία προβάλλεται από το δίκτυο Rossiya 1, έφθασε χθες στο σημείο να κατονομάσει την Βρετανία ως υπεύθυνη.

«Προσπάθησαν να επιρρίψουν την ευθύνη στη Ρωσία, αλλά αν το καλοσκεφτείτε η δηλητηρίαση του πρώην συνταγματάρχη της GRU (της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού) θα ωφελούσε μόνο τους Βρετανούς», είπε ο Ντμίτρι Κισέλιοφ, ο κορυφαίος φιλοκυβερνητικός τηλεπαρουσιαστής στη χώρα.

«Ως πηγή ο Σκριπάλ ήταν εντελώς άχρηστος και ελάχιστου ενδιαφέροντος. Αλλά ως θύμα δηλητηρίασης είναι πολύ χρήσιμος. Γιατί να μην τον δηλητηριάσουμε; Δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Και μάλιστα μαζί με την κόρη του για να το κάνουμε πιο συγκινητικό».

Ο Κισέλιοφ, η τηλεοπτική καριέρα του οποίου αναβαθμίστηκε χάρις στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι η δηλητηρίαση του Σκριπάλ δίνει πολλές «δυνατότητες» στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και την οργάνωση ενός παγκόσμιου μποϊκοτάζ του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018, το οποίο φιλοξενεί η Ρωσία αυτό το καλοκαίρι.

«Μια άριστη ειδική επιχείρηση. Ο Σκριπάλ είναι φθηνό, αναλώσιμο υλικό», είπε, και μετά την ειδική επιχείρηση η Ρωσία θα πρέπει να «δικαιολογηθεί».

Ένα δημοσίευμα που συνόδευε τις κατηγορίες του Κισέλιοφ εις βάρος της Βρετανίας ανέφερε ότι ο άγνωστος νευροτοξικός παράγοντας με τον οποίο δηλητηριάστηκαν ο Σκριπάλ και η κόρη του πιθανόν να παρασκευάστηκε στο ερευνητικό εργαστήριο του βρετανικού στρατού Πόρτον Ντάουν, το οποίο, όπως επισημαίνει, απέχει «μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο» από το Σάλσμπερι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σκριπάλ, ο οποίος στρατολογήθηκε από τους Βρετανούς ενώ εργαζόταν ως στρατιωτικός ακόλουθος της Ρωσίας στην Ισπανία, παρέδωσε πάνω από 20.000 σελίδες από διαβαθμισμένα έγγραφα στο Λονδίνο και έλαβε για ανταμοιβή 100.000 λίρες (112.543 ευρώ).

Η υπόθεση δεν αφορά το Κρεμλίνο, τόνισε ο Πεσκόφ

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τόνισε με τη σειρά του πως η απόπειρα δολοφονίας κατά του Σκριπάλ δεν είναι μια υπόθεση που αφορά τη ρωσική κυβέρνηση.

«Ο εν λόγω Ρώσος υπήκοος εργαζόταν για μια βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, το συμβάν σημειώθηκε στη Βρετανία. Δεν είναι μια υπόθεση που αφορά τη ρωσική κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Βρετανία θα βρει ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, τόνισε πως η Βρετανία θα απαντήσει, αν βρει, ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση στον πρώην διπλό πράκτορα και την κόρη του.

Ο εκπρόσωπος έκανε το σχόλιο αυτό την ώρα που η πρωθυπουργός προήδρευε έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που είχε στόχο να σταθμιστεί η απάντηση που θα δοθεί στην δηλητηρίαση με νευροπαραλυτικό παράγοντα του Σεργκέι Σκριπάλ.

«Νομίζω ότι το υπουργικό συμβούλιο (...) είναι πολύ σαφές στο ότι πρόκειται για μια έρευνα που συνεχίζεται, στο ότι είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στην αστυνομία να συνεχίσει τη δουλειά της», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Αν φτάσουμε στο σημείο που θα μπορούμε να αποδώσουμε σε κάποιον την επίθεση αυτή, τότε θα το κάνουμε και η κυβέρνηση θα δώσει μια κατάλληλη απάντηση», σημείωσε.

Ένας βουλευτής έχει δηλώσει ότι το περιστατικό μοιάζει με απόπειρα δολοφονίας με την υπογραφή του Κρεμλίνου και ότι αναμένει να κατηγορηθεί η Μόσχα.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι ισχυρισμοί για ανάμειξή της στην υπόθεση έχουν στόχο τη δαιμονοποίησή της. Σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως ο Σκριπάλ εργαζόταν στη Βρετανία, όπου και έγινε η δηλητηρίαση του, άρα το θέμα δεν επαφίεται στις αρμοδιότητες της κυβέρνησής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης