ΚΟΣΜΟΣ

Επτά χρόνια από τον ισχυρό σεισμό, το καταστροφικό τσουνάμι και το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα

EPA/ABC TV

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, που προκάλεσαν το χειρότερο δυστύχημα σε πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό μετά το 1986 και την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

Εκδηλώσεις μνήμης και απότισης φόρου τιμής θα γίνουν στο Τόκιο για τα τουλάχιστον 18.500 θύματα του σεισμού 9 βαθμών και των σεισμικών παλιρροϊκών κυμάτων που σάρωσαν την περιοχή την 11η Μαρτίου 2011. Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και η αυτοκράτειρα Μιτσίκο είναι προγραμματισμένο να παρευρεθούν σε τελετή που οργανώνει η κυβέρνηση στο Τόκιο, στην οποία θα είναι επίσης παρών ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Φουκουσίμα Νταϊίτσι υπέστη ολική καταστροφή, με αποτέλεσμα την έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στο περιβάλλον, χτυπημένος από τον σεισμό και το τσουνάμι.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των φόβων για τη μόλυνση από τη ραδιενέργεια.

Από αυτούς, τουλάχιστον 49.500 δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς αυτά βρίσκονταν κοντά στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στη νομαρχία Φουκουσίμα. Ακτιβιστές και κάτοικοι επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα, ο αριθμός των εκτοπισμένων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το 2017, η κυβέρνηση ήρε τις διαταγές εκκένωσης πολλών από τις κοινότητες γύρω από το εργοστάσιο καθώς όπως διαβεβαίωσε η επιχείρηση απορρύπανσης ολοκληρώθηκε. Αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι, ειδικά οι μητέρες και τα παιδιά, δεν έχουν επιστρέψει, καθώς ειδικοί και επικριτές της κυβέρνησης επισημαίνουν πως η επιχείρηση αυτή δεν ήταν αποτελεσματική.

Η τήξη των πυρηνικών αντιδραστήρων του εργοστασίου στη Φουκουσίμα ώθησε την πλειονότητα των Ιαπώνων να εναντιωθεί στην παραγωγή ηλεκτρισμού με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Μολαταύτα, η κυβέρνηση του Άμπε αδημονεί να τεθούν ξανά σε λειτουργία δεκάδες αντιδραστήρες που παραμένουν ακόμη εκτός δικτύου. Από τους 42 αντιδραστήρες που είναι σε θέση να λειτουργήσουν στην Ιαπωνία, μόνο τρεις μονάδες συνεισφέρουν σήμερα στο ιαπωνικό ενεργειακό μίγμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης