Ίση μεταχείριση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ ζητά ο Τσαβούσογλου
Ίδια μεταχείριση για τη χώρα του στην ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως γίνεται για κάθε άλλη χώρα, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του μετά από τις συνομιλίες που είχε το μεσημέρι στη Βιέννη, με την Αυστριακή ομόλογό του Κάριν Κνάισλ. Παράλληλα, επισήμανε πως η Άγκυρα αναμένει από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 μία "ειλικρινή, αντικειμενική και δίκαιη" αντιμετώπιση.
Ο ίδιος θεωρεί πως για λόγους λαϊκισμού το θέμα της ΕΕ εργαλειοποιείται σε προεκλογικούς αγώνες και αυτό δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε μίσος και σε προκατάληψη απέναντι στην Τουρκία, η οποία, όπως σημείωσε, γνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμη άλυτα προβλήματα στη χώρα, ωστόσο η προοπτική μίας ένταξης συνεχίζει να παραμένει και η Τουρκία θα φροντίσει να εκπληρώσει τα κριτήρια.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν πως το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ (σ.σ. στην οποία η Αυστρία διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις, έχοντας ζητήσει επανειλημμένα την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες τους.
REUTERS/Heinz-Peter Bader
Για αυτόν τον λόγο το θέμα της ΕΕ κρατήθηκε τελείως συνειδητά στην άκρη, κατά τις σημερινές συνομιλίες τους, επισήμανε η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, η οποία τόνισε την επιθυμία εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο της διπλωματικής ανταλλαγής επισκέψεων σε πολλά επίπεδα, ανακοινώνοντας προσεχή επίσκεψη στην Αυστρία, του Τούρκου υπουργού Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.
Ως θέματα της σημερινής συζήτησής τους, η Κάριν Κναίσλ ανέφερε την από κοινού εκπαίδευση ιμάμηδων, την διπλή υπηκοότητα για Τούρκους στην Αυστρία και την συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την Ειρήνη".
Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε επίσης την πρόθεση της 'Αγκυρας για μία εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας πως υπάρχουν μόνον προβλήματα που δημιουργούνται τεχνικά και τα οποία πρέπει από κοινού να απαλειφθούν, ενώ ανακοίνωσε έναν σταδιακό τερματισμό από την Τουρκία του μπλοκαρίσματος της αυστριακής συμμετοχής στα ΝΑΤΟικά προγράμματα.
Στη διάρκεια των συνομιλιών των δύο υπουργών είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών δεκάδες διαδηλωτές, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Δολοφόνοι Ερντογάν και Τσαβούσογλου", αλλά και σημαίες με τη φωτογραφία του αρχηγού του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τον οποίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε στη συνέντευξη Τύπου πως "τρομοκράτες δεν θα πρέπει να αισθάνονται εδώ όπως στον ουρανό", ζητώντας ταυτόχρονα την απαγόρευση συμβόλων της, όπως είπε, "τρομοκρατικής οργάνωσης" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, που αναμεταδίδουν σήμερα αυστριακά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρέσβης στην Αυστρία Μεχμέτ Φερντέν Τσαρικτσί αναφέρει ότι είναι προτιμότερος ο διάλογος από την αντιπαράθεση, σημειώνοντας την ιδιαίτερη χαρά του που στις συνομιλίες Τσαβούσογλου-Κνάισλ τον Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη, συμφωνήθηκε η επαναδραστηριοποίηση της κοινής κοινοβουλευτικής οικονομικής επιτροπής, της οποίας οι εργασίες έχαν παγώσει εδώ και επτά χρόνια.
REUTERS/Heinz-Peter Bader
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις πολιτικές διαφορές Βιέννης-'Αγκυρας, το διμερές εμπόριο συνέχισε να αναπτύσσεται φθάνοντας ήδη τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με την Αυστρία να είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Τουρκία όπου οι περυσινές επενδύσεις της ανήλθαν σε 306 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπογράφηκαν συμφωνίες ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο πλευρές φέρονται να ανέμεναν από τη σημερινή επίσκεψη εργασίας του Μεσούτ Τσαβούσογλου στην Βιέννη, μία περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις.
Ήδη νωρίτερα σήμερα, στην πρώτη εμφάνιση της στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αυστριακής Βουλής, από την ανάληψη των καθηκόντων της στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για "μία καινούρια αρχή στις σχέσεις Αυστρίας-Τουρκίας", αναφέρει το πρακτορείο.
Ταυτόχρονα επισήμανε πως οι συνομιλίες της με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον περασμένο Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξαν "μία καλή αρχή και έφεραν μία κινητικότητα στις έως τότε μάλλον στάσιμες σχέσεις των δύο χωρών".
Πριν από τις συνομιλίες τους το μεσημέρι, οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν την ειδική παράσταση της φημισμένης Ισπανικής Σχολής Ιππασίας στα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ.