ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έρευνα για πρακτικές ντάμπινγκ στις εισαγωγές σωλήνων από την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες

Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Brendan McDermid

H Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ ψήφισε να συνεχισθούν οι έρευνες για ενδεχόμενο ντάμπινγκ ή επιδοτήσεων των εισαγωγών χαλυβδοσωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει, αν μεταποιητικές επιχειρήσεις από τις χώρες αυτές πωλούν τους σωλήνες σε τιμές κάτω του κόστους ή αν επιδοτούνται αθέμιτα από τις κυβερνήσεις τους.

Η εμπορική αυτή υπόθεση έρχεται εν μέσω παγκόσμιων φόβων για το εμπόριο μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει γενικά δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με βάση έναν εμπορικό νόμο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μία κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές και να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.

Η αξία των εισαγωγών χαλυβδοσωλήνων, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και αερίου, από τις έξι παραπάνω χώρες ανήλθε σε 441,4 εκατ. δολάρια το 2016, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Από το ποσό αυτό τα 70 εκατ. δολάρια αφορούν εισαγωγές από την Ελλάδα.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ένσταση μίας ομάδας ιδιωτικών αμερικανικών βιομηχανιών. Η απόφαση της Επιτροπής σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να συγκεντρώνει καταθέσεις από τις εταιρείες που εισάγουν τους σωλήνες. Πρόκειται για μία από τις περίπου 100 έρευνες που άνοιξε η κυβέρνηση Τραμπ, οι οποίες, όπως αναφέρει, αποσκοπούν στην προστασία των μεταποιητικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές.

Το υπουργείο Εμπορίου εκτίμησε τα περιθώρια ντάμπινγκ στο 41,04% για την Ελλάδα, στο 50,89% για τον Καναδά, από 120,84% έως 132,63% για την Κίνα, στο 37,94% για την Ινδία, στο 16,18% και 20,39% για τη Νότια Κορέα και στο 66,09% για την Τουρκία.

Σημειώνεται πως το "ντάμπινγκ" είναι η πρακτική πώλησης προϊόντων κάτω από τις τιμές της αγοράς. Το υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να λάβει την προκαταρκτική απόφασή του για ενδεχόμενη επιδότηση έως τις 16 Απριλίου και την προκαταρκτική απόφαση για ενδεχόμενο ντάμπινγκ έως τις 29 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης