ΚΟΣΜΟΣ

"Ζεσταίνει τη μηχανή" της η διεθνής συμμαχία κατά του ISIS

"Ζεσταίνει τη μηχανή" της η διεθνής συμμαχία κατά του ISIS
REUTERS/Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout via Reuters

Σφίγγει πλέον ολοένα και περισσότερο ο στρατιωτικός κλοιός γύρω από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία καθώς Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ρώσοι συντονίζουν τις ενέργειές τους με σκοπό να επιφέρουν πλήγματα από αέρος στους τζιχαντιστές του χαλιφάτου.

Μάλιστα, στη μάχη κατά του ISIS θα ενταχθεί και το Βερολίνο με το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο να δίνει σήμερα το πράσινο φως.

Θα συμμετάσχουν περί τους 1.200 στρατιώτες, πολλά αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού στον αέρα και μια φρεγάτα, η οποία θα βρίσκεται κοντά στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, από όπου απογειώνονται και προσγειώνονται τα γαλλικά βομβαρδιστικά.

Αύριο, μάλιστα, θα ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης και ψήφισης από το βρετανικό κοινοβούλιο της έναρξης αεροπορικών επιθέσεων της Βρετανίας στη Συρία.

Μάλιστα, το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε πως οι βουλευτές της παράταξής του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, σε μια κίνηση που αναμένεται ότι θα επιτρέψει στον Κάμερον να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο προσπάθειας σχηματισμού ενιαίου συμμαχικού μετώπου στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μόσχα έχει ήδη αποστείλει συστοιχίες πυραύλων S-400 και σμήνη μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς SU-34 στη Συρία ενώ βίντεο που αναρτώνται στο διαδίκτυο μιλούν και για βομβαρδισμό της Ράκα. Ωστόσο, μένει να διασαφηνιστεί ο τρόπος συνέχισης της συνεργασίας με την υπό την Αμερική συμμαχία.

Παράλληλα, η Γαλλία έχει ήδη αποστείλει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, που μεταφέρει σμήνη από μαχητικά Rafale, ενώ ήδη ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα ώστε να υπάρξει συντονισμός των επιχειρήσεων.