ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την ανεργία

Μεταναστευτικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την ανεργία
Sean Gallup/Getty Images/Ideal Image

Το μεταναστευτικό αναδεικνύεται ως το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα των Ευρωπαίων μετά την ανεργία με διαφορά μόλις δύο εκατοστιαίων μονάδων.

Τα στοιχεία αυτά έδειξε η δημοσκόπηση του Ευρωκοινοβουλίου «Parlemeter», που πραγματοποιήθηκε στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε, από 19 έως 29 Σεπτεμβρίου, 2015. Η δημοσκόπηση αποτυπώνει τον προβληματισμό των Ευρωπαίων για το μετασχηματισμό που υφίσταται η ΕΕ, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σημείο τριβής αποτελεί το ποσοστό των μεταναστών που πρέπει να δέχεται η κάθε χώρα καθώς παρουσιάζεται απόκλιση και διάσταση ιδεών στις απόψεις των ευρωπαίων. Ωστόσο, αρκετοί πολίτες της Ε.Ε θεωρούν αναγκαία την έλευση και παραμονή των μεταναστών, καθώς θα δημιουργήσει φθηνά εργατικά χέρια.

Η δημοσκόπηση έγινε την εποχή που ξεκίνησε η έκρηξη του μεταναστευτικού και πριν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. Εκ’ τότε πολλοί ευρωπαίοι άρχισαν να συνδέουν συνειρμικά το μεταναστευτικό με την τρομοκρατία, γεγονός που σημαίνει πρακτικά, ότι τα στοιχεία της έρευνας, ιδιαίτερα, σε ότι αφορά το μεταναστευτικό θα παρουσίαζαν απόκλιση.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, που καταγράφεται στη δημοσκόπηση, διαμορφώνεται ουσιαστικά από έξι πολυπληθέστερα κράτη μέλη της Ε.Ε κατά ποσοστό περίπου 70%.

Το μεταναστευτικό εκτοπίζει το πρόβλημα της ανεργίας

Σε σχέση με το 2013, 6% λιγότεροι ευρωπαίοι, θεωρούν ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης. Αντίθετα, εκτινάχθηκε κατά 33% το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ότι το μεταναστευτικό είναι το μείζον πρόβλημα. Συγκεκριμένα, το 49% των ευρωπαίων χαρακτηρίζει την ανεργία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα και πρόκληση για την Ε.Ε και το 47% το μεταναστευτικό.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινή πολιτική που θα διαμορφωθεί από όλες τις χώρες (66%). Επίσης, εκτιμούν ότι, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική στήριξη των κρατών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές (62%) και τάσσονται υπέρ της διαδικασίας νόμιμης μετανάστευσης (79%). Οκτώ στους δέκα (78%) πιστεύουν ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο πρέπει να κατανέμεται καλύτερα στα κράτη μελη και να υπάρχουν δεσμευτικές ποσοστώσεις (75%). Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σε αρκετά κράτη μέλη, η ιδέα αυτή απέχει πολύ από το να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας.

Τα θετικά του μεταναστευτικού

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η χώρα τους χρειάζεται νόμιμους μετανάστες για να δουλέψουν σε ορισμένους τομείς της οικονομίας (51%). Ωστόσο, 11 χώρες απορρίπτουν αυτή την ιδέα.

Κράτη εναντίον πολιτών

Το 56% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν εκτιμά ότι η παρουσία πολιτών άλλων κρατών μελών στη χώρα τους είναι κάτι καλό (56%). Ωστόσο, σε 11 χώρες η εκτίμηση αυτή δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η κρίση απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή ιδέα

Οι πολίτες 19 χωρών εκτίμησαν ότι η φωνή τους δεν φτάνει στα κεντρικά όργανα της ΕΕ και αρκετοί είπαν ότι θα αντιμετώπιζαν καλύτερα το πρόβλημα του μεταναστευτικού και της γεωργίας εάν ήταν εκτός της ΕΕ. Σε ότι αφορά την αντίδραση των κρατών μελών απέναντι στην κρίση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βλέπουμε μια πολύ καθαρή αντιστροφή τάσης σε σχέση με την τελευταία έρευνα του Σεπτεμβρίου 2011. Το 2015, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (51%, +10) εκτιμά πως τα κράτη μέλη ενήργησαν μάλλον μεμονωμένα. Το ποσοστό που απάντησε ότι ενήργησαν μάλλον συντονισμένα, μειώθηκε κατά 9% και διαμορφώνεται στο 39%.

Για δεύτερη φορά στη δημοσκόπηση "Parlemeter", οι ευρωπαίοι ερωτήθηκαν σχετικά με την κατάσταση της χώρας τους εάν αυτή ευρισκόταν εκτός της ΕΕ. Όπως και το 2014, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η χώρα τους δεν θα ήταν καλύτερα χωρίς την ΕΕ, σε όλους τους τομείς για τους οποίους ρωτήθηκαν.

Οι αισιόδοξοι

Κατά 9%, σε σχέση με το 2011, μειώθηκε το ποσοστό των απαισιόδοξων στην Ευρώπη, που θεωρεί ότι η κρίση θα διαρκέσει πολλά χρόνια (32%). Αντίθετα, αυξήθηκε κατά 12% το ποσοστό των Ευρωπαίων που εκτιμά ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε φάση ανάκαμψης και διαμορφώνεται στο 20%.

Η Ευρωπαϊκή ταυτότητα μας φέρνει πιο κοντά

Οι Ευρωπαίοι που εκτιμούν πως η χώρα τους ωφελήθηκε ως μέλος της ΕΕ (60%, +6 σε σχέση με τον Ιούνιο 2013), αναφέρουν κυρίως τη συμβολή της ΕΕ στην οικονομική μεγέθυνση (35%), τη διατήρηση της ειρήνης και τη βελτίωση της ασφάλειας (32%), καθώς και τη συνεργασία της χώρας τους με τις άλλες χώρες της ΕΕ (31%). Βασικά συστατικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ταυτότητας παραμένουν οι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας (49%, +2 σε σχέση με το 2014).

Σταθερή αξία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μειωμένη δημοτικότητα

Για τους Ευρωπαίους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σήμερα σημαντικό ρόλο (72%), ωστόσο μειώθηκε κατά 4% η δημοτικότητά του σε σχέση με το 2013. Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν ότι μόλις 4 Ευρωπαίοι στους 10 εμπιστεύονται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (40%), κυρίως λόγω του δημοκρατικού του ρόλου στη λειτουργία της ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν καλή γνώση τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η εικόνα που σχηματίζουν γι' αυτό τείνει να υποβαθμιστεί. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κατά 6% μειώθηκε η θετική εικόνα που είχαν σε σχέση με το 2014 αγγίζοντας πλέον το 24%. Το ποσοστό εκτινάσσεται στα κράτη που είναι πιο εκτεθειμένα στην επιδεινούμενη κρίση του μεταναστευτικού.

Η δημοσκόπηση «Parlemeter» 2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS opinion, στο χρονικό διάστημα από 19 έως 29 Σεπτεμβρίου 2015. Τα στοιχεία της δόθηκαν τμηματική στη δημοσιότητα σε δύο χρονικές περιόδους. Η πρώτη δημοσίευση αφορά το θέμα των μεταναστεύσεων και την οικονομική και κοινωνική κατάσταση και έγινε στις 14 Οκτωβρίου 2015, παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η δεύτερη στις 30 Νοεμβρίου 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ