Αντικείμενο συζήτησης το «άτρωτο» εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πούτιν
Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ρωσίας, το οποίο παρουσίασε την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο διάγγελμα του με τα «άτρωτα» όπλα, έγινε αντικείμενο συζητήσεων και προβληματισμού τόσο στη Δύση όσο και εντός της Ρωσίας. Πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται αν όντως η Ρωσία έχει φθάσει στο σημείο στρατιωτικής υπεροχής έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, ή συνιστά απλώς μια προειδοποίηση προς τη Δύση κι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας που λέει ότι δεν πρέπει πλέον να ανησυχεί για την ασφάλεια του.
Οι περισσότεροι Ρώσοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το δεύτερο μέρος του διαγγέλματος που αφορούσε το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ρωσίας επισκίασε το πρώτο που αφορούσε τις οικονομικές παροχές προς τους πολίτες. Η εφημερίδα Vedomosti χαρακτήρισε μάλιστα το δεύτερο μέρος του διαγγέλματος ως πραγματική είδηση.
Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν σύμφωνα με την εφημερίδα ότι σχεδόν όλα τα εξοπλιστικά συστήματα που παρουσίασε σε σλάιντ και βίντεο ο Ρώσος πρόεδρος, «έχουν αφετηρία στην εποχή της ΕΣΣΔ». Για παράδειγμα πυραύλους που να κινούνται με πυρηνική μπαταρία στις ΗΠΑ και στην ΕΣΣΔ άρχισαν να οραματίζονται τη δεκαετία του 1950.
Η ρωσική εφημερίδα επικαλούμενη πηγή που πρόσκειται στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, γράφει ότι η δήλωση του Πούτιν ότι ένα τέτοιος πύραυλος τύπου κρούζ δοκιμάστηκε το 2017, δεν σημαίνει ότι στην πτήση του είχε ενεργοποιηθεί μια πυρηνική μπαταρία.
Ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Αμύνης τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, δηλώνει ότι η χρήση ενός τέτοιου πυραύλου δεν είναι ορατή στο προσεχές μέλλον, όπως και η ανάπτυξη των μίνι πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.
Ο σχολιαστής του πρακτορείου TASS Αντρέι Σίτοφ, επικαλούμενος έναν από τους πλέον σημαντικούς Ρώσους εμπειρογνώμονες, ο οποίος δέχθηκε να μιλήσει υπό καθεστώς ανωνυμίας όπως λέει, γράφει ότι ‘οι ΗΠΑ αναπόφευκτα θα δώσουν την δική τους απάντηση στις νέες προκλήσεις του ρωσικού στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι οι δυνατότητες που έχουν είναι τεράστιες και ο προϋπολογισμός τους επίσης είναι τεράστιος».
Παράλληλα όμως ο ίδιος είπε ότι παρότι έχουμε πιο περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες «τους ξεπεράσαμε αρκετές φορές» και πως γενικά «τα επιθετικά όπλα με πυρηνικές κεφαλές έχουν σαφή υπεροχή» εκτιμώντας ότι «αυτή η νομοτέλεια θα διατηρηθεί» στο προσεχές μέλλον. Για αυτό, αναφερόμενος στον «άτρωτο» χαρακτήρα των νέων ρωσικών οπλικών συστημάτων, λέει ότι δεν «είναι υπερβολή».
Ο Αντρέι Σίτοφ, παραθέτει και τις απόψεις γνωστών αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο σύμβουλος του προέδρου Μπούς του νεότερου, Τομ Γκριμ, ο οποίος δηλώνει ότι θα υπάρξει φυσικά αντίδραση από μέρους της Ουάσιγκτον και όχι τέτοια την οποία θα ήθελε ο Πούτιν. Εκτιμά μάλιστα ότι η πιθανότερη αντίδραση ιδιαίτερα στου κόλπους του Κογκρέσου θα είναι ότι στο διάγγελμα του Πούτιν θα διαπιστώσουν μια ακόμη απειλή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εκ μέρους της Ρωσίας.
Παραθέτει επίσης και την εκτίμηση του Τόμας Πίκερινγκ που είχε υπηρετήσει κάποτε στην Μόσχα ο οποίος λέει ότι: «Οι εκατέρωθεν απειλές οδηγούν σε διενέξεις, σε ανταγωνισμό των εξοπλισμών και σε αστρονομικές δαπάνες για τις δύο πλευρές» επισημαίνοντας ότι «αυτή η πολιτική δεν λειτούργησε στο παρελθόν και είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει και στο μέλλον».
Ο πολιτικός αναλυτής Γκλεμπ Παβλόφσκι, εκτιμά ότι τα βίντεο που έδειξε ο Πούτιν δεν θα φοβίσουν τους Αμερικανούς στρατιωτικούς, εκτιμώντας ότι όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς σκοπούς, και θα αξιολογηθούν ως απειλή πυρηνικού πολέμου για όλο τον κόσμο, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «ο Πούτιν πυροδότησε μια εκστρατεία περαιτέρω δαιμονοποίησης της Ρωσίας»
Η εφημερίδα Novaya Gazeta συνοψίζει τις προεκτάσεις του διαγγέλματος Πούτιν στο άρθρο της με τίτλο «το πυρηνικό χαρτί του Κρεμλίνου δεν έχει σκουριάσει ακόμα».