Ισοπεδώθηκαν χωριά από τον ισχυρό σεισμό στην Παπούα-Νέα Γουινέα
Ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην Παπούα - Νέα Γουινέα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους για να φτάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Ο σεισμός, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους – σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό – τουλάχιστον 20 άνθρωποι, προκάλεσε κατολισθήσεις, κατέστρεψε ορυχεία, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πυλώνες ηλεκτροδότησης, ενώ έχουν διακοπεί όλες οι επικοινωνίες.
Οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν το μεγάλο χτύπημα δυσχαιρένουν τις προσπάθειες των διασωστών να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές και ανησυχούν ιδιαιτέρως τους κατοίκους της χώρας. Τα ξημερώματα της Τετάρτης το Αμερικάνικο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε έναν σεισμό της τάξης των 6.0 Ρίχτερ.
Οι περισσότεροι νεκροί ήταν κάτοικοι της περιοχής όπου ήταν το επίκεντρο της δόνησης, κοντά στην πόλη Τάρι, σύμφωνα με αξιωματούχους και πολίτες, που μίλησαν στο Reuters.
«Είναι τεράστια η καταστροφή», είπε ο Stanley Mamu σε επικοινωνία του με το πρακτορείο ειδήσεων. «Υπάρχουν κτήρια στο έδαφος», είπε και συνέχισε: «Το σπίτι μου καταστράφηκε. Οι κύριες πηγές ύδρευσης πλημμύρισαν, (το νερό) είναι βρώμικο και καφέ και ο κόσμος δεν μπορεί να το πιεί».
Η Αυστραλία έχει αποστείλει ένα στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 για να βοηθήσει στις εναέριες έρευνες. Το γραφείο της υπουργού Εξωτερικών, Julie Bishop, επεσήμανε πως θα χρειαστούν μέρες πριν γίνει γνωστή η πλήρης έκταση των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός.
Ιδιοκτήτες ορυχείων και επιχειρήσεις φυσικού αερίου διεξάγουν τις δικές τους έρευνες για την εκτίμηση των ζημιών και επιχειρούν να σιγουρευτούν πως ένας τεράστιος σωλήνας φυσικού αερίου, έκτασης 700 χιλιομέτρων, δεν έχει υποστεί καταστροφές πριν τον θέσουν και πάλι σε λειτουργία.
Το Γραφείο Αντιμετώπισης Καταστροφών της Παπούας-Νέας Γουινέας ενημέρωσε πως είναι ακόμη σε εξέλιξη η εκτίμηση των καταστροφών και διεξάγονται έρευνες από αέρος για να γίνει γνωστή η κατάσταση σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας.
Ο αστυφύλακας στο Μέντι, Naring Bongi, τόνισε πως οι κατολισθήσεις έχουν θάψει σπίτια και έχουν μπλοκάρει τη ροή ενός ποταμού με αποτέλεσμα οι πολίτες ανησυχούν για την πιθανότητα πλημμυρών.
«Φοβόμαστε πολύ», είπε, τονίζοντας πως συνεχίζονται οι δονήσεις. «Δεν κοιμηθήκαμε καλά και μείναμε ξύπνιοι μέχρι το ξημέρωμα… δεν έχει έρθει κανένα ελικόπτερο ή αξιωματούχος της κυβέρνησης για να μας βοηθήσει».
Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού της Παπούας – Νέας Γουινέας επεσήμανε πως η αδυναμία επικοινωνίας είναι ένα σημαντικό εμπόδιο, όμως η εύρεση καθαρού νερού είναι το ζήτημα πρώτιστης ανησυχίας.
Χρειάζονται επίσης προμήθειες φαγητού και βαρέα μηχανήματα για να καθαριστούν τα μπάζα των κτηρίων που κατέρρευσαν, τόνισε εκπρόσωπος Τύπου τοπικής κυβέρνησης.
«Ο αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους», είπε αναφορικά με τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Οι σεισμικές δονήσεις είναι συχνό φαινόμενο στην Παπούα – Νέα Γουινέα καθώς βρίσκεται στην αποκαλούμενη «ζώνη του πυρός» του Ειρηνικού Ωκεανού όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες. Περίπου 2.200 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο 1998 λόγω τσουνάμι που προκλήθηκε από έναν σεισμό 7.0 Ρίχτερ.