ΚΟΣΜΟΣ

«Λύστε τα προβλήματα με τους γείτονές σας», προέτρεψε τους Αλβανούς ο Γιούνκερ

EPA/MALTON DIBRA

Να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με όλους τους γείτονές της ενθαρρύνει την Αλβανία η Κομισιόν, σημειώνοντας πως αυτό θα αποτελέσει ένδειξη της δέσμευσης της χώρας για γίνει μέλος της ΕΕ.

Αυτό ξεκαθάρισε κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, έκανε αναφορά και στις ελληνοαλβανικές θέσεις.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την υπόθεση της έναρξης (σ.σ. των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας) για να επιτρέψουμε στις χώρες (της περιοχής) να συμφωνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων (σ.σ. των εδαφικών διεκδικήσεων), τα οποία δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε διένεξη».

Επισήμανε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης των χωρών στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με όλους τους γείτονές της και αυτό θα αποτελέσει ένδειξη της δέσμευσης της Αλβανίας για γίνει μέλος της ΕΕ.

Είχε προηγηθεί ανάρτηση στο Twitter του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στο οποίο αναφερόταν το μήνυμα που κομίζει ο Γιούνκερ στα Τίρανα και αυτό ήταν πως «η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, πρέπει να παραμείνει τώρα σε πορεία μεταρρυθμίσεων. Η θέση σας είναι στην Ευρώπη, πρέπει να προετοιμαστείτε για το μέλλον σας. Θα είμαστε στο πλευρό σας».

Από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, θα επικυρώσει την εντολή για να δοθεί πληρεξούσιο στην επιτροπή αλβανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την νέα συμφωνία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο. Όπως είναι γνωστό, την προηγούμενη βδομάδα ο κ. Μέτα ζήτησε περεταίρω εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη χορήγηση της συγκεκριμένης εντολής. Ο Ράμα είπε ακόμα ότι υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την επίτευξη της συμφωνίας και την επίλυση όλων των προβλημάτων με την Ελλάδα, που προέρχονται, όπως είπε, από βάθος χρόνου 70 ετών.

Επισήμανε ακόμη ότι «η νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ των δύο κρατών θα στηρίζεται πλήρως στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας». Το αλβανικό ΣΔ είχε κρίνει αντισυνταγματική την συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο κυβερνήσεις το 2009 για το ζήτημα.

Η πρόοδος σε όλα τα βασικά ζητήματα είναι σημαντική, διαμήνυσε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο της Κομισιόν στην περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, και χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχαν στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι καλή για τα επόμενα βήματα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Επισήμανε επίσης πως το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Γιούνκερ έρχεται λίγες ημέρες μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, αποτελεί ένδειξη της ισχυρής υποστήριξης της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και των μεταρρυθμίσεων που τη συνοδεύουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης