ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές μάχες στην Ανατολική Γκούτα - Επικοινωνία Μέρκελ, Πούτιν, Μακρόν για τη Συρία

Σφοδρές μάχες στην Ανατολική Γκούτα - Επικοινωνία Μέρκελ, Πούτιν, Μακρόν για τη Συρία
REUTERS/Bassam Khabieh

Οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και των ανταρτών συνεχίζονται ακόμη μια ημέρα σε περιοχές της Ανατολικής Γκούτα, παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Οι χερσαίες συγκρούσεις στην περιφέρεια της Γκούτα στοίχισαν τη ζωή σε 13 άνδρες των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων, καθώς και σε έξι μαχητές της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ, μιας από τις σημαντικότερες στον τομέα, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Σφοδρές μάχες διεξάγονται στον τομέα του Αλ-Μαρτζ, που αποτελεί ένα μέτωπο», διευκρίνισε ο επικεφαλής του, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

«Οι συγκρούσεις αυτές είναι οι πιο βίαιες από την αρχή του μήνα», υπογράμμισε.

Ο Μαχμούντ Αλούς, αξιωματούχος της Τζάις αλ-Ισλάμ, έκανε λόγο στον λογαριασμό του στο Twitter για «απόπειρες επίθεσης» εκ μέρους του καθεστώτος, στις οποίες οι αντάρτες «ανθίστανται».

«Η ένταση των αεροπορικών πληγμάτων μειώθηκε, όμως οι μάχες στο έδαφος επεκτάθηκαν», διευκρίνισε ο ίδιος.

2018 02 23T160733Z 493801886 RC14772F2160 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA GHOUTA

REUTERS/Bassam Khabieh

Πούτιν, Μακρόν και Μέρκελ συμφώνησαν να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών

Οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξαν «τη συνέχιση των κοινών προσπαθειών» για την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία και συμφώνησαν «να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών» για την κατάσταση στη χώρα, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη Κυριακή.

Παράλληλα, στο Βερολίνο, Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους να ασκήσει «τη μέγιστη» πίεση επί της συριακής κυβέρνησης για να σταματήσουν οι μάχες στην Ανατολική Γκούτα.

Capture copy copy

REUTERS/Bassam Khabieh

Το Κρεμλίνο ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως ο Ρώσος πρόεδρος, ο Γάλλος ομόλογός του και η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησαν για την κατάσταση στη Συρία, ιδιαίτερα στην Ανατολική Γκούτα, και για το πρόβλημα της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας σ' αυτή την περιφέρεια καθώς και σε άλλες συριακές.

Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν «ικανοποίηση για την εποικοδομητική κοινή δουλειά χάρη στην οποία υιοθετήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου η απόφαση 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» που προβλέπει εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα στη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη συνέχεια, «υπογράμμισαν τη συνέχιση των κοινών προσπαθειών προς το συμφέρον της πλήρους και όσο το δυνατόν ταχύτερης εφαρμογής» της απόφασης αυτής, αναφέρει το Κρεμλίνο.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους συνομιλητές του «για τα πρακτικά μέτρα που λαμβάνονται από τη ρωσική πλευρά για την απομάκρυνση των αμάχων, την διέλευση φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας και την ιατρική περίθαλψη του συριακού πληθυσμού που πλήττεται» από την ένοπλη σύγκρουση.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η εκεχειρία δεν εφαρμόζεται όσον αφορά τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ιράν: Οι επιχειρήσεις κατά των «τρομοκρατών» στην Ανατολική Γκούτα θα συνεχιστούν

Από την άλλη, το Ιράν, ο μεγάλος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον των «τρομοκρατικών» οργανώσεων θα συνεχιστεί στην Ανατολική Γκούτα.

«Όπως αναφέρει (η απόφαση), ζώνες της περιφέρειας της Δαμασκού που είναι στα χέρια τρομοκρατών δεν περιλαμβάνονται στην κατάπαυση του πυρός και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού θα συνεχιστούν εκεί», δήλωσε ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Σεβόμαστε την απόφαση αυτή (του ΟΗΕ), που είναι μια διεθνής απόφαση (...) και η συριακή κυβέρνηση τη σέβεται επίσης», πρόσθεσε ο στρατηγός Μπαγερί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συριακό έδαφος πρέπει να εκκαθαριστεί από τρομοκρατικές οργανώσεις μέσα στους προσεχείς μήνες ώστε οι Σύροι να μπορέσουν να ζήσουν με ηρεμία».

Capture copy copy copy

REUTERS/Bassam Khabieh

Σημειώνεται πως το συριακό καθεστώς χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» εκτός των τζιχαντιστών και τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Δύση.

Το Ιράν υποστηρίζει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά το συριακό καθεστώς στέλνοντας επιτόπου Ιρανούς, αλλά επίσης Αφγανούς και Πακιστανούς «στρατιωτικούς συμβούλους» και «εθελοντές» για να βοηθήσουν τον συριακό στρατό.