ΚΟΣΜΟΣ

Το σφυροκόπημα συνεχίζεται, η κατάσταση περιπλέκεται

Το σφυροκόπημα συνεχίζεται, η κατάσταση περιπλέκεται

Το σφυροκόπημα των ρωσικών μαχητικών κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και «άλλων τρομοκρατικών ομάδων» -σύμφωνα με τη Ρωσία- ή εναντίον μαχητών της αντιπολίτευσης προς αποδυνάμωσή της -σύμφωνα με τις ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Ευρώπης- συνεχίζεται. Με άγνωστο αριθμό νέων θυμάτων και πολύ πιο απρόβλεπτες διπλωματικές συνέπειες...

Σύροι που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, Σύροι που στηρίζουν την αντιπολίτευση, μισθοφόροι που πολεμούν με όσους δίνουν περισσότερα, Σουνίτες, Σιίτες, Χεζμπολά, Κούρδοι, Ισλαμικό Κράτος και στη μέση οι μονίμως και αδίκως πληγέντες: οι άμαχοι.

Η εξέλιξη της συριακής κρίσης παίρνει νέα τροπή με απρόβλεπτες διαστάσεις και άγνωστες συνέπειες με την εμπλοκή της Ρωσίας στον συριακό εμφύλιο να περιπλέκει επικίνδυνα την, ήδη, χαώδη κατάσταση στη χώρα.

Παρά τη φαινομενικά κοινή ρητορική Ουάσινγκτον - Μόσχας κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε πως είναι διατεθειμένος να εργαστεί από κοινού με τον Ρώσο ομόλογό του για τη λήξη του συριακού εμφυλίου μόνον, όμως, αν το σχέδιο για να γίνει αυτό, περιλαμβάνει απομάκρυνση του Μπασάρ αλ- Άσαντ από την εξουσία. Στην περίπτωση που δε γίνει κάτι τέτοιο, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Συρίας θα προκαλέσει νέα, μεγαλύτερη αιματοχυσία σε μία ήδη καθημαγμένη περιοχή και θα οδηγήσει σε τέλμα τη Μόσχα. «Δεν θα λειτουργήσει, η Μόσχα θα αναγκαστεί να παραμείνει εκεί για κάποιο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος, πριν από μερικές ώρες, είχε εμφανιστεί λάβρος κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας πως κανείς δεν ξεγελάστηκε από τη στρατηγική Πούτιν στη Συρία, η οποία, όπως τον κατηγόρησε, προέκυψε για την ενίσχυση του ρωσικού πελατειακού κράτους στη Μέση Ανατολή και για τη στήριξη του «πελάτη» του, Άσαντ που κατέρρεε πολιτικά...

Η Ρωσία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως, το τελευταίο 24ωρο, τα ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν 18 επιδρομές, πλήττοντας 12 στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

Ενώ, όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας, υψηλόβαθμα στελέχη από το Ισραήλ και τη Ρωσία θα συναντηθούν την προσεχή Τρίτη στο Τελ Αβίβ προς εξεύρεση κοινής γραμμής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίζουν τα μετριοπαθή στοιχεία των Σύρων ανταρτών αξιώνοντας την εκδίωξη του καθεστώτος Άσαντ, του Ισλαμικού Κράτους και των λοιπών εξτρεμιστικών στοιχείων, τη Ρωσία και το Ιράν να τάσσονται υπέρ του Άσαντ, την Τουρκία να στηρίζει (και στρατιωτικά) τις επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας υπό της ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ) να στηρίζουν την συριακή αντιπολίτευση, γίνεται κατανοητό το πόσο περιπλέκει η ρωσική στρατιωτική εμπλοκή την κατάσταση στη Συρία.