ΚΟΣΜΟΣ

Διαδοχικά πλήγματα εις βάρους του Νετανιάχου

Διαδοχικά πλήγματα εις βάρους του Νετανιάχου
EPA/ABIR SULTAN

Αντιμέτωπος με την προοπτική μιας, εν δυνάμει καταστροφικής γι' αυτόν, κατάθεσης στενού συνεργάτη του σε μια από τις έρευνες για διαφθορά που απειλούν τη μακρά πρωθυπουργία του, βρίσκεται πλέον ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η συσσώρευση των πληγμάτων έχει αρχίσει να δημιουργεί μια όλο και πιο προεκλογική ατμόσφαιρα. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία συνολικά για σχεδόν 12 χρόνια, δεν αντιμετωπίζει επισήμως κατηγορίες σε καμιά από τις τουλάχιστον έξι υποθέσεις που τον αφορούν άμεσα ή έμμεσα. Όμως τα πράγματα είναι δύσκολα για το περιβάλλον του.

Μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών, ο Νετανιάχου είδε την αστυνομία να συνιστά, στις 13 Φεβρουαρίου, την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για δύο υποθέσεις διαφθοράς, να συλλαμβάνει την Κυριακή, στο πλαίσιο μιας άλλης υπόθεσης, επτά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία δύο στενούς συνεργάτες του και να ανοίγει χθες, Τρίτη, έρευνα για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή με αντάλλαγμα να σταματήσουν οι έρευνες για ύποπτες ενέργειες στην κατοικία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, από το βράδυ της Τρίτης ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει ενδεχομένως μια ωρολογιακή βόμβα.

Το ένα από τα πρόσωπα που τέθηκαν υπό κράτηση την Κυριακή, ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Επικοινωνιών που παρουσιάσθηκε ως ένα από τα λίγα πρόσωπα εμπιστοσύνης του Νετανιάχου, ο Σλόμο Φίλμπερ, διαπραγματεύθηκε με τους ερευνητές μια συμφωνία συνεργασίας με αντάλλαγμα να του δοθεί το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, το οποίο του εγγυάται ότι δεν θα πάει φυλακή, αναφέρει ο Τύπος.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Μπίμπι και Μόμο

«Αν ο Σλόμο Φίλμπερ υπέγραψε πράγματι μια (τέτοια) συμφωνία, είναι το τέλος μιας εποχής», γράφει στην εφημερίδα Maariv ο Μπεν Κασπί, συγγραφέας ενός πρόσφατου βιβλίου για τον Νετανιάχου.

«Ο Φίλμπερ είναι ο πιο κοντινός και οικείος στον Νετανιάχου από τους πράκτορες μυστικών επιχειρήσεων που είχε (ο Νετανιάχου) (...) Πάντα στη σκιά, πάντα πιστός, αποτελεσματικός και με πεποιθήσεις: ο Μπίμπι (το προσωνύμιο του Νετανιάχου) ήξερε ότι μπορούσε να υπολογίζει στον Μόμο. Μέχρι χθες», προσθέτει ο Μπεν Κασπί.

Ο Κασπί θεωρεί πως ο Φίλμπερ ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της νίκης του Νετανιάχου κόντρα στα προγνωστικά στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Ο Νετανιάχου τον διόρισε στη συνέχεια στη θέση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Επικοινωνιών, από την οποία παύτηκε.

Σύμφωνα με τον Τύπο, η αστυνομία υποψιάζεται ότι ο Φίλμπερ είχε χρησιμεύσει, από τη θέση αυτή, ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους Νετανιάχου και τον Σολ Έλοβιτς, τον επικεφαλής του Bezeq, του μεγαλύτερου ισραηλινού ομίλου τηλεπικοινωνιών, και του έγκυρου ενημερωτικού ιστότοπου Walla.

Η αστυνομία θέλει να μάθει αν οι Νετανιάχου είχαν επιδιώξει να εξασφαλίσουν μια καλή κάλυψη από την πλευρά του Walla με αντάλλαγμα την κυβερνητική εύνοια, που μπορεί να απέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον Bezeq, σύμφωνα με τον Τύπο, ο οποίος τροφοδοτείται σταθερά από συνεχείς διαρροές άγνωστης προέλευσης.

Εκτός από τον Φίλμπερ, ένας άλλος συνεργάτης των Νετανιάχου, ο πρώην προσωπικός εκπρόσωπός τους Νιρ Χέφετζ, ο επικεφαλής του Bezeq, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου και τρία άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν την Κυριακή. Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Στέλα Χάντλερ και ένας άλλος υπεύθυνος του ομίλου θα εμφανιστούν σήμερα ενώπιον δικαστή που θα αποφασίσει αν θα παραταθεί ή όχι η προφυλάκισή τους.

«Όσο περισσότερο τους καταπίεζαν...»

Ο Νετανιάχου διακηρύσσει την αθωότητά του σε όλα τα μέτωπα. Εξέφρασε τη σταθερή πρόθεσή του να παραμείνει στην εξουσία.

Η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτησή του. Την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι αρχηγοί κομμάτων του συνασπισμού του, στον οποίο βασίζεται η κυβέρνηση που θεωρείται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, παρέμειναν αλληλέγγυοι λέγοντας ότι περιμένουν την απόφαση του γενικού εισαγγελέα για την ενδεχόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Νετανιάχου.

Το κόμμα του, το Λικούντ, συνεχίζει να τον υποστηρίζει.

Ο σχολιαστής του δημόσιου ραδιοσταθμού Γιόαβ Κρακόφσκι, επικαλούμενος πολιτικούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι η μαρτυρία του Σλόμο Φίλμπερ μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές πριν από το τέλος του 2018. Η θητεία της σημερινής βουλής ολοκληρώνεται το 2019.

Με τίτλο «άρωμα εκλογών», η εφημερίδα Israel Hayom, που θεωρείται ότι υποστηρίζει τον Νετανιάχου, έδωσε τροφή για σκέψη στην αντιπολίτευση, όπως και στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, δημοσιεύοντας σήμερα μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι το Λικούντ θα καταλάμβανε 34 έδρες από τις 120 του κοινοβουλίου, αντί των 30 που διαθέτει σήμερα.

Η Israel Hayom δεν γνωστοποιεί τη μέθοδο ούτε τα στοιχεία της δημοσκόπησης. Όμως ο Νετανιάχου, ο οποίος καταγγέλλει ένα «κυνήγι μαγισσών» που διεξάγεται σύμφωνα με τον ίδιο από τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση, κατέφυγε στο Facebook επικαλούμενος τη Βίβλο και τους εβραίους: «Όσο περισσότερο τους καταπίεζαν, τόσο περισσότερο πολλαπλασιάζονταν και επεκτείνονταν».