ΚΟΣΜΟΣ

Νέα απειλή για κυβερνοεπίθεση με «άρωμα» Βόρειας Κορέας

Νέα απειλή για κυβερνοεπίθεση με «άρωμα» Βόρειας Κορέας
Reuters/Thomas White

Ακόμη μια ομάδα Βορειοκορεατών χάκερ ετοιμάζεται να εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση κι έχει βάλει στο στόχαστρό της μεγάλες διεθνείς εταιρείες, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Οι περισσότερες από τις παγκόσμιες κυβερνοεπιθέσεις που συνδέθηκαν με τη Βόρεια Κορέα στο παρελθόν, είχαν αποδοθεί στην ομάδα Lazarus, όμως τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η νέα απειλή ακούει στο όνομα Reaper και συνιστούν σε κυβερνήσεις και εταιρείες να αυξήσουν τα επίπεδα ασφαλείας τους.

«Περιμένουμε πολύ επιθετική συμπεριφορά στο άμεσο μέλλον», προειδοποίησε μιλώντας στο CNN ο John Hultquist, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πληροφοριών της FireEye, που δημοσίευσε την νέα έκθεση.

Ωστόσο αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα των εταιρειών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κινδύνου.

Χάκερς που φέρονται να σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα είχαν «συνδεθεί» με μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις, όπως εκείνη του 2016 στο στόχαστρο της οποίας μπήκαν τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κι αυτή του 2014 με θύμα την Sony Pictures.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της FireEye, η ομάδα Reaper είναι ενεργή τουλάχιστον από το 2012. Η δράση της ήταν διακριτική, παρ΄όλα αυτά κατάφερε να κατασκοπεύει την κυβέρνηση, τον στρατό, αλλά και μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας.

Όμως πέρυσι, οι χάκερς φαίνεται πως έγιναν πιο φιλόδοξοι, στοχεύοντας σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας. Μέχρι τώρα οι προσπάθειές τους είχαν τη μορφή της «κλασικής κατασκοπείας», στοχεύοντας κυρίως στη συγκέντρωση πληροφοριών, όμως φαίνεται πως είναι ικανοί να προκαλέσουν σημαντική ζημιά.

Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε κυβερνοεπιθέσεις, ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται βέβαιοι πως η ομάδα Reaper λειτουργεί με τις «ευλογίες» της βορειοκορεατικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της FireEye, η ομάδα των χάκερ, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Μέση Ανατολή, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, με μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Μέση Ανατολή να πέφτει «θύμα» τους.