Τολμηρές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζητούν οι παγκόσμιοι ηγέτες
Περίπου 150 ηγέτες κρατών από τον Μπαράκ Ομπάμα ως τον πρωθυπουργό του Τουβαλού, Ενέλε Σονοποάγκα συναντήθηκαν στο Παρίσι χθες, στην έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.
Σε μια σειρά σύντομων εισηγήσεων στο ξεκίνημα της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, οι ηγέτες των χωρών προέτρεψαν ο ένας τον άλλο να βρουν κοινά σημεία στις δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων για να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία μακριά από την εξάρτησή της σε ορυκτά καύσιμα.
Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα
"Ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η δεύτερη χώρα που συμβάλει με τις εκπομπές της στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι ΗΠΑ όχι μόνο αναγνωρίζουν το ρόλο τους στη δημιουργία αυτού του προβλήματος, αλλά αναγνωρίζουμε και την ευθύνη να κάνουμε κάτι για αυτό".
Ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε ένα "πιθανό σενάριο του μέλλοντος μας" λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη: "Βυθισμένες χώρες, εγκαταλελειμμένες πόλεις, τα πεδία που αναπτύσσονται πλέον. Πολιτική αναταραχές που προκαλούν νέες συγκρούσεις, αφήνοντας περισσότερους απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο σε άλλα έθνη".
Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ
"Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κοινή αποστολή για την ανθρωπότητα. Ας ενώσουμε τα χέρια για να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού παγκόσμιου μηχανισμού για την κλιματική αλλαγή, την εργασία για την παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη σε υψηλό επίπεδο και νέες διεθνείς σχέσεις για επιτυχημένη συνεργασία."
Ο Σι είπε ότι "οι συνομιλίες για το κλίμα πρέπει να επικεντρωθούν στις οικονομικές διαφορές μεταξύ των εθνών επιτρέποντας τους παράλληλα την ανάπτυξη δικών τους λύσεων για την επίλυση του φαινομένου του θερμοκηπίου".
Πάπας Φραγκίσκος
Ερωτηθείς εάν η διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ στο Παρίσι, θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο Πάπας είπε: "Δεν είμαι σίγουρος, αλλά μπορώ να σας πω πως είναι «τώρα ή ποτέ".
"Κάθε χρόνο τα προβλήματα γίνονται όλο και χειρότερα. Είμαστε στα όρια. Αν μπορώ να χρησιμοποιήσω μια ισχυρή λέξη, θα έλεγα ότι είμαστε στα όρια της αυτοκτονίας."
Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ
"Για την επίλυση της κρίσης του κλίματος, η καλή θέληση, οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν αρκούν. Είμαστε σε οριακό σημείο".
Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου από τζιχαντιστές με θύματα 130 ανθρώπους ο Ολάντ είπε: "Δεν μπορώ να διαχωρίσω τη μάχη κατά της τρομοκρατίας από το μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πρόκειται για δύο μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, επειδή πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο χωρίς τρομοκρατία και έναν κόσμο προστατευμένο από καταστροφές."
Πρίγκιπας Κάρολος της Μ. Βρετανίας
"Αν ο πλανήτης ήταν ένας ασθενής, θα είχαμε την θεραπεία εδώ και πολύ καιρό. Εσείς, κυρίες και κύριοι, έχετε τη δύναμη να βάλετε τον ασθενή σε μηχάνημα υποστήριξης και θα πρέπει σίγουρα να ξεκινήσετε τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης, χωρίς περαιτέρω αναβολές."
"Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πολλές απειλές αλλά καμία δεν είναι μεγαλύτερη από την αλλαγή του κλίματος," είπε. "Βλάπτοντας το κλίμα μας γινόμαστε οι αρχιτέκτονες της δικής μας καταστροφής. Έχουμε τη γνώση, τα εργαλεία και τα χρήματα (για την επίλυση της κρίσης)."
Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ
Ο στόχος της διάσκεψης αυτής ήταν "ένα δεσμευτικό πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών" και ένας δεσμευτικός μηχανισμός επανεξέτασης ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των επιπτώσεων στην υπερθέρμανση του πλανήτη και των εργασιών που απαιτούνται για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας, είπε η γερμανίδα καγκελάριος.
Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μούν
"Σας καλώ να αναθέσετε στους διαπραγματευτές σας να επιλέξουν την οδό του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Η τολμηρή δράση για το κλίμα είναι προς το εθνικό συμφέρον της κάθε χώρα που εκπροσωπείται σε αυτό το συνέδριο. Ο χρόνος της στασιμότητας έχει τελειώσει".
Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
"Εμείς (στη Ρωσία) έχουμε μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, έχουμε καταφέρει να διπλασιάσουμε το ΑΕΠ μας. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να φροντίσουμε το περιβάλλον μας, συγχρόνως."
Ο Πούτιν είπε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτική και θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες. "Η Ρωσία θα συνεχίσει να συμβάλει στις κοινές προσπάθειες στην πρόληψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη."